Apa szerint a legfinomabb csokitorta, amit valaha evett! Ugye akkor nem kell tovább bizonygatnom, hogy milyen is lett és miért érdemes elkészíteni. No talán még annyit, hogy pik-pak elkészültem vele, és a recept hosszúsága, csak a pontos és könnyű munkát segíti, nem a bonyolultságát sugallja. Ja, és igazi csokoládé van benne! :)
Úgyhogy hajrá!
Hozzávalók 23 cm-es tortaformához, a lapokhoz:
- 4 tojás
- 160 g cukor
- 120 g liszt
- 40 g kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
A csokoládékrémhez:
- 80 g tejcsokoládé
- 80 g étcsokoládé
- 75 g vaj
- 250 g mascarpone (Szarvasi!, Nem valami olcsó, mert azok túl hígak!)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál méz
- 100 g porcukor átszitálva
- Pár kanál meggylekvár, vagy eper a piskótalap kenéséhez.
- 2 marék magozott cseresznye, rumos cukros lében kicsit felfőzve.
(a receptben leírom hogyan, de nyugodtan használhatunk, befőttet is, ott ezt a főzős műveletet elhagyjuk)
- 250 g tejszín
- 1 csomag Dr.Oetker habfixáló
- 2 evőkanál porcukor
- pár cseresznye, mentalevél, csokiforgács a díszítéshez
Elkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tortaformát sütőpapírral béleljük.
- Robotgéppel habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, legalább 10 percen keresztül, míg szép magas habot kapunk A tál szélénél a krémbe öntjük az olajat és a vizet és tovább verjük pár percig.
- Kézi habverőre váltunk és óvatosan belekeverjük a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet is.
- A formába simítjuk és 180 fokon tűpróbáig sütjük.
- A cseresznyéket kimagozzuk és 2 evőkanál rummal, 2 evőkanál vízzel, 2 evőkanál cukorral kicsit forraljuk, majd félretesszük hűlni.
- A csokoládékrémhez vízgőz felett megolvasszuk a csokoládékat és a vajat.
- Szoba hőmérsékletűre visszahűtjük, majd hozzákeverjük a mascarponet, a vaníliát és a mézet.
- Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, és simára keverjük.
- A tortalapot kettévágjuk a tetejét felfordítva egy tálra tesszük, megkenjük a lekvárral (ne sajnáljuk!), rásimítjuk a csokoládés krém felét, majd a lecsepegtetett rumos cseresznyével kirakjuk a krémet.
- Az alsó tésztalapot felfordítva, tehát a szép egyenes aljával felfelé a cseresznyés krémre helyezzük és a maradék csokoládékrémmel megkenjük.
- A tejszínhabot a habfixáló csomagolásán lévő leírás szerint elkészítjük, majd feldíszítjük a torta oldalát és tetejét.
- Cseresznyeszemekkel, mentalevéllel, és ha van színezett csokoládéforgáccsal díszítjük.
- Hűtőbe tároljuk, de fogyasztás előtt 15 perccel vegyük ki, úgy még finomabb!