Mostanában pite lázban égek, ráadásul beszereztem az első pitesütő formámat, ami sajna igen nagy lett (30 cm átmérőjű), ezért volt egy kis receptigazításom, de megkönnyebbülésemre és mindenki megelégedésére tökéletes lett! Formára, átsülés szempontjából és ízre egyaránt. Nálam sosem lehet tudni, mikor eszünk nyer tésztát csak, ha már felszeltem az éppen soron lévő vajastésztás finomságot! :D A tészta Strawberry blogjáról a töltelék ötlete pedig Sajtkukactól van, átalakítva a ízlésünkre. Aki az édes töltelékes pitét ismeri, higgye el, hogy ez is van olyan finom! Nálunk ebédre készült egy kis tzatzikivel, és egy szelettel dugig lettem, pedig nem vagyok csipegetős fajta! ;-D
Íme a recept!
Húsos burgonyás pite
Tészta:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 2 tojássárga
- 2 kk. só
- 200 g tejföl
- 25 g élesztő
Töltelék:
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma kinyomva
- kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék vagy olaj)
- 500 g darált hús
- 3-4 krumpli nyersen reszelve (persze héj nélkül :-D)
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem (nálam szárított)
- só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
- A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük.
- Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
- A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).
- Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derejevágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán) 1 akár másfél órát is sütjük.
- Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)
- Érdemes lassú tűzön hoszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.
Gyönyörűséges, ezt ki fogom próbálni
VálaszTörlésKöszi Bianka! Jó étvágyat hozzá! :-)
VálaszTörlésNagyon szépre sikerült, különösen a rácsozás:-))
VálaszTörlésCitromhab, nagyon köszönöm, bár nagyon könnyű művelet volt a tetejére a rács, nem úgy a sütési idő eltalálása! :D
VálaszTörlésAzt hiszem megvan mit fogok levadászni tőled.))
VálaszTörlésTea, ez jó választás!!! :D
VálaszTörlésEz gyönyörű és nagyon finom lehet!Mentem!Üzentem a blogomon az előbbi megjegyzésedre!.)
VálaszTörlésKriszta köszönöm, remélem nektek is ízleni fog! :)
VálaszTörlésMegyek megnézem az üzit! :)
Ezt viszem is!!!
VálaszTörlésHát ez milyen jó! :) Mindenképpen megsütöm! :)
VálaszTörlésEn azt nem ertem miert eleszto. A piteteszta nalam mindig sutoporos volt eddig.
VálaszTörlésEz egy másik fajta pite, hidd el érdemes kipróbálni, mert isteni finom! :)
TörlésSzia Barbi!
VálaszTörlésKérlek mondd el milyen szoszóka van a pite mellett v te mivel tálalnád?
Köszi.Judit