2014. március 11., kedd

Mákos és nutellás szívek - éjszaka kelesztett csodatésztából

Az itt leírt tészta minimum 3 órát kell hűtőben pihenjen, vagy akár egy éjszakát és egy egész napot.
Be kell valljam, ez a kelt tészta egyszerűen verhetetlen. Már teszteltem egyszer mikor zserbó csigákat sütöttem belőle. Aztán sorban jöttek az újak és kicsit elfelejtődött, na többet nem fog! Vicuskának újra meg kell köszönjem, mert tőle hoztam anno a receptet. Le sem tudom írni az állagát, leginkább olyan mint egy omlós vajastészta és kelt tészta keveréke. A legbiztosabb módszer arra, hogy megtudjátok, ha kipróbáljátok.


Hozzávalók a csodatésztához (12 db szívhez):
  • 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 6 evőkanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • fél kg liszt

Mákos töltelék: 
Ez a mennyiség 9 db szívhez elég a maradék 3-mat nutellával kenjük majd meg!
  • 200 g mák
  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál méz
  • fél dl tej (50 ml)
 

Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
  4. 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
  5. Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd lisztezett felületen gyúrjuk át, vágjuk 12 részre.
  6. Ezalatt a mákot a cukorral daráljuk le, majd a többi hozzávalóval egy lábosba melegítsük össze krémes kenhető állagúra.
  7. A sütőt 190 fokra melegítsük elő, a gáztepsit pedig béleljük ki sütőpapírral.
  8. A kis darab tésztákat egyesével nyújtsunk vékony ovális alakúra,  majd kenjük meg máktöltelékkel és szorosan tekerjük fel, majd hajtsuk ketté.
  9. A hajtás felőli részen vágjuk át a tésztát a fotón látható módon, a végétől kb. 1 cm-re, majd az így kapott két szirmot fordítsuk ki.
  10. A sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket.
  11. A tészta részeket kenjük le tojássárgával, majd süssük pirosra a szíveket. Kb. 20 perc alatt.
Ők pedig a nutellás csigák...
Jó étvágyat!

A szív formát innen lestem.

12 megjegyzés:

  1. Csodásan néznek ki, nagyon finom lehet! Kénytelen leszek kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusan jól néznek ki, azt hiszem ezt ki kell próbálnom. Köszönöm szépen a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Csodásak! Nekem sajttal-sonkával vannak ilyen szíveim:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűszép szívek!!! :) :) Kaphatok egyet belőle?

    VálaszTörlés
  5. Csodaszépek:) Én is imádom ezt a tésztát Vicuskától, nem gyakran, de szoktam használni, nagyon jó!

    VálaszTörlés
  6. Ezt a kelt tésztát még nem próbáltam, de nagyon jó lehet, amikor nincs sok időnk. Bedagasztjuk, majd amikor van időnk megsütjük. Viszem is a receptet és kipróbálom! :)
    Nagyon szépek lettek a szívek!

    VálaszTörlés
  7. Szívmelengető és szemkápráztató- csodás megformálás! Minden túlzás nélkül :) Inspiráló vagy, Barbi! Szerintem még ma begyúrok egy adagot én is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mákos tölteléked alapján dióval töltöttem meg, szuper finom lett és nekem is gyönyörűek a szíveim :D Köszönöm Barbi! :)

      Törlés
  8. A szívedet adtad nekünk... :o) Baromi guszta lett. Jó ez a technika, majd jól lemásolom... :o)))

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűek, és nagyon kívánatosak!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon isteni,puha tésztája van..! Kipróbálva :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...