2011. május 13., péntek

Húsos burgonyás pite

Mostanában pite lázban égek, ráadásul beszereztem az első pitesütő formámat, ami sajna igen nagy lett (30 cm átmérőjű), ezért volt egy kis receptigazításom, de megkönnyebbülésemre és mindenki megelégedésére tökéletes lett! Formára, átsülés szempontjából és ízre egyaránt. Nálam sosem lehet tudni, mikor eszünk nyer tésztát csak, ha már felszeltem az éppen soron lévő vajastésztás finomságot! :D A tészta Strawberry blogjáról a töltelék ötlete pedig Sajtkukactól van, átalakítva a ízlésünkre. Aki az édes töltelékes pitét ismeri, higgye el, hogy ez is van olyan finom! Nálunk ebédre készült egy kis tzatzikivel, és egy szelettel dugig lettem, pedig nem vagyok csipegetős fajta! ;-D
Íme a recept!



Húsos burgonyás pite

Tészta:
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 2 tojássárga
  • 2 kk. só
  • 200 g tejföl
  • 25 g élesztő

Töltelék:
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma kinyomva
  • kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék vagy olaj)
  • 500 g darált hús
  • 3-4 krumpli nyersen reszelve (persze héj nélkül :-D)
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem (nálam szárított)
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint






Elkészítés:
  1. A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük.
  2. Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
  3. A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).
  4. Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derejevágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán) 1 akár másfél órát is sütjük.
  5. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)
  6. Érdemes lassú tűzön hoszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.
Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges, ezt ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  2. Köszi Bianka! Jó étvágyat hozzá! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépre sikerült, különösen a rácsozás:-))

    VálaszTörlés
  4. Citromhab, nagyon köszönöm, bár nagyon könnyű művelet volt a tetejére a rács, nem úgy a sütési idő eltalálása! :D

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem megvan mit fogok levadászni tőled.))

    VálaszTörlés
  6. Tea, ez jó választás!!! :D

    VálaszTörlés
  7. Ez gyönyörű és nagyon finom lehet!Mentem!Üzentem a blogomon az előbbi megjegyzésedre!.)

    VálaszTörlés
  8. Kriszta köszönöm, remélem nektek is ízleni fog! :)
    Megyek megnézem az üzit! :)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez milyen jó! :) Mindenképpen megsütöm! :)

    VálaszTörlés
  10. En azt nem ertem miert eleszto. A piteteszta nalam mindig sutoporos volt eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy másik fajta pite, hidd el érdemes kipróbálni, mert isteni finom! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...