2013. november 12., kedd

Túrós, tejszínes kelt tészta, kakaóval töltve

Ha könnyű és finom édességre vágyunk, olyankor reggel összedobok egy kelt tésztát, de nem akármilyet, hanem ezt a túrós-tejszínest, aztán amíg kel, intézhetem a többi dolgom. Ez a tészta olyan lágy és puha, imádom. Bárhogyan tölthetitek, formázhatjátok, csak rajta, próbáljátok ki! :)
Tudom már mi zavar igazán ebben az őszi-téli időszakban, hát a korai sötétedés, mert már 3-kor olyan sötét volt a lakásban, hogy ki kellet cihelődjek az udvarra, ahol meg a viharos széllökésekkel kellet megbirkóznom. A porcukornak a felét el is fújta a fotózás közben, a hirtelen felcsapódó terítőről már nem is beszélek, ja és majdnem megfagytam mire végeztem. :(
 

Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g simaliszt
  • 200 g túró
  • 30 g élesztő
  • 1 kiskanál fehér kristálycukor
  • 50 ml tej
  • 50 ml tejszín
  • 3 evőkanál xilit
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír
  • csipet só

  • +1 tojás a lekenéshez

Kakaós töltelék:
  • olvasztott zsír
  • 6 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor

Elkészítés:
  1. A liszt közepébe kis mélyedést igazítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az 1 kiskanál fehér cukrot és ráöntjük a langyos tejszínes tejet.
  2. Az ujjunkkal kicsit elkeverjük, majd letakarva 10 percre félretesszük.
  3. A túrót a 2 tojást villával összekeverjük.
  4. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tojásos túrót és 15 percig dagasztjuk.
  5. Ha lágy lenne a tészta, tegyük a jól lelisztezett munkapultra és kézzel gyúrjuk tovább addig lisztezve, míg már alig ragadós, de lágy tésztát kapunk. Ezt a műveletet élvezem a legjobban, mert olyan finom, lágy a tészta. :))
  6. Alul felül belisztezve, letakarva kelni hagyjuk 1 órát.
  7. Lisztezett felületen átgyúrjuk és kétfelé vesszük.
  8. Mindegyiket kinyújtjuk fél cm vastagra, lekenjük olvasztott zsírral, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével.
  9. Feltekerjük és vagy egyenesre hagyva vagy csigaalakba tekerve tepsire tesszük.
  10. Letakarva, 20 percig megint kelesztjük.
  11. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. 20 perc múlva tojással lekenjük a tetejüket és 180 fokon aranybarnára sütjük.
 

Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Barbi, mesésen szép kalácsokat sütöttél, muszáj lesz egyszer elkészítenem. Látszik, hogy mennyire könnyed, olyan igazi békebeli foszlós tésztája van. Megmosolyogtam a fényképezés megpróbáltatásait, ismerős nekem is a helyzet, de ugye mindent az olvasókért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Nea, ha már elkészült, történjen bármi, fotózni kell!! :) Tényleg olyan finom a tészta mint ahogyan a fotón látszik, sőt másnap ezt vittem egy egész napos útra és finom puha krémes maradt, nem volt egyáltalán száraz mint a kelt tészták többsége. Köszönöm szépen, hogy írtál! :)

      Törlés
  2. Felébredt minden ízérzékelő idegszálam, annyira szívesen beleharapnék! Guszta nagyon! Kakaós óriáscsiga. :))

    VálaszTörlés
  3. Irgalmatlanul jól néz ki, mentettem is a receptet:-))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki! Biztos finomak is! Én sem szeretem,hogy korán sötétedik, olyan lehangoló :(

    VálaszTörlés
  5. Imádom a kakaós töltelékű kelt tésztákat, nagymamám nagyon finomakat tudott sütni! :) Tetszik ennek a kalácsnak is a tésztája, finom puha lehet a túróval és a tejszínnel, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  6. Szuper jól néz ki, biztosan mennyei finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. Ha kelt tészta akkor bármikor jöhet, és ha még ráadásul kakaós is, akkor még inkább. :D
    Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  8. Annyira guszta,legszívesebben beleharapnék! :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek!!!! :)

    VálaszTörlés
  10. A xilitet nem ismerem. Hol kapható? Gondolom édesítő lehet. A kakaó nem folyik ki a tésztából sütés közben? A kakakós tekercs a fiam kedvence, de mindig meggyűlik a bajom vele emiatt. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Paula! Xilitet már árulnak a nagyobb Spar élelmiszerekben, és nem édesítő hanem nyírfakéregből készült cukor! :) A kakaó néha nálam is kifolyik, de ez szerintem nem probléma, tegyél sütőpapírt a tepsibe és mikor kihűlt simán el is lehet ropogtatni! :)

      Egy kis összefoglaló a nyírfacukorról:
      A Nyírfacukor édes, kristályos szerkezetű, egyszerű szénhidrát. Íze friss, üde. Természetes cukorhelyettesítő, amelyet Finnországban eredetileg a nyírfa kérgének tápanyagokban gazdag rostjaiból vontak ki. Megjelenése és édessége szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval. A különbség az élettani hatást tekintve azonban óriási. A Nyírfacukor a maga nemében egyedülálló, mivel a sejtek természetes építőelemei közé tartozik, és nem táplál számos kártékony baktérium és gomba fajt.

      A Nyírfacukor elnevezés az eredeti eljárásra utal, arra a cukorra, amelyet a második világháborúban használtak Finnországban, és amelyről időközben kiderült, hogy más cukrokkal ellentétben, számtalan jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre.
      A szőlőcukor sem kizárólag szőlőből készül, így a szénhidrát, amelyből a Nyírfacukor felépül, sem csak nyírfakéregből vonható ki, hanem pl. kukoricacsutkából és más növényi rostokból is. Az étkezési célra használt kukorica csutkájának hasznosítása kétszeresen is megtérül, hiszen egyrészt Nyírfacukor állítható elő belőle, másrészt nem vész kárba ez az értékes alapanyag.

      A Nyírfacukor emésztése lassabb folyamat, mint más cukroké. A 4-5 órás emésztési idő alatt a felszabaduló kalóriamennyiség (1004 kJ/100 g) csak fokozatosan jut el szervezetünk sejtjeihez. A lassú felszívódás következtében nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Az a kevés energia azonban, amit szolgáltat, megakadályozza, hogy a vércukorszintünk leessen. A fokozatosan leadott kalóriamennyiséggel szervezetünk jól boldogul, ezért a Nyírfacukor mértékletes használata esetén nem hizlal.

      A Nyírfacukor felhasználása és élettani hatása

      I. Cukorbetegek figyelmébe
      – glikémiás index (felszívódási sebessége): 7
      – alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet
      – csökkentheti a test inzulinszükségletét
      – csökkentheti az inzulin-injekciók szükségességét
      – terhességi diabétesz esetén is használható

      II. Testsúlycsökkentés és -kontroll Nyírfacukorral
      – 40 százalékkal kevesebb kalória, mint a finomított cukorban
      – étvágycsökkentő, késlelteti az éhségérzetet
      – elősegíti az emésztési folyamatokat

      III. Egészséges fogak
      Gátolja a fogszuvasodást, mert:
      – a szájban lévő baktériumok számára a Nyírfacukor nem jelent táplálékot, így nem termelődik sav a bontási folyamatban
      – növeli a száj pH értékét, kellemesebb szájízt biztosít
      – csökkenti a lepedékképződést
      – segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba
      – gátolja a szuvasodást a már kikezdett fogzománcon is
      – lassítja a fogkőképződést
      – a Nyírfacukor használata a kismamák esetében késlelteti és csökkenti a baktériumok átvitelét a magzatra.

      IV. További jótékony hatások
      – candida túlszaporodás esetén segít helyreállítani a szervezet természetes egyensúlyát
      – lúgosít, nem táplálja a savat termelő mikrobákat
      – nem nyújt táptalajt számos baktériumtörzsnek
      – fokozza a kollagén termelést, szépíti bőrünket
      – elősegíti a kalcium és az ásványi anyagok felszívódását a fogakba, csontokba
      – csökkentheti a csontritkulás kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát

      Törlés
  11. DRAGA BARBI.
    ELOSZOR LATOM OLDALADAT. EGYSZERUEN LENYUGOZTEL MINDENNEL. OLDALAD ES KEPEID UTAN ITELVE TE VAGY EGY PERFECT CSODA FELESEG, ANYA ES MINDEN. GYONYORU ES GUSZTUSOS AMIT CSINALSZ. IGAZAN SZIVEMBOL GRATULALOK EZEN KIVUL MEG CSINOS ES SZEP IS VAGY. ELVEZET NEZEGETNI OLDALADAT, KOSZONOM NEKED A PROFI MODON MEGCSINALT OLDALT. NAGYON HOSSZU ES BOLDOG ELETET KIVANOK NEKED ES CSALADODNAK.
    EN LASSAN 35 EVE DANIABAN LAKOM, ES IGY MEGJOBBAN ESETT OLDALADON ELKALANDOZNI.
    PUSZILLAK ES JO EGESZSEGET KIVANOK NEKED. MEGEGYSZER KOSZONOM. A BLOGODAT.
    MARGO ARHUSBOL.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Margo, annyira jó volt ezt olvasni, nagyon szépen köszönöm mindazt amit írtál!!
      Próbálj ki recepteket az oldalamról és írd meg, hogy hogyan sikerültek, ízlett-e a családnak!
      Mostanában kevesebb időm jut új recepteket hozni de így is több mint 400 étel, sütemény található itt, úgyhogy van mit nézegetni és kipróbálni.
      Minden jót kívánok én is Neked és Családodnak!
      Barbi

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...