2011. szeptember 2., péntek

Szilvás lepény - Váncza módra

A legtökéletesebb szilvás sütemény!!! A csirkeszárnyas leves mellé készült második fogásnak.
Beszereztem egy Váncza könyvet, címe: A mi süteményes könyvünk. Hogy én eddig ezt miért nem tudtam. Mármint, hogy a Váncza sütik ilyen tökéletesek. Kedves Józsibá tudott valamit!
Komolyan, annyit ettem, hogy már émelyegtem, de még akkor is azon járt az eszem, hogy csak még egyet. Pedig nem a gyümölcsös sütik állnak nálam az első helyen, és mégis, ez pazar volt. Olyan egyszerű mint egy faék és mégis ilyen finom.
Na befejeztem, inkább leírom a receptet.
Próbáljátok ki!




Hozzávaló:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 18 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • annyi tej, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk

  • kb. 1 kg kimagozott, felezett szilva
  • 50 g kristálycukor fahéjjal keverve
  • 1 tojás a kenéshez

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Összegyúrtam a tésztához valókat, nem nagy munka.
  3. A tészta nagyobb felét kinyújtottam és vajjal kikent tepsibe tettem. A kenéshez használt tojás fehérjével megkentem ezt a lapot, hogy ezzel megakadályozzam a tészta átázását sülés közben!
  4. Villával megszurkáltam, majd a kimagozott, felezett szilvával szépen sorba kiraktam a tésztát és megszórtam jól a fahéjas kristálycukorral. A tészta másik felével betakartam a szilvákat és megkentem a megmaradt tojás sárgájával, majd szintén megszurkáltam villával.
  5. Sütőbe toltam 200 fokra, 10 perc után pedig visszavettem 180 fokra. Aranysárgára sütöttem.
  6. Mikor kihűlt gyönyörűen lehetett szeletelni. Porcukorral tálaltam.
A modellem bevégezte! :-)

 Jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta sütemény, és gondolom igen finom is! Valóban könnyű tésztája van és az elkészítése is egyszerű, de nagyszerű!:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, a képek is nagyon jók lettek:) Szívesen kipróbálnám, ha tudnék venni normális szilvát. Ez nálunk pillanatok alatt elfogyna.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomnak tűnik! :)
    De jó, hogy eszembe juttattad azt a sütis könyvet, valamikor már válogattam ki belőle recepteket. Most meg is keresem. :)))

    VálaszTörlés
  4. Csilla, én most nagyon odavagyok ezért a könyvért! Holnap ebből készül egy újabb desszert. Majd hozom azt is. :))

    VálaszTörlés
  5. Éva, köszönöm, valóban nagyon egyszerű és nagyszerű. :)

    trollanyu, az én szilváim sem kívánkoztak volna címlapra, némelyik még ráncos is volt, de ennél nagyobb hibája ne legyen! Köszönöm a kedvességed! :)

    VálaszTörlés
  6. Barbi!
    Tökéletes a sütid,megmondanád a könyv cimét?
    Maradt valami nekünk is?

    VálaszTörlés
  7. Hm. ez már csak a leírásod alapján is isteni lehet.. Csorog a nyálam :)))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik! Ha újra lesz egy kis energiám kipróbálom. :)))

    VálaszTörlés
  9. melissina2! A könyv címe: A mi süteményes-
    könyvünk. Van még pár szelet, küldöm! :D

    Panna :D, köszi!

    Petra, tudom milyen mikor iskolakezdés van, sok a tennivaló, én is csak gyűjtöm a recepteket és csigalassúsággal jutok el a megalkotásukig. Köszi!

    VálaszTörlés
  10. Finom süti!!! Évekkel ezelőtt nagyon sok receptet kipróbáltam ebből a könyvből, volt, amit azért picit modernizáltam, mindig jól sikerültek :)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska, én most álltam rá nagyon, egy mákos csúnyán végezte, de újra nekiveselkedem és már tudom is, hogyan fogom megújítani, mert így képtelenség ahogy a recept írja, vagy csak én vagyok nagyon béna. Most ez a könyv a kedvencem! Örülök, hogy itt jártál! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szuper a recept, biztos finom is, úgyhogy már el is mentettem :)

    VálaszTörlés
  13. Bors and Pepper, tényleg nagyon szuper, remélem neked is bejön majd! :)) Köszi!

    VálaszTörlés
  14. Bors and Pepper, remélem látni fogom! :))

    VálaszTörlés
  15. Milyen méretű tepsiben ajánlott elkészíteni? :)
    Nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gittus, kb. 40x23 cm-es tepsi! Remélem jól emlékszem! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...