Nagyon, de nagyon megörültem mikor Aledánál megláttam ezt az ételízesítőt, mert már régóta nem veszem a szárazat, a nátrium glutamátok, meg egyéb hozzávalók miatt, egyedül a húsleveskockáról nem tudtam lemondani, de azt is ritkán használtam. Az eredeti recept mindennek a dupláját írja, de nekem ez a mennyiség is óriási lett, arról nem is beszélve, hogy a darálás vége felé, már kezdtem kétségbeesni, hogy a legnagyobb tálam sem lesz elég arra, hogy mind beleférjen és a sóval még össze tudjam keverni! Pont sikerült! :) Ki is próbáltam már, a rizs isteni finom lett tőle, a fasírozott pogácsákról már nem is beszélve. Ja, és el ne felejtsem a frankfurti levest amibe szintén kanalaztam belőle. Húslevesre vágyom még ezzel az ételízesítővel, a héten azt is megejtem! Olyan szépek lettek, hogy muszáj volt kockás sapkát és saját rajzolású címkét tennem rájuk! Pontosan 8 és fél üveg telt meg. Ajándékba kapott anyukám és anyósom is!
Köszönöm Aleda!!!
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- fél kg zeller
- fél kg fehérrépa
- fél kg hagyma
- fél kg karfiol
- fél kg karalábé
- fél kg káposzta
- fél kg paprika tv paprika és kápia
- 2 fej fokhagyma
- 700 g só (tiszta nátrium klorid, jódmentes só)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- és 1 csokor zeller levél.
Az hozzávalókat mossuk, pucoljuk, daráljuk, majd a sóval összekeverjük és tiszta befőttes üvegekbe kanalazzuk.
Bizony, nagyon szép, és nagyon hasznos, én is készítettem, anyum évek óta készíti:)
VálaszTörlésGyönyörű ez a vegeta! És a kis dekoráció a tetején és a címke, nagyon ötletes! Ügyes vagy! Én is láttam ezt a receptet Aledánál, és tetszik is nagyon, de esélyem sincs Milán mellett ilyen horderejű munkára....
VálaszTörlésSzép a "csomagolása" a házi ételízesítődnek, a címkék olyan bájosak:-) Én is készítettem, bár még a tiednél is kisebb mennyiséget. Jövőre többet fogok!
VálaszTörlésKis csinik lettek a csomagolások.
VálaszTörlésTavaly nekünk annyira bejött a házi ételízesítőből a szárított, sómentes változat, hogy csak azt csiináltunk idén is.
Na, kéne abból is egy bejegyzés.
Kölcsön adod a kockás "sapkákat" egy fotó erejéig ;) ?
Nagyon csúcs szuper lett:) Szép a csomagolás és nagyon finom a belseje. Már én is néztem ezt a receptet, de nem jutottam el a megvalósításig.
VálaszTörlésGusztusosak lettek! Nálunk is nagyon kedvelt ételízesítő, habár én most nem készítettem, Keresztanyám meglepett vele :)
VálaszTörlésAjánlom figyelmedbe a "vegamixet" bioboltba kapható, só mentes, csak szárított zöldségeket tartalmaz, így nagyon gazdaságos. Igaz, ezután talán nem lesz szükséged rá!
Nagyon klasszul "csomagoltad". Ez teljesen rád vall, hogy még a címkét is megrajzolod. :)
VálaszTörlésA receptben az nem világos nekem, hogy ha minden frissen van ledarálva, akkor nem fog megromlani? Vagy a só tartósítja?
Na ezzel felpiszkáltad az én fantáziámat is... Nagyon szépek lettek az üvegcséid, de tényleg nem romlanak meg a zölsdégfélék?
VálaszTörlésNa a Tiéd gyönyörűségre nem vethetnek ki chips adót! Szuperül néz ki, főleg a cimke (esetleg csemeték besegítettek?), és biztos nagyon finom lesz, amibe beleteszed.
VálaszTörlésMég jó, hogy Neked kell ajándékot küldenem Éva játékában, így ide találtam. Aledánál lemaradtam a házi vegetáról, mindenképp kipróbálom, de nem ígérem, hogy ilyen csinos "ruhájuk" lesz!
VálaszTörlésÉva játékára visszatérve kérlek küldd el a címedet a szokekonyha@gmail.com e-mail címre!
Marcsi
Kati, köszönöm, nálunk Anyósom mesélte mikor átadtam neki egy üveggel, hogy régen a betegektől (körzeti ápolónő volt), kapott ilyen ételízesítőt és imádta. Most nagyon megörült neki! :)
VálaszTörlésMónika köszi!! Azt nem ecseteltem, hogy a mini konyhai aprítóm majdnem kiégett mire végeztem, és maga az aprítás, a gépem mérete miatt hosszadalmasra is sikeredett és a konyhapultom egy merő zöldségdarálmány volt. MEGÉRTE! :D
Jövőre már nekiállhatsz! :))
Gerdi köszönöm!! Én sem bánom, hogy ennyi lett! :)
4Gyerek köszi! Tedd fel mindenképpen mert az is érdekel, sapkákat pedig küldök nagyon szívesen!!! Komolyan! Sőt címkét is gyártok neked, ha akarod! Egy borítékban elfér. ;))
VálaszTörlésTrollanyu, nagyon köszönöm!!! Én olyan boldog voltam mikor készen lettem vele, hogy minden megpróbáltatást elfelejtettem! Azóta is ki-ki nyitom a spájz szekrényem, hogy gyönyörködjek bennük!! :D
Márti köszi! Vettem én olyan bio vegamixet, de nem voltam vele annyira megelégedve. Ebben pedig frissen vannak a zöldségek és intenzívebb az íze! IMÁDOM!
Petra köszi neked is! A só tartósítja, még Anyósom is megnyugtatott, hogy nem lesz baja! Aztán arra gondoltam, hogy régen mikor nem volt hűtő a húsokat is hónapokra tartósították, csak sóval. Aleda megnyugtatott azzal a bejegyzésében, hogy a nagyija ezt használta és egész tavaszig is eláll!
Tündi szerintem nem, és sok helyen utánaolvastam! Jó ez így hidd el! Köszi!
Nagyon szépek lettek! Biztosan elfogy majd a téli napokon ! Milyen nagyon jó illat lehetett mikor a zöldségeket daráltad ! Gondolom annyira nem arra figyeltél közben hisz elég sok mennyiség volt!
VálaszTörlésnekem már a csomagolásuk nagyon bejön
VálaszTörlésMár néztem Aledánál, ott is megcsodáltam! Igazi ínyenc házi fűszer! Nagyon cukik a címkéid! Azt hiszem én is elkészítem! Nagyon gusztusos, az ember kedvet kap egy leves elkészítéséhez...
VálaszTörlésJaj Lányok, Asszonyok! Ekkora öröm, nem győzöm a válaszokkal! ;D
VálaszTörlésGabi köszi! :DDD Tetszett a chips adó! :D
A lányok nem segítettek a cimkéknél, de a nagylány teljesen ledöbbent, hogy én ilyet is tudok. Meg is sértődtem egy kicsi! ;D
Marcsi örülök, hogy megismerhetlek én is, küldöm nemsokára a címem! :)
Éva köszönöm, biztosan elfogy majd és már tervezem, hogy jövőre is teszek el! Bizony igencsak tetemes mennyiség volt és időben is eltartott egy darabig! :)
Bianka köszi, nekem is nagyon bejönnek! :)))
Kriszti, nem bánnád meg az biztos, ha legyártanád. Holnap tesztelem húslevesen!! :D
Csodásak azokkal a címkékkel :) Mennyi szeretetet és munkát tudsz belefektetni,minden elismerésem,Barbi! Örülök,hogy hasznodra vált a bejegyzésem.
VálaszTörlésAleda köszönöm szépen a kedves szavakat! Nagyon örülök ennek a receptnek és főleg a végeredménynek! Ha nálad nem látom meg, hogy ilyen is létezik, akkor még egy darabig biztosan leveskockákkal mérgeztem volna a családom! ;D
VálaszTörlésMa elkészült a húslevesem is és nagy boldogságomra, már egészséges ételízesítővel!
KÖSZÖNÖM!!! :)
Barbi,egyedül húslevesbe nem használtam soha,féltem,hogy netán zavaros lesz tőle.Ird le légyszi,hogy mennyit tettél bele.
VálaszTörlésIgazán,nem kell köszönd,olyan jó,hogy tanulunk egymástól.Felénk annyira ismert ez az ételízesítő,hogy azon gondolkoztam,egyáltalán posztoljam e vagy sem:)
Kedves Aleda! A levesbe 2 evőkanállal tettem és mivel úgyis szűröm a levest (gondolom mindenki), így ezek a darabkák fennmaradnak. Attól még a levesbe ugyanúgy kell az összes zöldség amit eddig is raktam. :) Fasírozottba is tettem egy jó evőkanállal és anyukámnak - aki éppen szabadságát töltötte nálunk -, nagyon ízlett! Kapott is egy üveggel! :))) Igazad van, hogy mi blogosok egymástól is tanulunk, így annyi jó receptet ismerek meg, amikkel egyébként nem is találkoznék!
VálaszTörlésTe mibe rakod az ételízesítőt - ha már így rákérdeztél -, hogy én is jól ki tudjam használni! :)
Minden levesbe teszek,amibe zöldségek kellenek.A saláta-,spenót-,medvehagyma levesekbe nem használok. A következő húslevesbe teszek én is 1-2 kanállal,nem is tudom,miért féltem eddig használni bele.
VálaszTörlésRizses húsba teszek,tarhonyába,na persze gulyásba,pörköltbe,fasírtba. Ha a sütőben készítek bármilyen húsból sültet, a hús alá mindig szétszórok 1 -2 kanállal,a hús mennyiségétől függően.
A hétvégén Anyukám nálunk volt és mivel nagyon szeretjük a töltött káposztáját,megkértem,hogy készítse el most ö nekem. Nagyot néztem,amikor egy jó nagy kanál házi vegetát is tett bele..szólni sem mertem :) Pont olyan finom lett,amilyen nála mindig szokott lenni. Úgyhogy ezentúl abba is rakok :)( zárójelbe még elmondom,hogy a töltött káposztába egy kanál paprika krémet is teszek,persze ö is tesz bele)
Egyszóval ..szinte mindenbe:))
Alada nagyon köszönöm, ez nagy segítség, mert a sült hús alá meg én nem gondoltam volna, de most ki is próbálom! Meg a többit is megjegyzem, mert a tarhonyás hús és a töltött paprika is nagy kedvencem. A végén még kevés lesz amit elraktam. ;D
VálaszTörlésTényleg óriási mennyiség, talán jövőre én is kipróbálom :))
VálaszTörlésSzia Panna! Így, hogy adtam a nagymamáknak, már nem is olyan vészes! :) Most mindenbe ezt teszem és nagyon elégedett vagyok vele! :))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon megörültem ennek a bejegyzésednek, azóta terveztem, hogy elkészítem és ma este végre sikerült, de én még ennek is a felét készítettem.
Annyit kérdeznék csak, hogy nem sok ez a só? Én még a felénél is kevesebbet tettem egy kicsivel bele, mert féltem:)))
Lora, egyáltalán nem sok, sőt ez tartósítja! :)
VálaszTörlésÉn is sokalltam, de most, hogy használom, már látom, semmi problémát nem okoz például mikor az ételeket ízesítem vele. Legközelebb nyugodtan tedd csak bele, mert a régi öregek tudták mit, hogyan kell, hiszen anno nem volt hűtő! :D Köszi, hogy benéztél! :)
Épp tegnap mondtam Anyukámnak, hogy a lekvárfőzések után ez lesz a következő "berakásunk" az idei nyáron. Tavaly én is láttam Aledánál, Tőle készült (akkor még nem volt blogom, így nincs is még kitéve - na, majd idén:)).
VálaszTörlésEgyébként ezt a címkés rajzot Te készítetted? Vagy Eszter? Nagyon aranyos. :)
Nagyon tervezem én is, de még halasztódik a dolog, pedig nagyon hiányzik már a főzéshez!!! :) A címkéket én készítettem, nagyon élveztem a dolgot!!! :)) Köszi Gabi, szép nyarat kívánok Nektek! :))
Törlésugyanezt szárítva még senki nem próbálta? apróra vágva, szárítva, szintén üvegbe töltve, só nélkül?
VálaszTörlésDe olyan is van, ez nem az... :)
TörlésSzióka!
VálaszTörlésMegoszthatom a blogomon? Nem főzős blog, de azért... Nekem is könnyebben visszakereshető lenne.
Köszi
Judit
Judit, nyugodtan megoszthatod! :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy egész fej fokhagyma kell bele, nem gerezd, hanem fej? Köszi előre is.
Szia Petra, igen kettő egész fej, megpucolva! :)
Törlés