2011. május 4., szerda

Csokis lekváros bukta-labda

A kis előkóstolóm! ♥

Nem szeretek buktákat formázni, ez sokkal egyszerűbb és ugyanolyan szép és finom!  Sőt ez finomabb a csokival kombinált lekvár miatt. Több oldalon látom, hogy a keltésztákat is hűtőbe teszik akár egy éjszakára is, így reggelire friss péksüteményt ehetünk. Nem  tudom, hogy ez milyen lenne egy egész éjszakai hűtőben pihenés után, de egyszer kipróbálom! Ha valaki már tesztelte, kérem jelezze a végeredményt! :D Előre is köszönet érte!
 
 Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3  ek. kristálycukor
  • 3 ek. olaj
  • 2 jó ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 tojásfehérje a kenéshez

Töltelék:
  • lekvár (itt szilvalekvár)
  • étcsokoládé kockák


Új fotó - 2013. február

Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felfutott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és 12 részre vágjuk mindkét darabot, tehát összesen 24 labdánk lesz. Kicsit megnyújtjuk a darabokat és rátesszük a kk. lekvárt meg a csokikockát. Összecsippentjük a széleket és golyóvá formázzuk.
  4. Sütőpapiros tepsire rakjuk őket és a széleiket kicsit körbekenjük olajjal, hogy mikor sülés közben összekelnek, könnyen szét lehessen választani.
  5. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és megsütjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
A második kelesztés előtt a tepsin sorakozó buktákat hűtőbe toltam, mert el kellett mennem és 1 óra múlva tojásfehérjével megkenve, kristálycukorral megszórva, hideg sütőbe tolva, közepes hőmérsékleten kezdtem a sütést. Mikor aranybarna a tetejük, készen vannak!
Annyira finom lett, hogy frissen 6-7 ? darabot eltüntettem! :D Én már csak ilyen vagyok! Sajnos.. :-(
Jó étvágyat!

22 megjegyzés:

  1. De édes a lánykád! Ízlett neki a bukta? Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Őrületesen jók.... ha befejezem a szoba felújítást és rendet rakunk végre az EGÉSZ LAKÁSBAN, ezzel fogunk ünnepelni :)

    VálaszTörlés
  3. Elolvadtam a nézésétől, annyira édes ez a kiscsaj :)
    És a bukta is klassz!

    VálaszTörlés
  4. A bukta istenien néz ki, a kis kuktád pedig igazán ennivaló! :))

    VálaszTörlés
  5. Kriszti! Annám nem díjazza mindegyik sütimet, igen válogatós a picim, de ez például nagyon bejött neki! Nekünk is, amit nem bizonyít jobban semmi, mint hogy egy délután alatt elfogyott a utolsó labdáig! ☺

    Beastie, remélem szép lesz a szoba és tiszta a lakás! ;-D Utána jöhet a jól megérdemelt bűnözés! :D Kíváncsian várom az eredményt!

    Ami, köszönjük a dicséretet!

    Szemirámisz, a buktát mindenkinek ki kell próbálnia aki szereti az ilyen keltésztás dolgokat! Én imádom, a kis kuktámmal együtt!! :-D

    Bianka, köszi!! :)

    VálaszTörlés
  6. én eddig kétszer sütöttem meg. már elsőre is tökéletes lett,meg is írtam a blogban. Másodszorra inkább a töltelékkel variálta,(banános, másféle házi lekvárok) illetve egy éjszakát golyó formában hagytam a buktát hűlni kelni a hűtőben. Szépen felemelkedett, nem ártott meg neki, de amikor megkentem összébb esett, ráncos lett. tökéletes pékárú, köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Beastie, én köszönöm, hogy ezt megírtad! Nagy öröm most nekem, hogy ennyi felé eljutott a recept és a régi bevált mami keltészta másnak is bejön!! :) Én is teszek egy próbát, a hűtős verzióval. :o)

    VálaszTörlés
  8. Ebből én is eltüntetnék jó pár darabot :D

    VálaszTörlés
  9. Vicuska, bizony abba sem lehet hagyni! :)))

    VálaszTörlés
  10. Újra elkészítettem ezt a bukta labdát, mivel a múltkori olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt lehetőség fotózni... Ezt most sikeresen lefényképeztem! És ugyanúgy, mint múltkor, most is isteni finom lett!!! Készült lekváros és banános-csokis! Köszke a receptet!

    ui.: igyekszem mielőbb feltenni én is, de ezt mindenképpen meg akartam írni

    VálaszTörlés
  11. Ez még mindig tökéletes bukta lelőhely. Harmadszorra is szuper lett. Két kis tepsibe tettem, így reggel - este frissen sülhetett :)

    VálaszTörlés
  12. Beastie akkor te ügyesebb vagy mert én azóta nem sütöttem újra, de most már nagyon hiányzik! :)

    VálaszTörlés
  13. Megsütöttem, egyszerűen szuper!

    VálaszTörlés
  14. Kata, nagyon örülök, hogy ízlett!! :D

    VálaszTörlés
  15. Asszem megvan a következö "áldozat" Töled :))) Tutira megsütöm :)

    VálaszTörlés
  16. Ez nagyon jó választás!!! :) Majd megyek hozzád megnézni! :)))

    VálaszTörlés
  17. Megsütöttem, csak csoki nélkül, mennyeien néznek ki, csak még forróak, én meg rettentően türelmetlen vagyok, annyira guszták lettek :)))

    VálaszTörlés
  18. Barbi, ez nekem is nagyon a fogamra való. Tündi konyhájában boklászva találtam meg ezt a finomságot. Régen sütöttem buktát, hát itt az ideje!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ne halogasd! :))) Köszönöm!

      Törlés
  19. Én igazi meggyet tettem bele ( meggyszezon van..) - isteni lett, köszi !!!!

    VálaszTörlés
  20. Megsütöttem..😆😆😆 nagyon finom lett....😍😍😍

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...