2011. március 13., vasárnap

Csokoládés pöfeteg – A KEDVENC



El kell mondjam, hogy ilyen finom csokis nassolnivalót  még nem ettem. Így mikor rátaláltam TücsökBogár oldalán egymás után 4-szer is megsütöttem. Azóta már kézről-kézre jár a recept. Az eredeti recept a cukor felét barna cukorral írja, én viszont (barnacukor nem lévén itthon) a teljes mennyiséghez fehéret használtam.

Így is ellenállhatatlanul finom lett, kívül roppanós, belül lágy krémes! A kalóriaszámlálós fogyókúrázók is bátran ehetnek belőle egyet-egyet tízóraira és uzsonnára!
Íme a recept:


Csokoládés pöfeteg
Összesen: kb. 2985 kcal  425 ch
24 darabnál 1 darab 124 kcal 18 ch

Hozzávalók:
   • 15 dkg étcsokoládé (Fontos!! Jó minőségű étcsoki, én Bocit használok!
      Különben nagy az esély, hogy nem sikerül, szétfolyik vagy nem terül eléggé!)

   • 12 dkg liszt
   • 3 dkg kakaó
   • 1 teáskanál sütőpor  
   • csipet só
   • 8 dkg vaj
   • 15 dkg cukor
   • 1 db tojás
   • 2 evőkanál tej

A forgatáshoz:
   • 5 dkg cukor
   • 5 dkg porcukor




  1. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd visszahűtjük.
  2. A lisztet, kakaót, sütőport és a csipet sót összekeverjük.
  3. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, utána jöhet hozzá az egész tojást.
  4. Amikor a massza egyenletessé válik, hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
  5. Végül hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tejet. Ne ijedjünk meg, a tészta lágy lesz.
  6. Folpack-ba csomagoljuk és 2 órára (de akár egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
  7. Hűtőből kivéve 24 részre osztjuk (kb. 24 g egy golyó). Gömböket formálunk belőlük.
  8. Először a kristálycukorba, majd jó alaposan porcukorba forgatjuk a golyókat.
  9. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, végül 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
A sütés során ilyen szépen kirepedeznek. Tartsuk be a sütési időt, különben kiszáradnak!
Nem baj, ha a sütés befejeztével, még igencsak lágynak érezzük, ahogy hűl szép lassan megszilárdul, kívül roppanós, belül lágy krémes lesz. Dobozba elvileg 1 hétig eláll, bár nálunk nem ért meg egyszer sem 2 napnál többet!

Kellemes nassolást!

31 megjegyzés:

  1. Karácsony tájékán nekem is nagyon gyakran kellett sütnöm, mert valahogy mindig pillanatok alatt eltűnt. :) Persze akkoriban a vendégjárás is nagy volt nálunk.

    VálaszTörlés
  2. Tücsök Bogár
    Nálunk is ez volt a helyzet! Tegnap délelőtt is sütöttem egy adagot, mert délutánra 3-as szülinapi köszöntésre voltunk hivatalosak és a sógornőmnek ajándékba vett porcelán kávétartóba csempésztem ezeket a finomságokat. Egy kis saját kezűleg készült meglepetés-ajándék!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a receptet jó pár hónappal ezelőtt láttam egy angol weboldalon, nagyon tetszett, és akkor nem mentettem el. Örülök, hogy több oldalon már lehet olvasni!

    VálaszTörlés
  4. Mónika!
    Én volt, hogy este negyed óra alatt összeállítottam, majd másnap reggel kisütöttem.
    Pofonegyszerű, de annál finomabb!
    Próbáld ki, nem fogod megbánni!

    VálaszTörlés
  5. Hű, már régóta kerestem azt a pöffeteg receptet, köszi!!

    VálaszTörlés
  6. Megsütöttem és azt kell, hogy mondjam abszolút kedvenc lett nálunk is! Még csak egymás után kétszer sütöttem, de érzem, hogy hamarosan lesz még ismétlés ;))

    VálaszTörlés
  7. Panna örülök neki nagyon! Imádom én is!!
    Köszönet érte Tücsök Bogárnak!! :))

    VálaszTörlés
  8. Finom lett, és külön köszönet a képekért! :)

    VálaszTörlés
  9. Katus, nagyon örülök, hogy ízlett!!
    Köszönöm én is, hogy megírtad! :))

    VálaszTörlés
  10. Tegnap megsütöttem, isteni!! Köszi a receptet, szerintem sokszor kell majd ilyet csinalnom :))
    A kakaos csigat penteken csinaltam meg, de sajnos tulsütöttem. Igy is jo volt, legközelebb jobb lesz :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Csigi! Örülök, hogy ilyen jól sikerült! A csigánál pedig, nem kell félni attól, hogy nyers marad, bátran ki kell venni a sütőből amikor már világos zsemle színű! Nem jó őket sötétre sütni, mert kiszáradnak. :D

    VálaszTörlés
  12. Kedves Barbi!
    Már én is szemeztem egy ideje a sütivel és úgy gondolom most jött el az ideje hogy a hétvégén elkészítsem a gyerekeknek...csak azt szeretném kérdezni hogy ha nincs itthon sütőpapírom akkor úgy is jó lesz-e ha egy kevés margarinnal kikenem a tepsi alját vagy mindenképpen szükséges a sütőpapír? Köszönöm...Kata

    VálaszTörlés
  13. Kedves Kata, szerintem elég lesz az is! Ez szerencsére nem Macaron, ami még a sütőpapírra is kényes. Bátran használj margarint és sok sikert hozzá! Remélem felteszed majd Boszorkány konyhádra! :)

    VálaszTörlés
  14. Kedves Barbi!
    Köszönöm a választ...közben ma még beszereztem sütőpapírt is...biztos ami biztos...igen felteszem az eredményt a blogomba...:):)

    VálaszTörlés
  15. Kata szívesen, és várni fogom! :)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Barbi!
    Elkészült a pöfeteg már fel is tettem a blogra és nagyon nagyon finom lett...:):)

    VálaszTörlés
  17. De örülök!!! Megyek is megnézni! Köszi!

    VálaszTörlés
  18. Ezt a süteményedet néztem ki leendő kereszlányom keresztelőjére. Jövő szombaton lesz a keresztelő, szerinted, ha pénteken elkészítem, akkor szombaton tuti lesz? Vagy inkább korábban készítsem el? Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  19. Nyugodtan viheted másnap, mert finom lesz, csak a sütési időt tartsd be! Én sütnék egy próbát, de még azt is megcsinálnám, hogy szombat reggel sütném ki, mert a massza eláll a hűtőben este, már csináltam ilyet. Bár attól függ milyen húzós lesz a szombat reggeled! :) Tehát a lényeg, hogy jó másnap is!!! :)

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm a gyors választ! Pénteken este fogom sütni, mert szombaton délelőtt már ilyet nem merek bevállalni (készülődés, öltözködés, út Sopronig). Aztán majd beszámolok róla :)))

    VálaszTörlés
  21. Akkor a közelünkben jössz el!! :) Jó készülődést,várni fogom a beszámolót, nagyon! :))

    VálaszTörlés
  22. jq nezni csak kikene probalni

    VálaszTörlés
  23. Maria, ha követed a receptet lesz egy új kedvenced! :) Üdvözöllek az oldalamon! :)

    VálaszTörlés
  24. hűűű most bukkantam rá erre a receptre és nagyon tetszik , holnap meg is sütöm :)) légkeverésesen 175 fok és 12-15 perc?:)

    VálaszTörlés
  25. Megcsináltam és nagyon-nagyon finom lett! A kislányom imádja! Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a csodás kekszet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zita, öröm ezt olvasni! Köszönöm! :)

      Törlés
  26. Tegnap én is megcsináltam Barbi! :) Szuper finom lett! Nekem csak 3 db jutott a többit a 2,5 éves és apukája ette meg! :D Ez többször ismétlős finomság lesz! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerős érzés mikor pillanatok alatt elfogy. :) Örülök, hogy ekkora sikere van! :)

      Törlés
  27. Milyen liszt kell bele? Koszonom a választ
    Szeretném kiprobalni:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...