Kakaós csiga sütéskor jött az ötlet, hogy a tészta egyik felét így töltöm. Éppen befejeztem a fotózást és gondoltam szokásomhoz híven eltüntetem a derékban kettévágott modellem. Beleharaptam, rágtam-rágtam, és akkor jött a megdöbbenés, majd hangos röhögés. Eszti meg csodálkozó szemekkel nézett rám.
Na szóval, ilyen pikáns falatot is régen ettem, vagy talán nem is ettem, ugyanis a tészta eredetileg - lévén kakaós csiga alap - édes, nem is kicsit, kb. 3 ek. cukor van benne. Nagyon nem zavart a dolog, és Eszti miután megtudta derültségem okát, rögtön beleharapott, hogy tesztelje a bakimat, majd elégedetten nyugtázta, hogy ez nem vészes, így is nagyon finom. Apának már meg sem mondtuk, csak fürkészően néztük miközben evett és jókat vigyorogtunk, aztán nem bírtuk, kibukott belőlünk a vallomás. Végül csak annyit, hogy majdnem összevesztek rajta!
Tanulság: Így jár az aki minden sós verziós, kelt tésztás finomságot, kakaós csiga alapreceptből készít.
Oké ízlett mindenkinek, de azért én maradok a cukor nélküli verziónál és a receptbe is sót írok!Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 dl tej
- fél csomag (25 g) élesztő
- 3 tojássárgája
- 4 ek. olvasztott vaj
- 1 kk. só
- 1 egész krumpli megfőzve és összetörve (elhagyható)
Töltelék:
- mozzarella
- reszelt trappista
- kolbászkarikák
- olvasztott vaj
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk és teszünk bele a 1 kockacukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. 10 percig hagyjuk letakarva amíg szépen felhabzik.
- Ezután hozzátesszük a többi alapanyagot és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és félcenti vastagságúra nyújtjuk.
- Olvasztott vajjal megkenjük, kolbászkarikával kirakjuk, trappista sajttal megszórjuk és a mozzarellát rákarikázzuk.
- Feltekerjük és 5-6 részre vágjuk, így teszünk a másik fél tésztával.
- Letakarva fél órát pihentetjük, majd lekenjük a tetejüket tojással és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Máris mentem ezt a csodát! Ez valami nagyon finomságos eledel!! Egyszer vacsorára megsütöm, az biztos!!! Nem reggeliztem még, úgy hogy úgy megkívántam, hogy az csak na...
VálaszTörlésHát ez valóban csodálatos, valamikor én is elkészítem, köszönöm a receptet.
VálaszTörlésTovábbi kellemes hétvégét!
Barbi! Ha ezt is elkészítem tőled a fene sem mossa le rólam, hogy koppintom a blogodat :D :D, de hát majd csak túlélem valahogyan és erre a csodás töltött finomságra akkor is sort kerítek. Nagyon jó a sztori, örülök, hogy megosztottad velünk. Így nem csak a finomság illatát sejtjük, hanem olyan élet szagú lett a bejegyzés. Köszönjük!
VálaszTörlésEz is bizonyítja, hogy nem tudsz rosszat sütni, hálás családodnak :) Sós tésztával én is kipróbálnám !
VálaszTörlésNagyon szuper. Ezt is mentem. Lassan már nyithatok egy Barbi receptjei mappát. :))))
VálaszTörlésÍgy ahogy van jöhetne reggelire. Megéheztem a látványától
VálaszTörlésna mostan csak egy a bibi, nincs benne csili, mert ez édes a csípőssel nagyon szeretik egymást, és én is őket!!!
VálaszTörlésJa, azért eltettem, kinyomtattam, meg minden, és majd megcsinálom...
VálaszTörlésEgy kis édes csak jót tesz neki:) Szuperül néz ki, én pizzatésztából szoktam ilyen kis tekercseket készíteni, mindig siker. De ebből a kelt tésztából még finomabb lehet.
VálaszTörlésAranyos a sztori! :)) Ha édes tésztával finom volt, csak még finomabb lehet sós tésztával! :))
VálaszTörlésPont valami ilyesmire vágyom most..előbb egy ilyen, aztán egy kakaós csiga :)
VálaszTörlésNagyon guszta és abszolút nem érdekelne, h édes a tészta..legfeljebb kicsit croissant fílingem lenne tőle :)
Nagyon jól néz ki ,guszta! Szerintem a töltelék elvette azt a kis édeskés ízét !
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésNo, én ezt ma jól megcsináltam nekünk!! :))) Mit mondjak?? Bezsebeltem érte a dicséreteket!! :DDD Köszi! :)
Az édes tészta még hagyján, de hol vannak a mécsesek?:-)
VálaszTörlésSzuper a recept, kezdem jobban favorizálni a sósakat...
Kriszti, már megtanultam, hogy éhesen ne üljek le böngészni a gasztro blogokon! :) Azért jó ez a kis tekercs mert nagyon egyszerű összeállítani, nem fogsz benne csalódni! :D
VálaszTörlésMrita örülök, hogy tetszik, reggelire is elkészítheted, ha a kész tekercseket este a hűtőbe teszed és másnap reggel sütöd. :) Szép estét neked, köszönöm! :)
Tündi, azért is írok le ilyen történeteket, mert a lányaimnak és nekem is jó lesz visszaolvasni. És nyugodtan süsd meg, mert én is sokat sütök mostanában másoktól, de már nem aggódom miatta, mert ez a blog azért is készül, hogy ha felnőnek a lányok, addigra összegyűjtsem a legfinomabb recepteket, és vannak akik csak engem olvasnak, így megoszthatom velük amit éppen megkedveltem, és ha valakinek a receptjét megsütöm, főzöm stb. akkor belinkelve az illető oldalát eljuthatnak hozzá is! Ez szerintem mindenkinek jó, aki nem így gondolja, azzal nem foglalkozom, te se tedd! Én boldog vagyok, ha valaki az én receptemet felteszi az oldalára, ha az összeset az sem zavar! :)))
Márti aranyos vagy, azért volt már ennél nagyobb bakim is! :DDD
Petra ne hozz zavarba, azért ez túlzás! :)) Az tény, hogy nagyon örülök, ha más is kipróbálja az itt leírtakat! :) Köszönöm!
Bianka köszönöm, ezt én is elmondhatom ám, mikor nálad járok! :)
Seafalcon, milyen jó ötlet! Én még nem vagyok olyan rutinos mint Te! :D Köszönöm!!! :)
trollanyu, nagyon tetszik a pizzatészta dolog, erre nem is gondoltam! Köszönöm, hogy benéztél! :)
Flóra, tényleg jó volt édesen is, sósan meg tökéletes. :D Köszi!
Adél nagyon aranyos vagy, a croissant az egyik kedvencem és így, hogy mondod, tényleg volt valami hasonlóság! :))
Éva köszönöm, meglepően jó lett így is! :)
Csilla, megőrülök, már megint ilyen gyors voltál! Nagyon örülök ám, ennél jobb visszaigazolás nem is kell! :) Puszi!
Gerdi, bocsi jönnek a mécsesek megállíthatatlanul, csak ez egy régebbi fotó volt! :DD Köszi! :)
Nagyon guszta kis tekercsek, én még az édeskés tésztával is bevállalnék egy pár darabot, holnap reggelire.:)
VálaszTörlésNa ez újjításnak pont jó lesz a pizzás csiga helyett ;) Persze szigorúan csak sós alappal :D Még szerencse, hogy "Apa" nem válogatós nálatok :) Mondjuk én is általában úgy szeretem h én meózzam le elsőre, amit sütöttem, így legalább az önkritika nálam is működik :D
VálaszTörlésGizi, köszönöm! Szerintem észre sem vennéd, mert így is finom lett! :D
VálaszTörlésPanna, Apa sajnos inkább épphogy válogatós, de valahogy ez átment a vizsgán! :D A legközelebbi városban van egy pékség, ahol minden termék majdhogynem ugyanabból az alap tésztából készül és a kiflijük, pizzájuk is pont olyan édeskés mint nálam ez. Azokat a péktermékeket Apa szokta munkába menet venni reggelire, úgyhogy már hozzászokott az ilyen ízekhez. ;D
Na akkor szerencse, hogy a pékségben már bejáratták az ízlelőbimbóit és teljesen hozzá van szokva az édeskés ízvilághoz ;)
VálaszTörlésKöszönöm Barbi sok jó ötletet receptet.Szép napot
VálaszTörlésNagyon szívesen, örömmel látok minden új látogatót! :)
Törlés