Mi nagyon szeretjük a májkrémeket, de a boltban kapható minőségibb fajták igencsak borsos áron kaphatók, arról nem is beszélve, hogy az összetevői nem éppen "E"-mentesek. Ezért inkább házilag készítem, mindenki örömére. Lényeges még, hogy ez sokkal finomabb a bolti társainál és csekély időt vesz igénybe az elkészítése! :-)
A fotón még behűtés előtt jól látszik a krém lágysága! |
- fél kg csirkemáj
- 2-3 vöröshagyma
- kacsazsír, olívaolaj
- só, bors, petrezselyem, majoranna
- A hagymát felaprítjuk és kb. 3 ek. kacsazsíron megdinszteljük.
- A májat nagyobb falatokra vágjuk és a hagymára dobjuk, megszórjuk majorannával, sóval és 20-30 percig, kis lángon fedő alatt puhítjuk, néha megkeverjük.
- A fedőt levéve lesütjük és mikor a lángot elzártuk, ráaprítjuk a friss petrezselymet. Ha szárítottat használunk, akkor tegyük hozzá az elején a többi ízesítővel együtt.
- Kicsit hűlni hagyjuk, csak éppen annyira hogy ne legyen forró, majd a felét késes aprítóba kanalazzuk (ugyanis nálam mind nem fér bele a gépbe, így szakaszonként készítem), erre tegyünk ismét kacsazsírt, hogy a gép könnyebben dolgozzon.
- Ha már mindet összeturmixoltuk, tegyünk hozzá még kacsazsírt és pár evőkanál olívaolajat, amivel jól átkeverjük, mindezt azért, hogy egy majdnem folyós, lágy krémet kapjunk. Ez azért fontos, mert tartósít, és a hűtőben való dermesztés után is kenhető, de már szilárdabb krémet kapunk. Ha nem elég a zsiradék mennyisége akkor egy morzsalékos, kenhetetlen masszát kapunk, ha lehűtöttük.
Jó ötlet az olívaolaj. Az általam használt változatban pontosan a vaj az a kevésbé egészséges hozzávaló, ami kicsit visszatartott a gyakori készítéstől. Pedig imádom. A receptem hasonlít a tiédhez, de 1 dl fehérbor és kakukkfű kerül bele.
VálaszTörlésMég a színe is jobb, mint a boltinak. Régebben én is rengeteg májkrémet ettem. Mostanában csak nagyon ritkán, mert a bolti már nem kell..
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc, kár, hogy mostanában kevés májat ehetek :( pedig imádom! én is olívaolajjal szoktam készíteni, meg néha tejfölösen is (vagy hát görög joghurttal, hogy kevésbé legyen kalóriadús :) ) én még langyosan szeretem amikor kicsit folyós, persze másnaposan se dobjuk ki :)
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük, ezért elég gyakran készítek. Ha kedved van, egyszer próbáld ki az én pástétom receptemet is,(kencéknél megtalálod) isteni a fűszerezése!
VálaszTörlésNagyon finom a háti májkrém,én is teszek bele vajat turmixolás után.
VálaszTörlésPetra, köszi a tippet ki fogom próbálni, ráadásul van saját nevelésű kakukkfüvem is! :))
VálaszTörlésPanna, én is eddig a boltit fogyasztottam, de már leszoktam róla. :))
Colors in the Kitchen, sajnálom, hogy meg kell vond magadtól, de biztosan van rengeteg más finomság amivel pótolhatod. Én meg pont a hűtőből szeretem hidegen, hát igen, ízlések és pofonok. ;D
Márti, láttam van bőven kenyérre kenhető tipped, lesz miből szemezgetnem. Köszi! :)
Aleda, akkor te is tudod mi a jó! :)) Köszi!
Bianka, bizony az! :)
Szilabi, innen is szorítok Csabikának, és köszönöm a kedves ajándékot! :)
ugyanez tejszínnel,kakukkfűvel,turmixolva egyben ((:
VálaszTörlésNagyon jó recept:)! Ha van kedved, próbáld ki sült almával is, én azzal lazítom zsír vagy vaj helyett, fél kg májhoz három almát szoktam rakni.
VálaszTörlésJó ötlet, kipróbálom majd! :) Köszönöm!
Törlés