Annyi elég lesz, hogy nagyon szeretjük? :)) Szerintem vetekszik a pizzával, de hát úgy is nevezik, hogy a magyarok pizzája. Van aki Töki pomposnak, esetleg Langallónak hívja. :) Kicsit az eredetéről had írjak pár sort, én is úgy hallottam, olvastam, hogy dédszüleink idejében a heti kenyérsütések alkalmával a dagasztóteknőben maradt tésztát kikaparták, és a kemence lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Itt már egy sokak által továbbfejlesztett formában készült, mert a feltéttel együtt sütöttem. Nagyon ügyes kis találmány ez! :)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 kisebb krumpli megfőzve, összetörve
- 25 g friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2 csapott teáskanál só
- 1 evőkanál puha zsír
- 250 ml langyos víz
Feltét, ami tetszik, nálam ezek voltak:
- Zöldfűszeres kecskesajt
- 1 kis pohár 175 g tejföl
- bacon
- pick szalámi
- sonka
- 1 fej lilahagyma
- 2 jó marék reszelt trappista
Elkészítés:
- A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztőt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letakarjuk, hogy szépen felfusson, kb. 10 perc.
- Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük és már nyújthatjuk is, a gáztepsi méretére.
- A pihentetés alatt előkészíthetjük a feltéteket, bemelegíthetjük a sütőt 180 fokra, és a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
- Tehát a tésztát a tepsibe helyeztük és megkenjük a kicsit megsózott tejföllel, majd rászórjuk a húsokat, a hagymát, végül a sajtot.
- 180 fokon kb. 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Nagyon guszta! Jó kis éhségcsillapító és nagyon eteti is magát. Jó gazdag a feltét rajta, biztosan nem maradt senki éhes. :)
VálaszTörlésSzia Barbi, imádom én is. Itt is ismeretes, Flammkuchen a neve, de egy papírvékony tésztából van, otthon az a bajom vele, hogy az az atom vastag tészta telít, így az ember nem is tud belőle sokat enni. Én mezei pizzatésztából szoktam csinálni. A tejfölbe fokhagymát keverek és arra csak a szalonnadarabok (nálam sovány bacon, zsírrész nélkül), lila és vöröshagyma és kis pizzafűszer jönnek, itt sajtot nem tesznek rá. üdv
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük. Én csak tejföl-császárszalonna-lilahagyma verziót szoktam sütni. Baromi guszta lett, reggelire elfogadnék egy kockát!
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz, mert mi is nagyon szeretjük :-)
VálaszTörlésMég május végén én is sütöttem, bögrével kiszaggatva, kicsiket. Még várnak a képek, hogy felkerüljenek :-) Most nemrég jöttünk haza Erdélyből, van bőven lemaradásom....
Nálunk is nagy kedvenc, legkisebb öcsém kedvence :)
VálaszTörlésFinom! Már most másodjára készítem!
VálaszTörlésNagyon ízlik az egész családnak.Sűrűn szoktam csinálni!
VálaszTörlésMindenki szereti,sokszor csinálok
VálaszTörlésMa ismét!