Elkészültem az idei dupla adag tojáslikőrrel, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy 12 tojásfehérje figyel egy pohárban. Én aztán nem fagyasztgatom, gondoltam magamban, hanem eszembe jutott, hogy a minap láttam egy Angyalok eledele nevű piskótát. A Google keresőbe beütöttem és trollanyu tortáján akadt meg a szemem, külön örültem, hogy egy kedves ismerős receptjét dobta ki az internet, ráadásul egy kicsit megbolondítva ezzel a kakaós réteggel! Az már biztos, hogy minden évben megsütöm a tojáslikőr elkészítését követően!
Isteni finom, Apa most hívott (úton Győr felé), mert éppen ezt majszolja és nagyon megdicsért! A dicséret trollanyut illeti, köszönjük szépen! :)
- 12 tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg szitált porcukor
- 12 dkg szitált liszt
- 1/2 tk. só
- 1 ek. citromlé
- 2 tk. vanília aroma nálam 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. szitált kakaópor
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A szoba hőmérsékletű tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni, mikor kissé felvertük, hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd tovább verjük közepes fokozaton. Amikor közepes keménységű, hozzáadjuk kanalanként a kristálycukrot, utoljára pedig a vanília kivonatot. Kemény habbá verjük, ne ijedjünk meg csurig lesz az üst, olyan érzést keltve mintha kifolyna, de nem fog.
- A lisztet a porcukorral összeszitáljuk majd kanalanként adagolva a habhoz forgatjuk egy szilikonlapát vagy fakanál segítségével, vigyázva, hogy ne törjük össze. A felét kivesszük egy másik tálba és szintén óvatosan hozzákeverjük a kakaót.
- A kuglóf formát kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel, a fehér és a kakaós habot felváltva bekanalazzuk a formába, kicsit az asztalhoz ütögetve vagy egy fa hurkapálcával spirál alakban megkeverve (de ne a forma aljáig), elérjük hogy a levegőbuborékokat kipukkadjanak.
- A tetejét elsimítjuk és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
- A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a formát megütögetve tálra borítjuk.
- Mikor kihűlt hintsük meg porcukorral. Tejszínhabbal, vanília-, vagy csokikrémmel, gyümölcsöntettel, lekvárral is fogyaszthatjuk.
Mi áfonyalekvárral ettük.
Jó étvágyat!