Oldalak

2012. június 18., hétfő

Zsíros kifli tökmagliszttel

Egy újabb különleges lisztet hozok, Duende-nél már láttam vele készült kenyeret, másoknál pedig pogácsát.
Én viszont megint a kedvenc kiflimhez nyúltam a kicsik és nagyok örömére!
A fehér lisztnek csak egy töredékét cseréltem le tökmaglisztre, de már így is egy látványos zöld színű tésztát kaptam, igen karakteres és kellemes ízzel.

Főbb tulajdonságai ennek a lisztnek, amik mellesleg igen jó tulajdonságok:
  • szénhidrát- és zsírszegény
  • diétás és paleo étrendbe jól beilleszthető
  • vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlható
  • készíthető belőle pogácsa, péksütemény, kenyér, lepény
  • ételek sűrítésére is alkalmas, mivel sok folyadékot és zsiradékot képes felvenni
  • magas a fehérje és rosttartalma
Bővebben pedig itt olvashattok róla.



Hozzávalók a tésztához:
  • 450 g liszt
  • 50 g tökmagliszt
  • 3 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva
  • 1-2 kiskanál só
  • 2 ek. tejföl
  • 10 dkg puha félig olvadt zsír (itt kókusz)
  • 3 közepes főtt burgonya lereszelve
  • 1 tojássárgája
-------------------------------------------------------
  • 1 kis doboz tejföl
  • 15 dk reszelt trappista
-------------------------------------------------------
  • 1 tojás vízzel keverve a kiflik lekenésére
  • tökmag a díszítéshez

Azért valamennyire talán látszik, hogy milyen színe lett a tésztának! :)

  1. A hozzávalókból tésztát dagasztunk a zsír kivételével. Ezután a zsírt szakaszonként hozzátéve beledagasztjuk. 1 órát kelesztjük, majd 4 cipóra osztjuk.
  2. Két cipót kör alakúra kinyújtunk és a tejfölös reszelt sajtos keverékkel megkenjük, majd a másik kinyújtott tésztával beborítjuk  és 8 részre osztjuk mint egy tortát.
  3. Feltekerjük a háromszögeket, kifli formára igazítjuk és sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket.
  4. Ugyanezt elvégezhetjük a másik két cipóval, de készíthetjük úgy is ahogy a fotón látszik, vagy csigákat is süthetünk belőle.
  5. Tojással lekenjük és megszórjuk egész vagy összetört tökmaggal.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütjük.


Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Huh, de szívesen beleharapnék egybe!

    VálaszTörlés
  2. Biztos nagyon finom lehet! Nagyon szeretem a hidegen sajtolt tökmag olajat, egyszerűen csak pirítóssal mártogatva, de így kifliben még jobb lehet. Szívesen vennék a tálról...

    VálaszTörlés
  3. A tökmag ízét nagyon szeretem. Biztosan nagyon finomak ezek a kiflik, na meg szépek is! :)
    Szívesen megkóstolnám, most így reggeli után is.

    VálaszTörlés
  4. Master Mix, Gesztenye- tökmagliszt, mennyi újdonsággal kecsegtetsz! Biztos finom lehet. 40 feletti férfiaknak, kifejezetten ajánlatos tökmag olajat fogyasztani, megelőzi a prosztata bántalmakat, na, de nem csak nekik hasznos :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki a kiflijeid, finomak lehetnek! Főleg, ha kint a kertben lehet enni...

    VálaszTörlés
  6. Csodaszépek és nagyon egészségesek is:) Nem mellesleg nagyon szeretem a tökmagot is. Anyukám nagyon szerette a muskátlit, nagyon szépek a tieid:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a színe, tetszik! Egyébként is szeretem a tökmagot, biztosan finom így is a kifli! :)

    VálaszTörlés
  8. Fincsi lehet, nagyon guszták ‼

    VálaszTörlés
  9. Nagyon aranyosak vagytok, köszönöm mindenkinek aki írt! Érdemes néha új dolgokat, alapanyagokat is kipróbálni, én rendszeresen teszem ezt! :)

    VálaszTörlés
  10. Nem próbáltam még a tökmaglisztet, de ami késik nem múlik:) kívánatosak a kiflik!

    VálaszTörlés
  11. Szépségesek ezek a kiflik :)

    VálaszTörlés