2013. február 8., péntek

Narancsos csokoládétorta citromos mascarpone krémmel

Egy alapdarab ünnepivé varázsolva. Pillanatok alatt elkészül és biztosan dicséretet kapunk érte! :)
A nagylány iskolai báljára is ez készült, annyi változtatással, hogy a tejszínt és a mascarpone-t porcukorral és vaníliával habbá vertem, majd a nutellával jól megkent tésztára nyomtam habzsákból! És még meg sem kóstolhattuk! :( Tehát újra készítem a nutellás verziót, mert szerintem imádnánk! :)
Az alaptészta nagyon finom, nem az a megszokott, tortának is kiváló!


Hozzávalók 20 x 28 cm-es tepsihez
  • 12 dkg vaj
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg tejcsokoládé
  • 25 dkg narancslekvár (vagy áfonya, esetleg eper)
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

a krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 evőkanál citromlé (annyi, hogy ne folyósodjon el a krém)
  • 3-4 evőkanál porcukor

díszítéshez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 4 evőkanál porcukor


 Elkészítése:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral vagy alufóliával, úgy hogy az oldalára is felérjen.
  2. A vajat kis lángon elkezdjük felolvasztani és amikor már majdnem elolvadt, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládékat, majd amikor a csokoládé is olvadásnak indult, félrehúzzuk a tűzről  és simává, egyneművé keverjük.
  3. Ezután hozzátesszük a narancslekvárt, a sóval és cukrot felvert tojásokat, majd jól összekeverjük, végül kanalanként beledolgozzuk a sütőporral elegyített lisztet is.
  4. A kész tésztát a sütőformába öntjük és tűpróbáig sütjük, kb. 40-45 percig. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  5. A mascarpone-t habosra keverjük a citromlével és a cukorral majd a tésztára simítjuk.
  6. A tejszínhabot a cukorral és habfixálóval kemény habbá verjük, majd habszákból a krém tetejére nyomjuk, kedvünk szerint mintázva.
 Jó étvágyat!

18 megjegyzés:

  1. Sejted, hogy azonnal mentettem és meg fogom sütni. Esztinek hogy sikerült a felvételi a nagy havazás után, remélem nagyon jól és túl vagytok ezeken az izgalmakon is:-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó, meglátod, a tésztáját még magában is felfalná az ember annyira finom, hát még ilyen habosan! :)
      Esztinek meglett a pótfelvételi, mert ugye a nagy hó miatt nem lehetett bejutni sem autóval sem busszal! :)
      Majd április végén, március elején tudjuk meg, hogy bekerül-e a megjelölt helyre! Szoríts Nekünk, mert nagyon szeretné! :)

      Törlés
    2. Barbikám nagyon szorítok, de tuti biztos, hogy sikerülni fog, nem lehet másképp, egy ilyen okos kislánynak:-))))))

      Törlés
  2. Különleges tésztája van, hogy lekvár jár bele. Eltudom képzelni, hogy milyen finom a citromos, tejszínhabos krémmel. Én is vittem a receptet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hajni! A tésztája is különleges, bármilyen lekvárral nagyon finom! :)

      Törlés
  3. ÓÓó de jól néz ki !!! Szorítok nagyon Esztinek! Miért annyira későre lesz csak eredmény?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Aleda! :)
      Azt már tudjuk mennyi pontja lett csak azt nem, hogy milyen ponthatárokat állapítanak meg az iskolák ahová jelentkezett, és, hogy ha elég a pontszám akkor sem biztos, hogy bekerül, ha túljelentkezés van. :(
      Csak reménykedünk! Kedves hogy ennyien érdeklődtök! :)

      Törlés
  4. Csodás, finomnak és habkönnyűnek látszik!
    Ezek szerint még sokáig izgulhattok Eszti felvételije miatt, drukkolok neki, biztosan sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  5. Hűű, ez igen!! Mentettem! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon-nagyon szépen díszítetted, és nagyon finom is lehet! :) Tetszik a tésztája is, meg persze a krém és hab, így együtt tökéletesnek tűnik! :) Szorítok én is Esztinek, szurkolok, hogy bejusson, ahová szeretne! :)

    VálaszTörlés
  7. Mennyire jól néz ki. Ki fogom próbálni, mert nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon cuki kockák, csak úgy kínálják magukat!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta! Drukk megy Esztinek! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon gusztusos a sütid! Szorítok én is Esztinek! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon köszönöm! Esztinek átadom, hogy ennyien szorítotok Neki! :)
    Aki pedig megsüti az írja ám meg milyen lett!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Most szeretném megsütni és az lenne a kérdésem,hogy a narancs lekvár az a tipikus házi folyosabb leki ?mert én most hirtelen csak valami narancs marmeladot kaptam ami nem lekvár olyan kemény. .de gondoltam picit felvizezem vagy inkább ne?
    Továbbá nem tudom lemerni a torta formát nincs mivel:)ikeas fajta van te milyenben sütötted?félek,hogy esetleg nem sül át. .

    VálaszTörlés
  13. Nos azóta már majdnem mind el is fogyott...hát Barbi ez valami csoda nem győztem dicsérni saját magamat ,hogy ennyire eltaláltam a férjem ízlését ezzel a tortával. Csoki bevonatot tettem rá,mert férj azt szereti és teljesen kész volt ettől az iztől meg mindenki aki evett belőle.
    Az első amit érzek a narancsos iz aztán az a hihetetlen szaftos puha állaga,de mégis tömör tartalmas aztán a csoki.
    Na bocsi ,hogy itt áradozok,de tényleg lenyűgözött szóval köszi neked ezt is Barbi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj Réka, de aranyos vagy, ne haragudj, hogy a narancslekváros kérdésedre nem válaszoltam, de a réi bejegyzésekhez írt kommenteket nem mindig kapom meg. Annyira örülök, hogy ízlett, pláne azért mert ez a sütemény, így ránézésre senkinek sem jön be, nem tudják mit szalasztanak el vele! :) Pont olyan finom amilyennek leírtad én is imádom! :) Köszönöm szépen drága vagy!!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...