2011. május 15., vasárnap

Express croissant reggelire

Holnap kirándul a nagylányom és mivel nem volt itthon semmi pékárú amit szendvicsnek készíthetnék és nagyon lusta voltam oda-vissza 30 km-t autózni pár zsemléért, ezért gyorsan benéztem Limarához, mert emlékeztem egy gyorsan elkészíthető croissant-ra. Jól emlékeztem, és már el is készült! Nem mondom, hogy pik-pak, de megérte, mert mi ilyen finomságot "kiflibe" még nem ettünk! Hát igen, talán tényleg szentségtörés kiflinek nevezni ezt a csodálatos pékterméket! ? Most az a legnagyobb problémám, hogy megmenekítsek holnapra párat a kirándulásra!!! :-) Ahhoz képest, hogy ma ünneplem  - őszintén bevallom mindenki előtt - életem utolsó 3-as számmal kezdődő szülinapját, igencsak megdolgoztattam magam, de nem bánom!
Aki ide benéz annak azt kívánom, hogy legyen ideje és kedve az elkészítéséhez! Bűn kihagyni!!
Íme a recept!


Express croissant reggelire

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 1 pohár (140 g) joghurt vagy kefír (itt nálam 12 %-os tejföl)
  • 2 dl tej
  • 1 kk. só (itt 1 és fél)
  • 4-5 ek. cukor (itt 2 csapott ek.)
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez


Talán a fotón jól látszik, hogy a feltekerésnél bevágott szárnyakat
kifelé kezdem egy kicsit tekerni,
így kicsit hosszabb és vékonyabb kiflik lesznek.
Még így is akkorák mint a tenyerem! ☺
Csodálatos a tésztája, lágy, levegős, és réteges.

ELKÉSZÍTÉS:
  1. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
  2. A hűtőből kivéve nyolc egyforma darabra vágjuk, kicsit átgyúrjuk, majd mindet kinyújtjuk jó vékony, kör alakúra.
  3. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk.
  4. Az első lapot kinyújtjuk és eligazítjuk rajta a vajat, erre újra tészta majd vaj jön és így tovább míg végül tészta lesz legfelül.
  5. Most jön a neheze, mert ezt az elég masszív és magas tortát ki kell nyújtani egy óriási kör méretére, úgy kb. 2-4 mm vastagra. A kört egy pizzavágóval 16 részre vágjuk. Lehet 20 is, úgy kisebb kifliket kapunk.
  6. A fotón látható módon a háromszögek szélesebb végét középen bevágva és széthajtva feltekerjük, így nem lesz annyira buci a kifli. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mehetnek egy éjszakára a hűtőbe, és reggel tojással lekenve, sajttal megszórva, hideg sütőben kezdjük sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig vagy  pirosodásig.
  7. Ha nem akarjuk hűtőbe tenni, akkor hagyjuk míg duplájára kelnek, tojással lekenve, sajttal megszórva, mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, és szép pirosra sütjük őket.
Jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon guszta! Még nem sütöttem sosem croiassant, itt lenne az ideje...

    VálaszTörlés
  2. Kriszti, kérlek, kérlek próbáld ki!!!!!
    Kíváncsi lennék a véleményedre, hogy csak mi vagyunk szerelmesek ebbe a csodába! ? :)))

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus! Látszik milyen könnyű, szép leveles! Na, végre egyszer már nekem is kéne croassant sütnöm... Ez nagyon meggyőzött most! :)

    VálaszTörlés
  4. Barbi! Nagyon boldog születésnapot!! :)) Remélem azért a nap végre pihentél is picit! Guszták a croissant-ok!!

    VálaszTörlés
  5. Duende, köszönöm! A dicséret Limarának jár! Annyira jó, hogy elsőre sikerült egy tuti receptet találnom, ezért mondom, hogy ezt próbálja ki mindenki!! Sosem voltam croissant rajongó, de megint elcsábultam egy fénykép láttán és most már rabja vagyok!! :D Remélem megosztod velünk a tapasztalataidat, ha elkészül! :)

    Kedves Panna, nagyon köszönöm!!! A pihenés abból állt, hogy sütöttem még Tücsök Bogártól isteni tündértortákat fehércsokis krémmel! :D
    Úgyhogy a mai szülinapomat több ezer kalóriával zártam! :))) Nem baj, még úgyis előttem van min. ugyanennyi év és talán elég lesz arra, hogy végre elérjem a versenysúlyom! (még -8 kg) ;-D

    VálaszTörlés
  6. Szia!Boldog születésnapot!!! Én már elkészítettem nem is egyszer ezt a remek croissant, szintén Limara receptje alapján. Próbáld ki hogy amikor kinyújtod utoljára megkened olvasztott vajjal és cukrozott kakaóval megszórod, feltekered és úgy sütöd. Fantasztikusan finom. Én próbáltam úgy is , hogy virslit tekertem bele... Most pedig a lala kifli példájára sózott vajjal készülök a rétegek között és sajtdarabkát beletekerve elkészíteni. Limara kezét pedig aranyba kéne foglalni amiért ez elkészítette és megosztotta velünk :D

    VálaszTörlés
  7. Drága Tündi köszönöm szépen a köszöntést!
    Biztosan ki fogom próbálni úgy is ahogy leírtad, mert ez egyszerűen fantasztikus, az édes kelttészták pedig amúgy is a gyengéim!!! Limara az egyik kedvencem akinek a receptjeiben sosem csalódtam! :-D

    VálaszTörlés
  8. Kedves Csongi, nagyon kedves Tőled, köszönöm szépen!! :-D

    VálaszTörlés
  9. Hu,ez nagyon csodás.Próbáltam már croissant készíteni,de nem volt jó recept,nem lett ilyen leveles.KI fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  10. Bianka, köszönöm! :))

    Aleda, megtaláltad a tökéletes croissant. :))
    Limarának hála egyre többen elsajátíthatják!
    Remélem megosztod velünk a tapasztalataidat! ☺

    VálaszTörlés
  11. Kedves Barbi!
    Meg kell mondjam, mi is szerelmesek lettunk ebbe a finomsagba, mar tobbfele toltelekkel is csinaltam es meg egyszer sem okozott csalodast. Koszonom a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bea!
      Örülök, hogy tetszett a recept, Limarától sütöttem én is, ha oda is benézel ott aztán a kelt tészták kánaánja vár! :)
      Köszönöm, hogy megírtad! :)

      http://limarapeksege.blogspot.hu/

      Törlés
  12. Megsűtöttem! És egyszerűen fantasztikus! INagyon jó, és egyszerű kis recept! Én két kocka csokit tettem bele, és a gyerekek még melegen falták! Még nagyon sokszor el fogom készíteni az biztos:) Köszi...:)

    VálaszTörlés
  13. Én már sütöttem mi imádjuk☺️

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...