Mézes puszedlik Anyukámnak a 60. születésnapjára. A recept Ildikótól van, innen is köszönöm, hatalmas sikere volt, nem csak Anyu imádta, de a család többi tagja is megkóstolta aztán meg sóvárogva nézték ahogy rákerül a doboztető. :)))
Tudnotok kell, hogy én nem szerettem a mézes puszit, egészen eddig! ♥
Tészta:
- 300 g liszt
- 2 nagy evőkanál méz
- 50 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojás sárgája
- 1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 1 teáskanál jamaikai rum aroma
- 1 teáskanál vanília aroma
Máz:
- 2 tojásfehérje
- 150 g porcukor
A tészta összeállítása:
- A mézet a vajjal felolvasztjuk és mikor kihűlt, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a rum és vanília aromát.
- A lisztet a porcukorral, sütőport és sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, és a mézes-vajas keveréket.
- Lágy tésztát gyúrunk, ha száraz lenne, tejföllel lágyítjuk, ha túl lágy akkor pedig lisztet adunk még hozzá.
- A tésztát folpackba csomagoljuk és min. 1 órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik részt hengerré formázzuk és 8 szeletre szeljük. Golyókat formázunk, én párat lekvárral töltöttem, de túl lágy volt a tészta és nehéz volt úgy golyóvá formázni, hogy ne kukucskáljon ki a lekvár.
- Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket, vegyük figyelembe, hogy duplájára nőnek így egymástól nagyobb távolságra tegyük ne úgy mint az én fotómon, mert különben összesülnek.
- 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt (nézzük meg, hogy az alja megpirult-e picit mert úgy jó) aranybarnára sütjük.
- Mikor kivettük a sütőből, tegyük a hideg kőre míg elkészítjük a mázat.
- A tojásfehérjéket porcukorral gőz felett felverjük fényes, kemény habbá, majd hagyjuk kicsit hűlni. A puszikat beleforgatjuk a mázba és sütőpapiros tálcára tesszük őket és egy napig hagyjuk száradni szobahőmérsékleten.
Jó étvágyat!