Ez egy hihetetlenül nagy dózisú kalóriabomba, amit a diétám kellős közepén alkottam meg, de ugyanakkor rendkívül intelligens édesség! Kérdezhetitek, ugyan miért intelligens? Legfőképpen azért mert a zsírpárnáink növekedését megakadályozandó tulajdonságokkal bír, ami annyit tesz, hogy képtelenség egy pici szeletnél (80 g) többet legyűrni, mert annyira laktató! (Bár, biztosan vannak kivételek ezen a téren! ;-D) Már, már pofátlanul kicsi adagnak tűnik az elkészült mennyiség, de mindenkit megnyugtatok, hogy napokig tart míg elfogy! És nehogy azt gondoljátok, hogy azért mert rossz! Ez minden, csak nem átlagos, rossz, elmegy!
A recept Ottis oldaláról van, aki Latsiától kapott kedvet hozzá.
Aki az eredetire kíváncsi nézzen be oda is, mert ezen bizony változtattam pár dolgot!
A recept Ottis oldaláról van, aki Latsiától kapott kedvet hozzá.
Aki az eredetire kíváncsi nézzen be oda is, mert ezen bizony változtattam pár dolgot!
Amúgy ezt a bűntettet a legnagyobb (35 fokos) kánikulában vittem véghez!
Én már csak ilyen hibbant vagyok. ;D
100 g késztermék energiatartalma:
451 kcal és 50 g ch
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg vaj
- 5 dkg kakaó
- 30 dkg cukor (nálam fele xilit)
- 2 tojás
- 22 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 12 dkg vaj
- konzerv sűrített tej – 397 g (én tubusost használtam – 170 g egy tubus)
- 2 ek. méz
- 7 dkg cukor (nálam fele xilit)
- 6 dkg darált dió
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé (nálam Boci)
- 10 dkg tejcsokoládé (nálam Milka)
- 1 ek. napraforgóolaj
- 2 dkg darált dió (ez egy lényeges változtatás, mert eredetileg mogyoró van benne, de nekem az sosincs viszont dióm annál inkább)
Elkészítés:
- Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a kakaót és a cukrot.
- A tűzről levével hozzákeverjük a tojásokat majd a lisztet.
- Sütőpapírral bélelünk egy 20 x 30-as tepsit, úgy hogy körbe kilógjon a papír, így mikor már szelhető lesz a sütink, a papírt fogva kiemeljük a tepsiből és könnyedén formára vágjuk, persze dermedés után!
- Tehát a sütőpapiros tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük majd félretesszük hűlni.
- Ha, már kellőképpen kihűlt, nekiállunk a karamellkrém elkészítésének.
- A vajat megolvasztjuk egy edényben, hozzákeverjük a sűrített tejet, a mézet és a cukrot.
- Ha már bugyog - persze folyamatosan kevergetjük -, onnantól kb. 20 percig főzzük állandóan kevergetve, amíg karamellszínű nem lesz.
- Ehhez a krémhez keverjük a darált diót és a süteményre kenjük, majd rögtön a hűtőbe toljuk!
- Gőz felett olvasztjuk az ét- és tejcsokit az olajjal, majd szépen ráigazítjuk a már megdermedt karamellrétegre, és rászórjuk a darált diót.
- Hűtőbe rakjuk amíg a tetején a csoki meg nem dermed, kb. 1 órára.
- Szeletelés előtt a papírral együtt egy deszkára emeljük és forróvízbe mártott késsel tetszés szerinti formára vágjuk
Jó étvágyat!
Nagyon guszta, es valoban tomenynek tunik! Azert szerintem ki fogom probalni, hiszen amiben csoki van meg suritett tej, az csak finom lehet!:)
VálaszTörlésCsoki, dió, karamella...A legjobb szövetség sütemény téren! Nagyon finom lehet, egyszer megsütöm ha vendégeim jönnek...Irtó gusztán néz ki!
VálaszTörlésA lányom könyörgőre fogta, hogy ne süssek ilyeneket, mert egyáltalán nem tud ellenállni és visszahízza, amit eddig leadott (most kb. 53 kg a 160 cm-hez, dehát a refluxa is beteszi). Ennek ellenére kénytelen leszek ezt is megcsinálni a karamella elsőszámú ledvenc, főleg mióta Tücsökbogárnál kitanultam az egyszerű karamell készítést. Köszi a receptet.
VálaszTörlésAjaj, olyan istenien nézz ki, hogy már már képes lennék elcsábulni, de ha ilyen kalória bomba, akkor én is inkább valami vendégségre meghagyom a receptet, hogy ne csak én hízzak :))
VálaszTörlésJaj istenem, már a látvány is hizlal! Isteni finom lehet. :)))
VálaszTörlésUhh hat ez nagyon jol nez ki...Kerhetek belole?:)
VálaszTörlésBarbi, nagyon tetszik a sütid!!!! Én a sűrített tejhez, ha krémbe használom, már nem teszek cukrot, ezt ki fogom spórolni, ha neki látok elkészíteni ezt a tömör gyönyört! :)
VálaszTörlésEz bizony megingatná az elhatározásomat, ami a fogyókurát illeti.Csodálatos!
VálaszTörlésMarika, biztosan neked is ízleni fog! :) Tényleg tömény, de pont olyan mint mikor egy szelet Mars, Snickers, Twix csokit eszik az ember, éppen elég egy darab, és így sokáig kitart a nasi.
VálaszTörlésEzt a sütit valószínűleg ezért találhatták ki!
Kriszti, a vendégeid hálásak lesznek, és neked sem kell egy vagon édességet készítened, mert olyan hamar eltelnek majd vele!!! :)
Gabi, én a helyedben bátran megsütném, majd kb. 7x3 cm-es kockákra vágva hűtőben tárolnám és egy db azért belefér tízóraira! Mielőtt enni szeretnétek a hűtőből érdemes 20-30 perccel előbb kivenni, hogy megpuhuljon. :) Köszi én is!
Panna, aranyos vagy! Pedig ahogy a fotódat nézem, neked nem árthat meg!! :D
Petra, sajnos vannak ilyen látványra hízlaló sütik is! :D
Anikó, teleportálva! Köszi! ;D
Vicuska, igazad lehet, maga a sűrített tej is édes, de mi van, ha a tubusos nem karamellizálódik nélküle? Erre én sem tudom a pontos választ, kíváncsi vagyok, hogy sikerül!
:)) Köszi!
Judit, süsd meg akkor, ha lement egy bizonyos kiló, ez lesz a jutalmad. Én is ezt tettem! :)
Nagyon jól néz ki, ez valóban eteti magát olyan guszta! Igazi kalóriabomba !:-))
VálaszTörlésTömény gyönyör, nagyon jól néz ki:) Azért én nem vagyok benne olyan biztos, hogy az én családom nem tüntetné ezt el 1 nap alatt.
VálaszTörlésÉva köszönöm! :)
VálaszTörléstrollanyu, attól függ hányan vagytok rá. :)))
Persze, ha férfiakról van szó akik ráadásul szeretik az édességet! :))
Elkészült a túrós mascarpone-s pite! Isteni lett!!!! Majd felrakom! :) Köszi!
Huu, ügyes vagy! Ez valami gyönyörű :) Elmentettem, biztos, hogy egyszer kipróbálom :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, biztos finom is. Gratulálok!
VálaszTörlésNekem is gyemgéim a karamelles diós édességet,nagyot dobbant a szívem a sütid láttán :)Hasonlót már készítettem,egyszer ezt is megsütöm.
VálaszTörlésCsodás lett ez a sütemény.
VálaszTörlésViki, köszi, örülök, hogy tetszik! :)
VálaszTörlésmartinelli, köszönöm! :)
Aleda, bizony a Snickers sütidet én is kinéztem magamnak!! Az is biztosan nagyon finom és laktató! Köszi!
Kati köszönöm! :)
Barbi,
VálaszTörlésAzért ha nem vigyázok az én kilóimra is nagy hatással lesz a gasztro blog :)) Szerencsére szeretek tornázni és ki nem hagynék egy napot sem mozgás nélkül :))
Panna, de jó neked én újra rá kell álljak a futópadra lassan 3 év kihagyás után. De, hát két gyerek, blog, háztartás, kis munka mellett? Tudom, arra van ideje az embernek amire szakít, de én azért ezt az elméletet nem támasztom alá teljesen! :)
VálaszTörlésOh, Istenem! Ez kell(ene) nekem...most és sok! :)
VálaszTörlésIrtó guszta!
Adél, jó ízlésed van, ez isteni finom! :) Köszi!
VálaszTörlés