Ez a torta is mennyei és pofonegyszerű! Lehet külsőre nem a leg bizalomgerjesztőbb, de ízre fantasztikus!!
Egyik különleges hozzávalója a tésztának a gesztenyeliszt. Használt már valaki?
Érdekessége a gesztenyelisztnek, hogy akár 100 %-ban helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiséget ezzel az erőteljes aromájú liszttel. Kenyerek, péksütemények készítéséhez kiváló, igen jól passzol, gesztenyés, csokoládés, mogyorós, mandulás és mézes süteményekhez. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint a búzaliszt. Magas a rosttartalma.
A liszt színe fehér, nálam a torta tésztája azért lett ilyen sötét, mert a meggylikőr megszínezte. :)
Energiatartalom 100 g-ban:
Energia: 344 Kcal
Szénhidrát: 71,4 g
Fehérje: 6,29 g
Zsír: 3,66 g
Akit érdekel a xilit és gesztenyeliszt az az oldalsávban talál elérhetőséget az internetes rendeléshez. Továbbá 10 %-os kedvezményt is kap ajándékba! Van még jó pár különleges és nem általános lisztfajta, pl. szőlőmag-, lenmag-, kókusz-, szezámmag-, napraforgóbél-, mák-, törökmogyoró-, tökmag-, szőlőmagliszt, stb.
Segítség lehet a lisztérzékenyeknek vagy a paleo táplálkozás követőinek.
Legközelebb egy tökmagliszttel készül finomságot hozok, de most jöjjön a gesztenyeliszttel készült torta.
Piskóta tésztához:
- 4 tojás
- 200 g Xilit porcukor (kávédarálón készült)
- 2 cs. vaníliás cukor
- 200 ml olaj
- 150 ml tejszín
- 50 ml meggylikőr
- 50 g sima liszt
- 50 g gesztenyeliszt
- 100 g étkezési keményítő
- 1 cs. sütőpor
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A lisztet a keményítőt és a sütőport összekeverjük.
- A tojást a porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a tejszínt és meggylikőrt is belekeverjük. A lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd az olajat. Ne ijedjünk meg, hogy túl hígnak tűnik, jók a mennyiségek! :))
- A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát.
- Kb. 40-50 perc alatt megsül, végezzünk tűpróbát.
- Mikor megsült hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk és a következő krémmel töltjük.
Krém:
- 1 cs. gesztenyepüré
- 250 g mascarpone
- 4-5 ek. Xilit porcukor
- 1 tk. jamaikai rumaroma
- 1 ek. kakaópor
- 50 ml tejszín
- A hozzávalókat robotgéppel jól összedolgozzuk, majd a két tortalap közé kenjük.
- A torta tetejét meggyel, tortazselével és habfixálós tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat!
óó, ez nagyon is felgerjesztette a bizalmamat a torta iránt :) nyami
VálaszTörlésEz kriminális lett!!! teljesen bizalomgerjesztő
VálaszTörlésBetyárul néz ki az biztos, főleg felvágva! Máris megnézem ezeket a különleges liszteket. Minden esetre, nagyon biztató a tortád láttán! GUSZTAAA!!!
VálaszTörlésNagyon csinos tortát rittyentettél, és még egészséges is! Nagyon tetszik. :)))
VálaszTörlésTyű, de szép ez a torta! :)) Kíváncsian vártam már, és várom a többit is (u.ilyen kíváncsisággal:)).
VálaszTörlésMéghogy nem bizalomgerjesztő?! Dehogynem, nagyon is az, gyönyörű és biztosan finom is! Az már csak ráadás, hogy egészséges hozzávalókból készült! :)
VálaszTörlésBarbi, már megint nagyon szép tortát készítettél! Szuper!
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandó :)
VálaszTörlésNagyon tetszik a torta recepted, mentem is!:)
VálaszTörlésMég nem használtam gesztenyelisztet, de szépséges tortát varázsoltál belőle! Ugye, azért sima lisztből is elkészíthető?:-)
VálaszTörlésGerdi persze, ez a tortaalap eredetiben itt már elkészült sima lisztből és tojáslikőrből is, Tündi bőségtortája cím alatt!
Törléshttp://barbikonyhaja.blogspot.hu/2012/05/tundi-boseg-tortaja-tojaslikorrel.html
Köszi! :)
Nagyon szép és finom tortát készítettél a gesztenye lisztből! Egyszer használtam már ezt a lisztet, de a tökmaglisztes receptedre kíváncsi leszek. Kipróbáltam keksznek az jó lett, aztán kísérleteztem kenyérrel de az nem sikerült.
VálaszTörlésSzépséges lett ez a torta :) Nem is tudtam, hogy ennyi fajta liszt van :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást! :))
VálaszTörlésÉrdemes ezeket a liszteket kipróbálni, mert nagyon egészségesek, a fehér liszttel ellentétben! :)
Ooo ez a torta nagyon finom lehet! Főleg,h még a liszt is benne gesztenyés. :)) Meg az a jamaikai rum. :)
VálaszTörlésMeggylikör helyett mit lehet?Szerinted milyen krémmel lehet még tölteni?Annyira nem szeretem a gesztenyét.Valamint a fehér lisztet lehet 1:1 ben tönkölyliszttel helyettesiteni?Mert én egyáltalán nem használok sima lisztet.
VálaszTörlésKedves Edit akkor ajánlanám ezt a tortát és a lisztet helyettesítsd, fele-fele arányban tönköllyel és zabpehelyliszttel. :)
Törléshttp://barbikonyhaja.blogspot.hu/2012/05/tundi-boseg-tortaja-tojaslikorrel.html