Megint egy tortát sütöttem Anyukám és párja születésnapjára.
Megmutatom nektek még úgy is, hogy merőben másképp alakult mint elterveztem. Ennek ellenére a torta fenséges lett így nem foszthatlak meg benneteket a recepttől, ami egy kicsit most a sajátom is, az improvizálásomnak köszönhetően. Az eredeti elképzelést nem árulom el, mert valamikor a közeljövőben biztosan elkészítem majd. Legyen annyi elég, hogy egy elegáns és ismert klasszikus tortáról van szó, amit így „szúrtam el”. :)
Megmutatom nektek még úgy is, hogy merőben másképp alakult mint elterveztem. Ennek ellenére a torta fenséges lett így nem foszthatlak meg benneteket a recepttől, ami egy kicsit most a sajátom is, az improvizálásomnak köszönhetően. Az eredeti elképzelést nem árulom el, mert valamikor a közeljövőben biztosan elkészítem majd. Legyen annyi elég, hogy egy elegáns és ismert klasszikus tortáról van szó, amit így „szúrtam el”. :)
Tudom nem igazán látszik, hogy epertortáról van szó, de a látszat néha csal. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 290 g liszt
 - 1 evőkanál kakaópor
 - csipet só
 - 150 g nádcukor
 - 150 g kristálycukor
 - 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
 - 2 db tojás
 - 2 csomag vaníliás cukor az két evőkanálnak felel meg
(vagy egy vaníliarúd kikapart belseje) - 250 g író (nálam joghurt)
 - 1 teáskanál ecet
 - 1 teáskanál szódabikarbóna
 
Krém:
- 400 g mascarpone
 - 2,5 dl tejszín (felverve habbá)
 - 1 csomag habfixáló
 - 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 evőkanál
 - 150 g porcukor
 
- Eperlekvár (nálam szeder lekvár)
 - 8 nagyobb szem eper kis kockákra vágva
 - kb. 80 g étcsokoládé forgács
 - Győri édes kakaós keksz 6-8 db összetörve morzsásra.
 
Tészta elkészítése:
- A sütőt 180 fokra, alsó sütéssel hőlégkeveréssel 15 percig előmelegítjük.
 - A puha vajat a cukrokkal és vaníliás cukorral habosra keverjük majd a tojásokat is hozzádolgozzuk.
 - Összekeverjük a lisztet a kakaóport, sót.
 - Az íróban elkeverjük az ételszínzéket majd a lisztes keverékkel felváltva hozzáadjuk a vajas krémhez. Mehet közepes fokozatra állított robotgéppel.
 - A végén egy külön kis pohárba a szódabikarbónát és az ecetet felhabosítjuk, összekeverjük és amíg pezseg a tésztába keverjük.
 - A forma alját (24 cm tortaforma) sütőpapírral béleljük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Én az utolsó 10 percre levettem a légkeverést és alsó-felső sütésre váltottam, a hőfok továbbra is 180 maradt. Tűpróbával ellenőrizzük mielőtt kivennénk.
 - A formában hagyjuk kühűlni, majd 3 lapra vágjuk.
 - Előző nap is nyugodtan megsüthetjük és hűtőben egyben (nem szeletelve), folpackba csomagolva szépen eláll másnapig.
 
A krém összeállítása:
- A tejszínhabot pár evőkanál porcukorral elkezdjük felverni, majd mikor már kicsit keményedett, hozzádjuk a habfixálót és a többi porcukrot majd kemény habbá verjük.
 - A mascarponet hozzákeverjük a a tejszínhabhoz és addig keverjük míg szép sűrű és aránylag kemény kenhető krémet kapunk. Ezután a csokiforgácsot és az epret szépen hozzáforgatjuk egy fakanállal.
 - A három tésztalapból a legalsót egy tálra vagy tortakartonra tesszük és a tortagyűrűt amiben sütöttük köréje csatoljuk.
 - A tészta tetejét kenjük meg jól eperlekvárral (ne sajnáljuk) majd kanalazzuk rá a krém egyharmadát, ezt a műveletet a másik két tésztalappal is elvégezzük erre rátéve, végül a legfelső lapra is kerüljön krém.
 - A torta tetejét kakaós győri édes összetört morzsájával szórjuk meg.
 - Eperszemekkel és tört csokoládéval is díszíthetjük.
 
Jó étvágyat! 






Barbi, arany kezeid vannak! Csodásat alkottál! :)
VálaszTörlésKöszönöm Évi! :)
Törlés