Nemcsak gyermekkorom, hanem felnőttkorom kedvence is, ez a sütemény állandó szerepet játszik az életünkben, nagymamám ezt sütötte születésnapomra, vagy, ha a kedvemben akart járni, a nagylányomnak és a családnak is az egyik szíve csücske. Szerencsém, hogy anyósom istenien készíti így tőle kaptam a receptet! Egy ilyen süteménnyel nem lehet melléfogni, mert szerintem világklasszis!
Hozzávalók a tésztához:
- 32 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 egész tojás
- 20 dkg zsír, vagy vaj, margarin
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom leve és héja (nálam a héja kimaradt, a vegyszerek miatt)
- A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Ha a margarinunk éppen a hűtőben volt akkor sajtreszelőn lereszelve gyúrjuk a tésztához.
- A lágyságot vagy keménységet korrigálni tudjuk liszttel vagy citromlével.
- A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a sütőpapiros tepsibe terítjük. Megkenjük a frissen elrakott sárgabarack lekvárunkkal, több mint fél üveggel. Ne sajnáljuk!!!
- Látszik a fotón is, hogy szaftos isteni állaga lett a sütinek! Szerintem így az igazi!
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A lekváros rétegre:
- 3 tojás
- 20 dkg darált dió
- 3 szelet reszelt étcsoki, lehet tejcsoki is
- 18 dkg cukor
- 1 tojássárgája pici vízzel a rács kenéséhez.
- A csokit lereszeljük és a darált dióhoz keverjük.
- A tojások fehérjét felverjük kemény habbá.
- A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a csokis diót felváltva a habbal.
- Elég nehézkes, de megoldható.
- Ezt a krémet szépen rákanalazzuk a lekvárra.
- A maradék tésztát kinyújtjuk és derelye szaggatóval csíkokat vágunk belőle amivel szépen berácsozzuk a süteményt.
- A tetejét jól megkenjük tojássárgával.
- Az előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük és 10 perc után a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra.
- Addig sütjük míg jó piros nem lesz a teteje, nehéz megmondani mikor sül meg a közepe alul, én erre még nem jöttem rá. Ez most azért sikerült!!
Mennyei finom!!
Az én nagymamám is sokszor sütötte,kicsit más receptje volt(pl :nem volt benne csoki ),már én is kipróbáltam ezt a sütit,de igy is biztos megsütöm ,nagyon szép lett
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki:) Csak finom lehet, olyan jól néz ki, ettem már ilyet, de nagyon régen. Annyira tetszike ez a recept, már holnap kipróbálom:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki guszta! Van egy ehhez hasonló receptem, de nem teljesen ilyen. Nagyon finom lehet,nem is csodálom hogy a kedvenced!:-))
VálaszTörlésNagyon jól néz a sütid:):) Én ugy ismerem, hogy Londoni szelet, azzal a különbséggel,hogy nem teszek rácsot a tetejére. Ez egy isteni finom sütemény:):):)
VálaszTörlésKedves vanocska, örülök neked! Elurulom, hogy sok mágnás sütit ettem, de ez veri mindet! Miért? Mert a Váncza süteményes könyvből van, de onnan sem a Mágnás diós, hanem egy az egyben a Boleró szelet nevű sütemény, annyi különbséggel, hogy a darált mandula helyett van benne ez a mennyiségű dió!! Tehát ilyen diós mágnás recept nincs, csak hasonló. Kíváncsi vagyok ez, hogy fog ízleni! :)) Köszi, hogy itt jártál!
VálaszTörléstrollanyu, de örülök, hogy megsütöd, remélem felrakod majd!!! :D
Éva, köszi! Igen, van egy csomó hasonló recept, de nekem ez a csúcs! :))
tücsi köszönöm! Így még nem is halottam, de majd rákeresek, felkeltetted a kíváncsiságom! :) Üdvözöllek az oldalamon! :)
Nagyon finom süti, tényleg! És milyen szép virágot tettél mellé dísznek! Egy-két kocka jöhetne, pont ilyen linzeres valamire vágyom...
VálaszTörlésKriszti, aranyos vagy! Már elfogyott, de, adj egy címet és küldök valami más finomságot! :)))
VálaszTörlésBarbi,jól mondod világ klasszis, így ránézésre is,már el is fogyott?úristen akkor sehol semmi maradék.így kénytelen leszek megsütni!!!!viszem a receptet!!!
VálaszTörlésmellissina2 örülök, hogy már jobban vagy!!
VálaszTörlésKöszönöm a szép szavakat, remélem igazam lesz és neked is nagyon ízleni fog!! :)
Méltán lett a kedvenced. Már gyerekkorodban is tudtad mi a jó... ;DDD
VálaszTörlésNagyon gusztára készítetted. A receptedet kölcsön is kérem. :)))
A receptet én is elkérem! Anyuék szomszédja (Bori néninek hívjuk, de az igazi neve Mária) mindig ilyen sütit sütött régebben. Most már elég idős, nem süt, de amikor gyerekek voltunk, ilyet hozott át mindig :)
VálaszTörlésPetra, nagy öröm ez, hogy ennyien el szeretnék készíteni! Köszönöm, amúgy sütik terén mindig jó ízlésem volt, momentán kevés süti fajta van amit nem eszem meg. Pl. ...? nem is jut eszembe ilyen :DD
VálaszTörlésMónika, akkor vigyél neki te is kóstolót! :) Lehet ez még jobban ízlik majd neki. ? :D Bár az ilyen idős nagymamák tudtak sütni!! :D
El is hiszem, hogy a kedvenc :) érdekes, mert nálunk is mindig Anyósom sütötte, utoljára, még a fiam keresztelőjére, de amióta nincs közöttünk nem ettem :(
VálaszTörlésMátri, tudom milyen mikor egy íz végleg eltűnik az életünkből, de ezért jó ez az információ áradat, mert én is felfedezek régen elfeledett recepteket a neten! Ha szeretted ezt a süteményt, akkor próbáld ki nyugodtan, 100%-os sikere lesz! :) Köszi, hogy benéztél! Kellemes hétvégét! :)
VálaszTörlésNagyon jó ez a recepted is! Ettem már ilyet, imádtam, a diós sütik a legnagyobb kedvenceim. :) Ki fogom próbálni ezt is :)
VálaszTörlésViki hajrá!! Csak aztán értesíts milyen lett! Köszi! :)
VálaszTörlésHúú Barbi,hogy felcsillogott a szemem:)) ezt a sütit imádom (gyerekkorom óta:)) ) sütöm is párszor egy évben,legutóbb épp vagy 3 hete,csak nekem kinézetre elég katasztrófa mindig, rácsok belesüppednek a diós rétegbe.Persze az íze nagyon finom azért,de legközelebb a Te recepted szerint készítem el,úgyanis nekem mások az adagok,na meg csoki sincs a diós krémben. Kösziköszi:))
VálaszTörlésAleada, nagyon örülök, hogy kipróbálod, én is sütöttem többféle verziót, de ez lett a legfinomabb és legszebb! Kíváncsi vagyok, nálad, hogy sikerül, remélem látni fogom!! Köszi!
VálaszTörlésHúúúú Barbi ez tényleg nagyon jól néz ki és muszáj lesz kipróbálnom! Persze mandulával :)) Család imába fogja foglalni a neved :D
VálaszTörlésTündi remélem megírod majd, sőt fel is teszed! :D Köszi én is!
VálaszTörlésEz a 3 csoki hány dkg?
VálaszTörlésKedves Éva, nem tudom pontosan, egy 100 grammos tábla csokiból 3 sort törtem le és reszeltem bele. :)
Törlés