Oldalak

2012. szeptember 11., kedd

Szilvás mandulás szelet

Szilvaszezon! Próbálok az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel és zöldségekkel dolgozni, mert úgy olvastam több helyen, hogy ennek komoly élettani hatásai vannak. Sőt érdemes azokból a hozzávalókból választani amik a környékünkön termett és nem szenvedett hosszú órákat kamionokban, esetleg hajókon, míg a céljához ért. Arról is olvastam, hogy a messziről jött gyümölcsöket és zöldségeket érésgátlóval kezelik a szállítás megkezdése előtt, majd a célba érés után pedig érésgyorsítóval. Nem tudom mi igaz ezekből, de már semmin sem lepődöm meg. Bár azt nem értem, hogy egy a fáról, bokorról leszedett gyümölcsöt lehet-e érésre serkenteni kémiai anyagokkal.
Inkább jöjjön a süti:
Most egy kicsit pikánsabb piteszerű süteményt hoztam mint hasonló társai, ezt pedig a benne rejlő rum és a tetején elterülő mandulás hab adja. Szintén megtalálható a Kifőztük újság szeptemberi számában.


 Hozzávalók 23 x 40 cm tepsihez:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál tejföl

 a tészta szórásához
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa


a töltelékhez:

  • 15 magvaváló szilva
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum


a mandulás habhoz a tetejére:

  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg durvára tört mandula
  • 2 evőkanál rétesliszt
 

  1.  A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, de csak annyi tejföllel, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Ezalatt a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és 4 gerezdre vágjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
  4. A tésztát kinyújtjuk és a tepsibe tesszük, megszórjuk a zsemlemorzsával és kirakjuk a szilvagerezdekkel.
  5. Megszórjuk a vaníliás cukorral, és rálocsoljuk a rumot.
  6. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleforgatjuk a mandulát és a lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Rásimítjuk a szilvarétegre, majd kb. 50 percig sütjük úgy, hogy mikor a hab pirulni kezd sütőpapírt teszünk rá.
  7. Kihűtve, kockákra vágva, porcukorral tálaljuk.


Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Barbi, ez eszméletlenül finom lehet! Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos, hogy nagyon finom, már a képen is látszik, nyami, tiszta hízókúra még a látványa is.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, istenien néz ki, szaftos, mandulás, habos, finom! :) Gyönyörű szeletek! :) Nem akarok tolakodó lenni, de nem jössz "blogkóstolni"? :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon finom:)))) Nagyon beszél azon a tányéron.....

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki, pont aktuális lenne a játékomra is szerintem. Nagyon guszta, én tutira kipróbálom!

    VálaszTörlés
  6. De szeretem a szilvát! Nagyon jól néz ki! :) Sajna a környékemen(szemben az utcán a fán! :D ) sajna leérett már a szilva. Azért készült belőle ez- az... :)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet! Én is sütöttem, csak rusztikus kivitelben...:o)

    VálaszTörlés
  8. Ismét nagyon guszta sütit készítettél! Én mostanában ritkábban sütök, és inkább olyanokat, amik már fent vannak a blogomon. A tieid mindig olyan jól néznek ki, hogy megjön az étvágyam :)

    VálaszTörlés
  9. Imádom a szilvát rummal, de ha még ilyen ficsi hab is van rajta... nesze nekem estére:)

    VálaszTörlés
  10. Nem vagyok nagy sült szilva rajongó, de ezek a képek nagyon meg tudnak győzni, hogy akár én is süssek egy adaggal. Guszta'!

    VálaszTörlés
  11. Örülök, hogy így meghoztam az étvágyatok! Köszönöm a sok kedves hozzászólást! :)

    VálaszTörlés