Már több helyen láttam és olyankor nagyon megkívántam, így hát most nekiálltam!
Recept forrása: Macikonyha
Recept forrása: Macikonyha
Összesen: 3964 Kcal és 545 g ch
a szóráshoz használt porcukor nélkül
kb. 24 szelet
- 250 g finomliszt
- 50 g búzadara
- 1 tasak sütőpor
- 200 g porcukor
- 100 g puha vaj
- 500 g félzsíros tehéntúró
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (itt 1 mokkáskanál citromaroma)
- 300 ml tej
- 3 egész tojás
- kb. 600 g meggy (lehet fagyasztott is)
Meggymagozás az Ízek, zamatok blog írójától, Mártitól lesett ötlet alapján!
A kukacok pedig hideg vízbe történő áztatás alatt felúszkálnak a víz tetejére,
talán azért, hogy meg ne fulladjanak. ☺
A kukacok pedig hideg vízbe történő áztatás alatt felúszkálnak a víz tetejére,
talán azért, hogy meg ne fulladjanak. ☺
Innen is köszönöm, megmentettél a nyakmerevedéstől és a kukacoktól! :))
Nagyon finom sütemény, ajánlom kipróbálásra!!! ♥
Ízre tényleg olyan mint a rétes!
- Alaposan vajazzuk ki a tepsi alját, így biztosan nem ragad le a sütés végére!
- A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral összekeverjük, majd a felét egyenletesen a tepsibe szórjuk. Egy kicsit rázogathatjuk, hogy egyenletes legyen.
- A túrót, a citromhéjjal vagy aromával és a vaníliás cukorral szintén összekeverjük és elosztjuk a liszt tetején. Én kézzel szórtam.
- A meggyet rászórjuk, picit lenyomkodjuk végül rászórjuk a lisztes keverék másik felét.
- A tojásokat felverjük egy kevés cukorral, majd hozzákeverjük a tejet és az így kapott folyadékot, megpróbáljuk egyenletesen rácsurgatni a liszt tetejére. Villával igazgatjuk, hogy mindenhová szivárogjon a tejes tojásból.
- Végül a maradék vajat rászeleteljük a tetejére, majd 180 °C fokra előmelegített sütőbe nálam 1 óráig sült. A légkeveréses sütő lehet gyorsabb munkát végez, sajna nekem ilyenem nincs. ;-)
- Amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Hagyjuk hűlni, és akkor szépen szeletelhető lesz.
- Tálaláskor porcukorral díszíthetjük.
Guszta lett a süti!
VálaszTörlésA meggymagozásról: Mi meggymagozógéppel szoktuk csinálni, hogyha sok meggy van. Nem elektromos, és ellenőrizni is lehet, hogy a meggy kukacos-e.
Nálunk a munkamegosztás az, hogy a mamám nyomkodja a meggymagozót, én meg ellenőrzöm a meggyet. :)
De ez a megoldás is jó lehet, még nem próbáltam.
u.i.: Jó a körmöd! :)))
VálaszTörlésTök mindegy mi a neve egyik nagy kedvencem, nagyon guszta :)
VálaszTörlésIgen ez nagyon finom és bármilyen gyümölccsel készíthető, de gyümi nélkül túrósan magában is finom. A meggymagozási tippet nagyon köszi, ezentúl én is így fogom az biztos, kukac ellen meg jön a hideg víz, ahogy Márti ajánlotta:-)))
VálaszTörlésZsófi, köszi! Ilyen kis mennyiségnél szerintem ez a gémkapocs is megteszi! :D A körmöm saját, és a díszítés is az én ügyködésem, nekem is nagyon tetszik! :)))
VálaszTörlésBianka igazad van nem a neve a lényeg, hanem, hogy bitang jó! Köszi! :))
Anikó, jó, hogy mondod, már gondolkoztam a sima túróson. Kíváncsi leszek, nálad hogy válik be a gémkapcsos magozás. :D Köszi, hogy benéztél! :))
Sajnos nekem ég egyszer sem sikerült. :-( Mindig poros maradt a lisz az alján. :-( Bztos nagyon béna vagyok. De akkor minden mást istenire készítek. Akkor most mi van?? Mások a kelt dolgokhoz nem mernek hozzá sem fogni...
TörlésNikica, ezzel a recepttel próbáltad? Egy kicsit akkor össze kéne rázogatnod, vagy az alját picit megkevergetni, bár nekem nem volt rá szükség. :)
TörlésHa meggy van benne, akkor mindegy, hogy lusta, v. szórós rétes. Nekem nagyon megteszi.Többször magoztam már kézzel naponta, 10 kg-nál is több meggyet. Azóta is nyomoronc a hátam. A cseresznyénél is beválik a kukacok úsztatása.
VálaszTörlésIsmerem a gemkapocs v. a biztosítótű használatát, de nekem nagyon lassú volt, persze a 10 kg-os mennyiségnél.