2014. március 27., csütörtök

Habos mézes puszedli

Mézes puszedlik Anyukámnak a 60. születésnapjára. A recept Ildikótól van, innen is köszönöm, hatalmas sikere volt, nem csak Anyu imádta, de a család többi tagja is megkóstolta aztán meg sóvárogva nézték ahogy rákerül a doboztető. :)))
Tudnotok kell, hogy én nem szerettem a mézes puszit, egészen eddig! ♥

 
 

Tészta:                                                 
  • 300 g liszt                                           
  • 2 nagy evőkanál méz
  • 50 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 evőkanál tejföl                                                                                                         
  • 2 tojás sárgája
  • 1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál jamaikai rum aroma
  • 1 teáskanál vanília aroma

Máz:
  • 2 tojásfehérje
  • 150 g porcukor


A tészta összeállítása:
  1. A mézet a vajjal felolvasztjuk és mikor kihűlt, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a rum és vanília aromát.
  2. A lisztet a porcukorral, sütőport és sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, és a mézes-vajas keveréket.
  3. Lágy tésztát gyúrunk, ha száraz lenne, tejföllel lágyítjuk, ha túl lágy akkor pedig lisztet adunk még hozzá.
  4. A tésztát folpackba csomagoljuk és min. 1 órára hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  6. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik részt hengerré formázzuk és 8 szeletre szeljük. Golyókat formázunk, én párat lekvárral töltöttem, de túl lágy volt a tészta és nehéz volt úgy golyóvá formázni, hogy ne kukucskáljon ki a lekvár.
  7. Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket, vegyük figyelembe, hogy duplájára nőnek így egymástól nagyobb távolságra tegyük ne úgy mint az én fotómon, mert különben összesülnek.
  8. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt (nézzük meg, hogy az alja megpirult-e picit mert úgy jó) aranybarnára sütjük.
  9. Mikor kivettük a sütőből, tegyük a hideg kőre míg elkészítjük a mázat.
  10. A tojásfehérjéket porcukorral gőz felett felverjük fényes, kemény habbá, majd hagyjuk kicsit hűlni. A puszikat beleforgatjuk a mázba és sütőpapiros tálcára tesszük őket és egy napig hagyjuk száradni szobahőmérsékleten.
 
 Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. És még töltve is van... Nekem a puszedliról a Karácsony jut az eszembe. Még jó hogy látom a primulákat... :o) Nagyon habosak és kínálkozóak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Kriszti karácsonyra szántam, de sajnos akkor semmi sem jött össze! :) Anyunak ígértem akkor, de most megkapta! :)

      Törlés
  2. Csodás puszik!!! A "díszlet" is tetszik!!! A kékfestő terítő!!!! Most csak éppen 61-en vannak Nálad!!! :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még a 61-nek is nagyon örülni szoktam, az a közel 300-as nagyon meglepett. De, ki tudja mi volt a legnagyobb szám, akkor állandóan figyelni kéne, de átlag egy nap kétszer, ha megnézem. :) A puszik nagyon finomak, mondom ezt én aki sosem szerettem, úgyhogy próbáld csak ki! :)

      Törlés
  3. Nagyon szépek, egészen megkívántam! Így töltve még nem készítettem pedig nagyon jó lehet ! Majd csinálok egy próbasütést:-))

    VálaszTörlés
  4. Csodaszépek! Kaphatok egy-két darabot belőle?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...