Most egy nagyon finom süteményt készítettem el, amit évek óta szerettem volna kipróbálni, de féltem tőle, pont úgy mint a mézes krémes lapjaitól. Kedves Anyósom receptje, először valamikor 15 évvel ezelőtt ettem nála és azóta is csak akkor, ha ő megsütötte. Mostanában már bátrabb vagyok ezért tudtam, hogy itt az ideje a sütésnek. Az alsó réteg nagyon vékonyra sikeredett első ránézésre, de mikor a krémet rákentem, már egy kicsit fellélegeztem, a fotókat elnézve pedig szerintem nagyon szép lett! Arról már nem is beszélek, hogy isteni! :)
Amúgy ez a recept megtalálható a "Kisalföld receptjei 9." c. könyvben is.
Ha jól emlékszem Panna írta egyszer, hogy ez az egyik kedvenc sütije, remélem kipróbálja Veletek együtt! :)
Hozzávalók:
- 2 ostya/nápolyi lap (Egy nápolyilap mérete 30 cm x 15,5 cm)
- 6 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 200 g darált dió
- 4 csapott evőkanál zsemlemorzsa
Krém:
- 250 g puha vaj
- 200 g porcukor
- 3 dl tej
- 6 tojássárgája
- 1 csomag vaníliapuding
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
- A gáztepsibe 2 nápolyi lapot helyezünk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojásfehérjéket a 200 g porcukorral kemény habbá verjük.
- Belekeverjük a darált diót és a zsemlemorzsát.
- Ezt a habos krémet a nápolyira kenjük és 180 fokon kb. 20 percig sütjük, vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki!
- A puha vajat a porcukorral habosra keverjük.
- A tejből, a tojássárgákból, a pudingporból a vaníliás cukorral sűrű krémet főzünk. Hideg vízbe állítva a lábost, sűrűn megkeverve kihűtjük, majd robotgéppel összedolgozzuk a cukros vajjal.
- Rásimítjuk a megsült alapra majd reszelt étcsokoládéval díszítjük.
- Tegyük hűvös helyre, hogy szépen szelhető legyen, bár én szobahőmérsékleten szeretem a legjobban.
A fotózáshoz ezt a gyönyörű rózsa mintás desszertes tányért és a rózsás teáscsészét a Sütni Főzni webáruház biztosította. Akinek tetszik vagy szereti az igényes és szép kerámiákat annak ajánlom figyelmébe ezt az oldalt. Amennyiben érdekel titeket egy kedvezményes vásárlás, akkor itt a jobb oldali sávban a SütniFőzni emblémánál megtaláljátok a feltételeket.
Jó étvágyat!
Nagymamám is készítette ezt, nagyon fincsi! Na és gyönyörű...olvadozok a fotóid előtt...:)
VálaszTörlésKöszi, ha mégis kedvet kapsz akkor élőben is felidézheted a nagyi sütijének ízét! :)
TörlésHúh, de finom lehet! Nekem is van egy hasonló receptem, csak abban kávé is van, és a neve Bocaccio szelet. a Blogon is fent van. De ez nekem jobban ízlene. Van is itthon minden, nincs akadálya a sütésnek. :-)) Köszi a receptet!
VálaszTörlésJaj de jó ezt hallani! Jó sütést, és köszönöm! :)
TörlésRégen mennyit sütöttem ilyet, imádtam...:) Szuper jól néz ki Barbi!
VálaszTörlésKöszönöm Lilla! :)
TörlésDe jól néz ki! Cseh süti néven nekem is van egy ősrégi receptem, de az kicsit más. Anyukám gyakran sütötte, én egyszer. A Te változatodat is próbára teszem egyszer!
VálaszTörlésRemélem fent van nálad, megyek megnézem. :) Remélem megsütöd, mert alapdarab! :) Köszönöm
TörlésNagyon guszta! Tökéletes ünnepi sütemény is lehet, viszem is a receptjét:-)
VálaszTörlésKöszi Hajni, garantált sikere lesz! :)
TörlésGyönyörű és biztos finom is! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Csigabige! :)
TörlésNagyon jól néz ki, a Bocaccio és a sárga tetejű diós süti ötvözete, asszem én is ki fogom próbálni, mert nagyon jól néz ki! Imádom a diós sütiket, csak a Családom nem rajong értük. :S :)
VálaszTörlésJaj pedig nekem meg a dió és a mák a kedvencem és nálunk is csak én vagyok ilyen rajongó! :)
TörlésCsorog a nyálam :)
VálaszTörlésÉn másfajta krémmel ismerem : 400 g Nutella van kikeverve 250 g Mascarpone-val, vagy a vaníliapuding helyett isteni a puncs is!
VálaszTörlésSzia! A két nápolyi lapot egymásra vagy egymás mellé kell tenni? köszönöm! (:
VálaszTörlésEgymás mellé, mert az adja az alapját a süteménynek! :)
Törlés