Hétvégi dőzsölés!
Egy kedves ismerős jelezte felém, hogy szeret az oldalamról kipróbálni dolgokat és legutóbb mikor a napraforgót készítette és tanácsot kért, cserébe a Családja által nagyon kedvelt receptjével ajándékozott meg!
Egy kedves ismerős jelezte felém, hogy szeret az oldalamról kipróbálni dolgokat és legutóbb mikor a napraforgót készítette és tanácsot kért, cserébe a Családja által nagyon kedvelt receptjével ajándékozott meg!
Rendkívül finom sütemény és az legkevesebb, hogy másokkal is megosztom, mert szerintem ez szintén egy alap „darab“!
Köszönöm Tündi ez nekünk is bejött!!! :D
Íme Tündi bőségtortája!
- 4 tojás
- 200 g porcukor (nálam 100 g porcukor és egy kanál folyékony édesítő)
- 2 cs. vaníliás cukor (nálam egy tk. aroma)
- 200 ml olaj
- 200 ml ír krémlikőr (bármilyen, nálam tojáslikőr)
- 100 g liszt
- 100 g étkezési keményítő
- 1 cs. sütőpor
A lisztet a keményítőt és a sütőport összekeverjük.
A tojást a porcukrot (vagy édesítőt) és vaníliás cukrot (vagy aromát) habosra keverjük, majd a krémlikőrt is belekeverjük. A lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd az olajat. Ne ijedjünk meg, hogy túl hígnak tűnik, jók a mennyiségek! :))
A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. kb. 40-50 perc alatt megsül, végezzünk tűpróbát. Mikor megsült hagyjuk kihűlni!
Karamell krém:
- 150 g cukor
- 3 ek. víz
- 50 g vaj
- 100 g mascarpone
A kettévágott tésztából egyet tegyünk egy szép tányérra és kenjük meg a karamellkrémmel, majd borítsuk be a másik tortalappal.
Csokoládé (Trüffel) krém:
- 200 g csoki (nálam 150 g tejcsoki és 50 g étcsoki)
- 100 g vaj
- 1 dl tejszín
A csokit és a vajat kerámiatálban a mikroban fél percre betesszük, utána habverővel átkeverjük, újra betesszük újabb fél percre. Kivesszük már csak keverjük simára.A tejszint picit felverjük, de ne keményre. Ezután egybe keverjük a csokival.
Én 3 éve száműztem a mikrot a konyhámból így az alábbi módszerrel készítettem:
Vizet forraltam egy lábosba és mikor gyöngyözött a víz, félrehúztam a tűzről és a csokikat meg a vajat egy fém tálba a lábosra tettem a gőz fölé. Kevergetve olvasztottam össze a csokit és vajat, közben félidőben egyszer még visszaraktam a tűzre a lábost, hogy a víz újra felforrjon. Ezután már szépen összeolvadt a vaj a csokival.
A tejszínt már ugyanúgy tettem a krémbe ahogy Tündi, felvertem, majd a csokihoz kevertem.
Hogy könnyebben kenhető legyen és ne folyjon 10 percre a hűtőbe tettem, majd átkevertem. Tökéletesen kenhető krémet kaptam amivel aztán szépen beborítottam a tortát.
A tetejét trüffelgolyókkal, bonbonokkal, tejszínhabbal vagy kedvünk szerint bármivel díszíthetjük.
Hűtőben tároljuk!
Jó étvágyat!
Ebben aztán van anyag, nem mondom! Hihetetlen ízkavalkádja lehet! Kóstolnám! :o) Tetszik a teteje, hogy olyan szép csíkos...
VálaszTörlésAjjaj, elvesztem. Lehet jövőre ilyet kérek szülinapomra :D
TörlésBőségesen van benne minden földi jó, s milyen klasszul is néz ki. Ezt a család nagyon díjazná,de nem tudom a 2 deci likőr miatt jó-e ez gyerekeknek.
VálaszTörlésÉn egy decit tettem és a másikat tejszínnel pótoltam, de szerintem az alkoholtartalma sütés közben úgyis elpárolog! :)) Fenséges torta, érdemes kipróbálni!!! :) Köszönöm! :)
TörlésHű, a mindenit! Bőséges, meghiszem azt! Benne van minden földi jó. Gyönyörűen díszítetted. :))))
VálaszTörlésPetra a Tőled kapott mogyoró krokant van a habra szórva! :)) Köszi! :)
TörlésEz a torta nem csak csodaszép, de szerintem egy kalóriabomba!!! Na, de azért szívesen megbirkóznék azzal a szeletkével.:)
VálaszTörlésNa ez nekem is nagyon tetszik, nem csak a neve miatt :D
VálaszTörlésSzia Barbi!
VálaszTörlésKARAMELL, ez kell az én lelkemnek, de sajna most nem lehet, komolyabbra kell venni a diétát (bár a hétvégén bűnöztem, mint láthatod is nálam). Gyönyörű a tortád és isteni finom is lehet.Lehet ez lesz a következő szülinapomon (KARAMELL TE DRÁGA, trüfellel, nyami..)
Puszi: GAbi, aki ritkán kerül elő!
Hát ezt meg kell,hogy csináljam! Barbi nagyon guszta lett:)
VálaszTörlésGyönyörű!!!!
VálaszTörlésJaj, ez nagyon fincsi lehet, olyan jól néz ki! :) És milyen szépen díszítetted (mint mindig)! :)
VálaszTörlésBiztos nem hiszed, a múlt héten tojáslikőrrel álmodtam. És íme, itt van.
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a gyönyörű torta! A csoki olvasztást én régóta csak gőz fölött csinálom, a múltkoriban fedeztem fel hogy mikróban is lehetne!
VálaszTörlésCsodaszép tortát alkottál ismét, nagyon szeretem az ilyen tömény finomságokat!
VálaszTörlésA mascarpones karamellkrém viszi a pálmát! Biztosan nagyon finom!
VálaszTörlésHú, én már a nevétől híztam egy kilót! :-) De a viccet félretéve gyönyörű és fantasztikusan finom lehet...
VálaszTörlésCsuda finom lehet ez a torta :) Megjegyzem, hátha egyszer ilyen csokis sütire vágynék :)
VálaszTörlésMentettem azonnal:-))))karamellkrém, kávékrém bármikor és bármennyi jöhet, nem bírok ellenállni:-))))
VálaszTörlés