2011. szeptember 22., csütörtök

TOJÁS mint óriás őssejt...

Fogyasszuk hetente többször, ne féljünk tőle!
Igaz, hogy tartalmaz koleszterint, de a szervezetünk számára elengedhetetlen jó koleszterint, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen!
 
A tojás hasznos, ősi eledelünk, és ezzel a megítéléssel az 1960-as évekig nem is volt semmi probléma. Az emberek bátran és szívesen fogyasztották, hisz az köztudott volt, hogy a tojás - óriás sejt révén - rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Azonban lassan 50 éve Amerikában egy tévesen értelmezett összefüggés miatt a tojást kerülendő élelmiszernek nyilvánították; '70-től pedig már erőteljes kampányt folytattak a tojás háttérbe szorításáért.
Ez időtájt derült ki, hogy a vér koleszterin szintjének emelkedése alapvető szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívbetegségek és más keringési betegségek létrejöttében. Egy tojás mintegy 200-220 mg koleszterint tartalmaz, ami alapján un. koleszterinben gazdag tápanyagnak minősítették, vagyis kerülendõnek mindenki számára, aki tenni akar valamit saját egészsége érdekében. Csakhogy a táplálékkal elfogyasztott koleszterin és a vérszérum koleszterin szintje, főleg annak az egészségre káros jellegűvé válása között semmiféle bizonyított összefüggést nem találtak, sem 30 évvel korábban, sem a mai napig.
Ennek ellenére elindult e nemzeti koleszterinellenes program, mely hadat üzent a tojásnak is, pusztán azon az alapon, hogy a tápanyaggal elfogyasztott koleszterin rossz, a tojás koleszterinben gazdag, tehát a tojás rossz, ezért fogyasztását korlátozni kell, de az a legjobb, ha egyenesen kiiktatjuk napi táplálékaink közül. Az egész amerikai kampány egy alapvető tévedésre épült, mégpedig arra, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin lényeges szerepet játszik a szérum koleszterin szintjének alakulásában. Természetesen kiderült, hogy ez távolról sem igaz, de a kampány ekkorra már megtette hatását.
 
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot - szénhidrát, C-vitamin és élelmi rost kivételével - tartalmaz, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges.
Az átlagban 55-60 g-os tojás 10-12%-a a héj, így az ehető tojástartalom kb. 50 g, melynek 2/3 része a tojásfehérje, míg 1/3-a a tojássárgája. A tojásfehérje kb. 90, a tojássárgája mintegy 50%- a víz. A tojás fehérjéi - kb. 40 fajta, melyek teljes értékűek - 18-féle esszenciális aminosavat tartalmaznak. A tojás 7 g-nyi fehérjetartalmának egy kicsit több mint a fele a tojásfehérjében, míg 44%-a tojássárgájában található. A tojás 6 g-nyi zsírtartalma a sárgájában van, melynek csak egyharmada telített, kétharmada telítetlen zsírsavakból áll, mely arány táplálkozás élettani szempontból optimálisnak mondható.
A tojásban található, zsírban oldódó vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert.
A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B2, B12, a folsav és a pantoténsav. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
Ezek után nem lehet kétséges, hogy miért beszélhetünk egy élettanilag kívánatos reggeliről, ha például a lágy tojást - majdnem optimális élelmi anyag - némi frissen vágott snidlinggel - C vitamin - megszórva, és teljes kiőrlésű kenyérrel - szénhidrát, növényi rost - kiegészítve fogyasztjuk el.




Mire jó a tojás?

A tojás, mint fehérje forrás ún. teljes biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy megtalálhatók benne azok a fehérje alapelemek, melyeket az emberi szervezet nem tud előállítani (esszenciális aminosavak). Ráadásul, a tojás fogyasztását követően ezek az aminosavak a szervezet saját fehérjéjévé sokkal hatékonyabban alakulnak át, mint más élelmiszerek után, azaz a tojás fehérjék biológiai hasznosulása egyedülállóan magas. Tekintettel arra, hogy a tojás kalória tartalmához képest ezen fehérje anabolikus (fehérjéket felépítő) hatása igen jelentős, ideális tápanyag sportolók számára, valamint olyan állapotokban, amikor az izom/más fehérjék lebomlása fokozott (pl. időskori izomsorvadásokban). Több tanulmány is bizonyította, hogy az izom fehérje/zsírréteg arány jóval nagyobb a tojást rendszeresen fogyasztókon, mint azoknál, akik nem, vagy alig fogyasztanak tojást. Ezen utóbbi hatás feltehetően összefügg azzal, hogy a tojás fogyasztása olyan emésztőrendszeri folyamatokat indít el, melyek az inzulin anabolikus hatásának javulását eredményezik.

A tojásban található lecitin és kolin nagymértékben hozzájárulnak a sejtmembránok integritásának megőrzéséhez, ezen felül a kolin a központi idegrendszer érési folyamataiban, valamint a kor előrehaladtával több, elsősorban a memória megtartásához szükséges elemi idegi folyamatban alapvető jelentőségű. A kolin tartalom különösen hangsúlyos, mert a tojáson kívül alig van tápanyag, mely használható kolin forrás lehetne. Az idegrendszerben kolinból egy igen fontos ingerület átvivő anyag, az acetilkolin keletkezik, melynek deficitje összefüggésbe hozható az Alzheimer kór kialakulásával.
A lecitin és a kolin tartalom alapján a tojás mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind idős korban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása ill. megtartása terén.

A tojásban lévő lutein, ill. zeaxantin bizonyítottan jelentős szerepet játszanak mind az időskori érzékszervi működések megőrzésében, mint az érelmeszesedés folyamatának lassításában. Ezek a karotinoid struktúrájú vegyületek elsősorban az időskori hallás- és látásromlás, valamint a fokozott vérrögképződés meggátlásában hatékonyak.

Forrás: http://www.jomagyarbaromfi.hu/inner_hirek_51.html

10 megjegyzés:

  1. ezt a véletlent :)) Az infó pedig nagyon jó! :) Egyszer amúgy én túlettem magam, na akkor hónapokig rá se bírtam nézni tojásra. :S

    VálaszTörlés
  2. Érdekes volt olvasni... és az is érdekes, hogy sokszor eldöntik helyettünk, mit szabad enni és mit nem.. Én inkább eszek, amit megkívánok, abból nem lehet baj :))

    VálaszTörlés
  3. Szia Emőke! Szerencsére én így még nem jártam, pedig a tojást nagyon szeretem és sűrűn eszem is!


    Panna, valahogy én is így vagyok ezzel a mindent eszem amit megkívánok dologgal, de például, ha chipset kívánnék (ami nemigen fordul elő), vagy hasonló galádságot akkor arra nemet mondanék. :))

    VálaszTörlés
  4. Ezzel kapcsolatban is milyen különböző hírek terjengtek már, régebben azt mondták hogy ne együk, most akkor mi van? Együk vagy ne? Én is azt mondom hogy a szervezetünk jelez hogy mi a jó neki és majd eldönti hogy hasznosítja vagy esetleg nem!:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem, főleg salátában

    VálaszTörlés
  6. Éva, sok mindent tévesen tiltanak és mikor kiderül belső körökben is, hogy mekkora hülyeség, akkor már nem lehet nyilvánosan visszakozni mert az aláásná a tekintélyüket, vagy megkérdőjelezné a hozzáértésüket. Sok ilyen dolog van amiről már nem tudnának megetetni, de sajnos mindig jönnek újabbak! Egyetlen megoldás a több szálon történő tájékozódás, sok utánaolvasás. :)

    Bianka, nekem bárhogy jöhet, napokig elvagyok tojásrántottán, lecsón, tükörtojáson, bundáskenyéren stb.

    VálaszTörlés
  7. Barbikám, mióta lefogytál milyen kis tudósos lettél, de teljesen igazad van, ez a tojásüldözés ami 30 vagy talán több évig is tartott nevetséges volt, mindig vannak lobbyk akiknek anyagi és egyéb érdekük fűződik ahhoz hogy épp valamit ne együnk vagy együnk, igyunk vagy ne igyunk stb.stb. és ezért a világon mindent elkövetnek, a tojás igenis nagyon egészséges, rendszeresen enni kell, mióta falun élek felderítettem egy tojásost és hetente hozzák nekem házhoz, azóta nyugodtan sütök, esszük a rántottát, a lágytojást, meg főtten is, a rakott krumpliba is 12 darabot teszek felkarikázva, szóval nem spórolok vele, nem kell néznem, mennyi tojásom van itthon, mert mindig van:-)))

    VálaszTörlés
  8. Anikó, :D már legalább 5 éve foglalkoztat az egészséges életmód és a sok hazugság amivel gyerekkortól hipnotizálják az embereket. Van itt maffia bőven, olaj, gyógyszeripar, politika stb. Eddig nem írtam mert nem is gondoltam rá, hogy bárkit érdekelne, de úgy látom azért vannak páran, sőt azt veszem észre, hogy az embereknek kezd kinyílni a szemük! A tojást én is háznál veszem, heti 45 db-ot is (15-ös tojástartóim vannak)! Na most sokan meglepődhetnek rajtunk, de az én rakott krumplimban is több a tojás mint a krumpli. :D
    Örülök, hogy írtál és, hogy van véleményed! :)

    VálaszTörlés
  9. Én is annyi mindenen dühöngök, ami körülvesz bennünnket, csak én sem akartam szóba hozni, mégis csak gasztrobloggok ezek, bár mindenről kell beszélni ami foglalkoztat mindenkit, több szem többet lát alapon.
    Én heti 30 db tojást veszek, nekem is 15-ös tartóim vannak hozzá, és nagyon klassz hogy nem kell néznem van-e itthon, mert mindig van, nyugodtan süthetek.
    Ma reggel is isteni kolbászos tojásrántottát ettünk, nagyon finom volt, az ebéd meg rakott krumpli lesz, rengeteg tojással.:-))))
    Szerintem mindent kell ennünk, ami nálunk megterem az adott évszak szerint, zöldségek-gyümölcsök, és mindenféle húsfajtát is, természetesen mértékkel, főleg azokat amit kívánunk, azzal nagy baj nem lehet. Én a gyerekeimet is ezen elvek szerint etettem mindig, egészségesek is hála az égnek:-))))
    Nem szabad figyelembe venni azt a sok hülyeséget amit összehordanak. Aki fogyni akar, egyen kevesebbet, mozogjon kicsit többet és megindul a fogyása.Nem szabad libikókáztatni a szervezetet, mert eleinte lehet hogy sokat lefogy, de utána még többet hízik vissza.
    Nekem is kéne fogynom, de annyira szeretek enni és főleg imádom az édességet, fagyit, sütiket, hogy nem mindig tudok lemondani róla, amikor pedig kéne:-))
    Na mára ennyit a szentbeszédből:-))))

    VálaszTörlés
  10. Anikó szívemből beszéltél, az a táplálkozás amit írtál, hogy a környékünkön termesztettet kell enni, hívják makrobiotikus táplálkozásnak, én is pont ezt az elvet próbálom követni. Nem jó, ha az itt megtermelt paradicsom helyett több száz km-t utazót választunk. A boltban pedig előnyben részesítem a magyar termék feliratú árukat, még, ha drágább is, bár ez nem mindig igaz!
    A fogyókúrában pedig akkor ügyes voltam, mert pont úgy történt ahogy írtad, én sosem estem jo-jó effektusba, nem szedtem bogyókat és igazából nem is fogyóztam, csak megtanultam rendszeresen normális mennyiségeket enni, úgy hogy semmit nem vontam meg magamtól.
    Amúgy az elején én sem szándékoztam a blogra ilyeneket írni, de ezt majd a gyerkőceim is olvassák talán, és nem baj, ha tudják ezeket a dolgokat is! Jó veled beszélgetni, kár, hogy olyan messze laksz! ;D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...