Péntek 13-án, 13 éves lett „kicsi“ Esztim!
Jelentem rendben lezajlott a zsúr, a lányok fantasztikusan érezték magukat, KÖSZÖNÖM MINDENKINEK AKI SZORÍTOTT, a torta leírhatatlanul finom lett!!
Aledától vettem a torta receptjét, menet közben picit változtattam rajta, a lényeg megmaradt! Köszönöm, köszönöm, köszönöm, mennyei lett!
A hét elején kezdtem a rákészülést, a
habcsókokkal, aztán csütörtökön elkészítettem a
Pletykát (más néven keksz szalámi), és a
kókuszgolyót. Megsütöttem a két tortalapot is.
Pénteken pedig elkészült a torta, nagy nehézségek és bakik árán, de erről már nincs energiám írni, meg különben is a nehézségek dacára nincs rá szó milyen csodálatos lett mind ízre mind külalakra! Már elnézést, de én nagyon elégedett vagyok magammal, különben is azt mondják legyen önbizalmunk.., nekem nem volt, most pedig annál inkább. :DD A receptben már mindent úgy írok le, hogy a teljesen kezdők az én bénázásaimat, hibáimat elkerülhessék.
Apa azt mondta, hogy ilyen finom tortát még életében nem evett a lányomról már nem is beszélek, újra süttetné, de most más terveim vannak!!! :D
Volt még
sajtos szív és sajtos tejfölös lángos. Szerintem egy hétre való kalóriamennyiséget kapott minden kedves vendég!
Ezt a pár sort pedig szeretném Esztimnek ajánlani:
"Legyen elég szerencséd ahhoz, hogy jó lehess,
legyen elég tapasztalatod, hogy erős lehess,
legyen elég fájdalmad, hogy emberséges lehess
és legyen annyi reményed, hogy boldog lehess!"
Boldog születésnapot Drága Kislányom!!
Szeretlek!
Anya
Habcsók lap:
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kiskanál keményítő
Piskóta lap:
- 2 tojás
- 4 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- ezt kétszer vegyük mert két lapot sütünk
Csokoládé krém:
- 3 dl tejszín
- 25 dkg tejcsokoládé
- 2 lap zselatin
Narancsos krém:
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 8 dkg porcukor
- 0,5 dl narancslé
- 0,2 dl citromlé
- 2 lap zselatin
- 2 narancs húsa
- narancslekvár a piskóta kenéséhez
Díszítéshez:
- 2,5 dl tejszín + fél tasak zselatin fix
- 3 ek. porcukor
+ vészhelyzetre 1 csomag kerek piskóta tallér
A habcsók laphoz a tojásfehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, mikor félig kemény hozzáadagoljuk a porcukrot, majd a végén a két kanál porcukorral elkever keményítőt . A sütőpapírra rajzolunk egy 26 cm-es kört a tortaforma segítségével és erre kanalazzuk a habot beleigazgatva a rajzolt körbe. 100 fokon szárítjuk, kb. 2 órát vigyázva hogy ne barnuljon, a sütőben hagyjuk kihűlni.
A piskóta lapokhoz az 2 egész tojást a cukrot elkezdjük felverni robotgéppel, a legmagasabb fokozaton, pontosan 10 percig, amíg ki nem világosodik és szép levegős, magas habot nem kapunk! Ekkor szilikonlapátra váltunk és a sütőporral elkevert lisztet, szakaszonként hozzászitálva, szépen, óvatosan beleforgatjuk a habba. Sütőpapíral bélelt, 26 cm-es tortaformában,180 fokon megsütjük. Utána újra sütünk egy ugyanilyen lapot.
A csokoládé krémhez 1,5 dl tejszínt felforrósítunk és beletesszük a feltördelt csokoládét, addig keverjük, míg egynemű krém lesz, ezután lehűtjük.
A zselatinlapokat annyi hideg vízben áztatjuk, hogy ellepje, amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk, kicsit hagyjuk hűlni majd belekeverjük a csokis krémbe. Az egészet megint hagyjuk kihülni majd a megmaradt 1,5 dl felvert tejszínbe keverjük és a hűtőbe tesszük negyed órára, míg kenhető krémmé nem szilárdul.
A narancsos krémhez a mascarponet a porcukorral kikeverjük, a narancs felvágott húsát is hozzáadjuk. A zselatinnal ugyanúgy járunk el mint a csokikrémnél, és mikor felolvadt, a narancs és citromlével összekeverjük, majd a mascarpone-s krémbe keverjük. A tejszínt felverjük és és az elöbbi krémhez vegyítjük. Szintén tegyük a hűtőbe, hogy ne folyjon mikor a tortát töltjük vele.
A csatos tortaformánkat tegyük egy szép tálra amin a kész tortát tálalni szeretnénk és helyezzük bele az egyik piskótalapot. Ha a lap kisebb lesz mint a forma mint nálam is, nem tudom miért, de ahogy kihült összement :), ebben az esetben piskóta tallérral rakjuk körbe a lapot, mint én is tettem. A lehűtött csokoládé krémet a piskótára kenjük, majd beborítjuk a másik piskótával. Rákenjük a narancsos mascarpone-s krémet és egy éjszakára letakarva a hűtőbe tesszük. Másnap a tetejére tesszük a habcsók lapot és az oldalát bevonjuk zselatin fixel és porcukorral felvert tejszínnel.
A pletyka vagy keksztekercs receptjét is hozom majd,
mert nem a megszokott módon készül,
éppen ezért sokkal finomabb mint a hagyományos! Nem túlzok! :)