2011. július 5., kedd

Kovászos ubi

Nálam így készül a KOVIUBI!
Régi bevált recept mamitól (anyósom :-D).



Az uborkákat új, erre a célra befogott körömkefével jól átsikáljuk.
Levágjuk a végeit és hosszába mindkét oldalát bevágjuk.
Az üvegbe szépen sorjába tesszük az ubikat, közéje dobálunk egy egész fej fokhagymát megpucolva, egy csokor kaprot.
5 literes üveghez 2,5 liter vizet felforralunk, literenként egy púpozott evőkanál só szükséges!
A felforralt sós vizet az uborkára merjük merőkanállal, majd egy jó méretes kenyércsücsköt vagy szeletet teszünk az egész tetejére. Lezárjuk folpackkal és egy fedővel vagy egy kistányért fordítunk rá.
Én kiteszem az ablakba napos helyre, pár nap alatt, ha zavarossá válik a víz, kész a koviubink. Persze nem árt egy kóstolás, hátha kell még neki egy nap. Ha már úgy ítéljük, hogy jó, akkor egy műanyag tárolóba kiszedjük az ubikat és a levet rászűrjük, a többi alkatrészt pedig kidobjuk. Mehet a jó hideg hűtőbe. Nálam finom roppanós maradt az ubi, de én úgyis szeretem, ha punnyadt. :-D

Mindenhez jól passzol (persze a csokitortához csak várandós kismamák egyék), de akár magában üresen is nagyon kellemes!

Jó étvágyat!

18 megjegyzés:

  1. Pont ma tettem ki én is az ablakba napozni az uborkákat.:)) Már olyan sok blogon láttam hogy készítik, gondoltam én is elkészítem már az év első de nem utolsó üveg kovászosát. Az eltevési módom nekem is kb. ilyen mint a tiéd!

    VálaszTörlés
  2. Éva, akkor a fokhagyma nálad is belekerül? :) Van aki nem tesz bele, de a mami szerint elengedhetetlen és nekünk így tökéletes! :)

    VálaszTörlés
  3. Mi is már ennénk, de ezt nem teszi lehetővé az időjárás:(

    VálaszTörlés
  4. Barbi: igen én is teszek bele fokhagymát!

    VálaszTörlés
  5. Éva, akkor tudod mi a jó! :)))

    VálaszTörlés
  6. Márti, ne aggódj, lesz még jó idő, az enyémet is csak fél napig sütötte a nap, mert beborult, és úgy is maradt napokig. Így is elkészül, csak hosszabb ideig tart!

    VálaszTörlés
  7. Húú, én nem szeretem, a férjem viszont igen. Lehet, neki kellene veselkednem...
    De ez a vágási technika...! Elgondolkodtatott! :-))))

    VálaszTörlés
  8. Ja, látom már! Egyet innen, egyet onnan...
    :-DD

    VálaszTörlés
  9. :))) koviubiii! fokhagyma az kell bele :D

    VálaszTörlés
  10. Bogyó, tudom bonyolultnak tűnik a vágás, de nem az! Igen, egyet innen egyet pedig merőlegesen onnan! :)))) Amúgy hihetetlen egyszerű ezt a savanyúságot elkészíteni, sőt, ha betartjuk a recept hozzávalóinak a mennyiségét, nem hibázhatunk! És mint írtam, még a naphiány sem akadály!

    Emőke,tudom te is szereted! :)))

    VálaszTörlés
  11. Szia Barbi! Köszönöm a blogomra írt kedves szavaidat, megtisztelő. A te blogod is nagyon klassz. Már első ránézésre, úgy látom ki fogom próbálni néhány receptedet!

    VálaszTörlés
  12. Petra, nekem is nagyon jólesik amit írtál, óriási öröm mikor másoknak is tetszik amit csinálok! Remélem látni fogom a végeredményeket a kipróbált ételekről! :)) Köszönöm! :D

    VálaszTörlés
  13. Barbi szia! A kovi ubi nálunk is így készül,éppen most érett be egy üveggel,már betettem a hűtőbe,és csak rá kell járni!!!A fokhagymát nem teszem bele,sima allergia miatt!!!

    VálaszTörlés
  14. mellissina2, akkor érthető miért hagyod ki, viszont szerintem a lényeg úgyis a kapor a só és a kenyér. Én is csináltam már fokhagyma nélkül és finom volt úgy is! Nálam már a második üveg figyel az ablakba! :)))

    VálaszTörlés
  15. Nekem Milka csokihoz passzolt anno! Imádom!

    VálaszTörlés
  16. Márti, végre valaki észrevette! ;D
    Jó hétvégét! Pussz! ☺ ☺ ☺

    VálaszTörlés
  17. Kell valaki aki másra is figyel. :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...