Ennek a lángosnak a története a következő. Mikor Anna még bölcsis volt Családi napot tartottak ahol palacsintát és lángost sütöttek számolatlanul a kicsiknek és szüleiknek. A bölcsi vezetője Gizike néni volt Anna csoportjának az egyik gondozója, és Anna imádta, minden reggel a nyakába mászott, annyira szerették egymást. Na tőle kaptam ezt a csodás lángos receptet. 10 perc alatt összeállítható és még másnap is süthető, nem szívja tele magát zsírral, kívül roppanós belül puha tésztája levett a lábamról. Azóta minden nyáron megsütöm! 😊
Hozzávalók:
- 1 kg sima liszt
- 1 tojás
- 2 kis pohár kefir vagy tejföl vagy joghurt, mindegy (1 pohár 175 g)
- 1 evőkanál só
- 4 dl tej
- 1 kocka friss élesztő (50 g)
- 1 kiskanál cukor
- 300-350 g disznózsír a sütéshez, mert így sokkal finomabb és egészségesebb! Felejtsük el az olajat, mert rákkeltő!
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsolt élesztővel összekeverjük, majd szalvétával letakarva 10 percig félretesszük felfutni.
- A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a sóval, hozzáütjük a tojást, beletesszük a kefírt, majd a felfutott élesztőt és kézzel összegyurmázzuk. Ragacsos tésztát kapunk! Szilikonlapáttal az edény faláról a tésztához dolgozzuk a felragadt részeket is.
- 1 órát meleg helyen kelesztjük vagy estére folpackkal letakarva a hűtőbe is tehetjük.
- Kelés után vagy másnap átgyúrjuk a tálba, liszt nélkül.
- Egy nagyobb teflon serpenyőben disznózsírt olvasztunk. Nagylángon és nagy karikán vagyis lángterelőn sütöttem.
- Jól bezsírozott kézzel (Én olvasztottam külön zsírt és abba mártogattam a kezem.), a teniszlabdánál kicsit kisebb darabokat szakítunk le a tésztából, és az ujjainkkal húzogatva körbe-körbe forgatva megnyújtjuk.
- Egy kicsit lecsípve és a zsírba dobva győződjünk meg arról, hogy forró-e a zsír, ha rögtön pezsegni, buborékozni kezd akkor süthetünk.
- Beleteszünk 1 vagy kettő kinyújtott tésztát és két villával kicsit széthúzzuk kilyukasztjuk, hogy sülés közben, mikor felhólyagosodik, ne robbanjon szét és ne okozzon a szétfröccsenő forró zsír balesetet! Pár perc alatt pirosra sütjük mindkét oldalát.
- Papírtörlőre szedjük ki, fokhagymával, de tejföllel és sajttal is tálalhatjuk, sőt van aki lekvárral eszi, de akkor szerintem kevesebb só kell a tésztájába! :)
Barbi- finom a lángosod, gyönyörű a terítőd!!! :)
VálaszTörlésOhh, a nyálam csurog, de rendesen :-) Egyszer nagyon régen csináltam én is lángost itthon, de már elkallódott a recept. Most mentem a tiédet. köszi. :-) üdv
VálaszTörlésKöszönöm lányok! :)
VálaszTörlésDiéta ide vagy oda, bikini ide vagy oda...Kérnék belőle biztosan!
VálaszTörlésKöszi Kriszti, szerintem nyáron párszor belefér! :)
TörlésNe csigázz Barbi, imádom a lángost:) Na majd egyszer talán még ehetek, remélem:)
VálaszTörlésTrollanyu remélem én is, hogy így lesz! :) Bár sok finomság van ezen kívül is! :)
TörlésDe finomat sütöttél! Elfogadnék belőle egyet-kettőt :) A terítőd gyönyörű, talán saját készítésű?
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! A terítőt úgy kaptam a férjem anyukája előszedett egy csomó terítőt a szekrénye mélyéről, mert kértem, hogy fotózáshoz nem tudna-e adni párat, és ez az egyik ami előkerült! :)
TörlésMár a múlt héten terveztem lángost sütni, de most a fotóidat látva nem halogathatom tovább! És zsírban fogom sütni!
VálaszTörlésKöszi Gerdi!!! Össze sem lehet hasonlítani az olajban sülttel!!! :)
TörlésVégre egy LÁNGOS recept, tejjel (tejföllel), a sok nokedlitészta után (liszt, víz) amit szintén lángosnak tartanak és a sok hozzászóló oda van érte, anélkül, hogy megkóstolná. Érdemes egyszer kipróbálni, mi a különbség a kettő között.
VálaszTörlésNyuci
Köszi nyuci!!! Jólesett amit írtál, mert egyetértek! :)
TörlésSzia, érdeklődnék, h. ennyi lisztből kb. hány db. lángos lesz? Mert mi csak ketten vagyunk a párommal. Köszönöm:)
VálaszTörlésEz nagyon jó recept imádom a lángost.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia Barbi, nagyon klassz dolgokat készítesz.Ezt a lángost egy kicsit diétásabban, vagy ch csökkentetten is el lehet ne készíteni? Köszi: Roni
VálaszTörlés:)) Ja Roni megfogtál, ezt nem tudom, talán Norbis liszttel ki lehetne próbálni, én még nem tettem, pedig nem rossz ötlet! :)
TörlésNagyon guszta! A disznózsírban sütött még finomabb is, mint ha olajban sülne, egyetértünk :)
VálaszTörlésSzia Barbi!
VálaszTörlésMa fogok lángost sütni a te recepted alapján. Biztos finom lesz, nagyon jól néz ki a képen is. :) Mi ketten vagyunk a párommal és kezdő háziasszonyként lefelezem így is a mennyiségeket, de hűtőben meddig áll el a nyers összegyúrt tészta?