2011. március 13., vasárnap

Napraforgó

Tegnap megláttam Limara oldalán és vettem a bátorságot, hogy ma ebédre meglepjem a családot! Egy könnyű leves mellé tálaltam főfogásnak és bátran kijelenthetem, tökéletes lett, mind látványra mind ízre.
A kétéves pici lányom, aki rendkívül finnyás és válogatós, egy egész szirmot eltüntetett, utána pedig a pocakját simizte!
Kicsit leegyszerűsítve én így készítettem:


Összesen: kb. 3790 kcal 384 ch
1 szirom: kb. 210 kcal 21 ch

Tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt (én 12%-os tejföllel helyettesítettem)
  •  3 ek. olaj
  •  1,5 tk. só
  •  1 ek. cukor
  •  kb. 1,8 dl víz
  •  2 dkg élesztő
  •  + 1 tojás a lekenéshez
  •  szezámmag, fekete szezámmag

Töltelék:
amit éppen itthon találtam
  • 10 dkg (egy tálca) szalámi
  • 1 vöröshagyma
  • kb. egy pohár tejföl egy tojássárgával kikeverve
    (a tojássárga összefogja a tölteléket és nem folyik ki)
  • jó maréknyi reszelt trappista vagy karaván
  • só, bors
  1. A hozzávalókból a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
  2. Ezalatt a hagymát a szalámival késes aprítóban összevágjuk, majd a többi hozzávalóval bekeverjük és a hűtőbe tesszük a tészta megkeléséig, a tojás romlandósága miatt.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  4. Megkenjük a töltelékkel.
  5. Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a töltelékes tésztát.
  6. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
  7. Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :-D
  8. Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk
  9. Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egy felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal, lenmaggal, stb.. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.


Ebédre egy jó tányér (csipetke nélküli) zöldségleves mellé, bátran megehetünk 2-3 szirmot vagy vacsorára (legkésőbb 6-kor) egy pohár édesítős tea mellé 1 szirmot.

Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Csodaszép lett!:) Nagyon örülök, hogy tetszett még a pici lánykádnak is!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Limara!
    Nagy örömet okoztál azzal, hogy benéztél hozzám és írtál nekem!
    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  3. Tücsök Bogár!
    Köszönöm! Nekem is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Hihetetlen finom volt!
    Volt szerencsém megkóstolni!
    Köszönöm Barbi!!!! (ezt is) :D

    VálaszTörlés
  5. Márta néni! ;) Szívesen máskor is!
    Talán jövő hétvégén, ha mindenki jól lesz!
    Massage?

    VálaszTörlés
  6. Részemről ok.
    Elvileg rajtam nem múlik.
    Megvettem mindent a tortához.
    Remélem sikerül.....

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó recept, gyönyörű és az íze is isteni! A tészta puha és telt, nyamm, nagyon finom lett :-) Köszönöm szépen (ezt) a receptet (is) ! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Pocok!!! Köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...