2014. június 3., kedd

Vőlegényfogó táska

Régóta kiszemelt áldozat volt ez a sós sütemény, egyszer már kóstoltam egy ismerőnél (kb. 5 éve), na szóval ilyen régóta tervezem a gyártását. Ritkán sütök hasonlót, mert inkább az édességeké a főszerep, de szerintem kicsit gyarapítanom kéne a palettát hasonló receptekkel. Tökéletes kísérője egy finom teának, tejeskávénak, és meglepően laktató. Frissen az igazi, de ha marad másnapra érdemes a a kenyérpirító feltétjén átmelegíteni. Amint a fotón is látszik Anna megelégedésére szolgált, a megszokott reggeli helyett kapott kis batyu. :)



 

Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
  • 500 g liszt
  • 100 g vaj
  • 10 g só
  • 200 g tejföl
  • 2 tojássárga
  • őrölt bors

Töltelék:
  • 150 g juhtúró
  • 50 g vaj
  • 50 g reszelt sajt
  • 150 g füstölt sonka vagy tarja


Elkészítés:
  1. A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas puha tésztát kapjunk. Gyúródeszkán vagy munkalapon végezzük a gyúrást mert könnyebben összeáll a tészta. Persze géppel is gyúrhatjuk, de én jobb szeretek gyurmászolni. :))
  2. Folpackba csomagolva tegyük hűtőszekrénybe.
  3. A túrót a puha vajat a reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát keverjük jól össze.
  4. A sütőt 180 fokra melegítsük elő és a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  5. A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd pizzavágóval 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  6. A tojások kissé felvert fehérjével kenjük körbe a négyzetek széleit és mindegyik közepére tegyünk egy kávéskanál tölteléket, majd a szemközti csúcsokat hajtsuk egymásra.
  7. A sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket a maradék tojásfehérjével lekenjük, egy kis reszelt sajttal és pirospaprikával megszórjuk. Ez arra is jó, hogy sülés közben összefogja a tésztát és így biztosan nem nyílnak szét.
  8. 180 fokon pirosra sütjük.
 
 Jó étvágyat!

Forrás: A Kisalföld receptjei 3. kiadás

3 megjegyzés:

  1. Ez aztán a fincsi reggeli! Én is örültem volna neki! :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyen guszta kis táskákat én is elfogadnék reggelire! :)

    VálaszTörlés
  3. Annácskának nagyon ízlik, biztos nem véletlenül... Nagyon megkóstolnám!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...