A mélyhűtőben találtam két adag hájat, így az egyiket gyorsan bevetettem a rég vágyott hájas pogácsához. Remélem senkit nem zavar, hogy négyzetesre vágtam, de egy ilyen leveles tésztánál a leeső részeket, nem jó újra összegyúrva szaggatni. Ráadásul sokkal gyorsabban is végzünk vele, és az íze ezáltal nem változik. Nézzétek milyen szép leveles! :)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
 - 250 g háj
 - 2 evőkanál tejföl
 - 50 g puha zsír
 - 1 kávéskanál cukor
 - 1 jó púpozott teáskanál só
 - 20 g friss élesztő
 - 1 tojás
 - 1 dl langyos víz
 - + 1 dl langyos víz a tészta összeállításához
 - +1 tojás a kenéshez
 
Elkészítés:
- A lisztet a dagasztótálba tesszük, közepébe kis mélyedést igazítunk, rámorzsoljuk az élesztő és beleszórjuk a cukrot, majd 10 percre letakarva félretesszük.
 - Mikor felfutott az élesztő a zsírral, tojással, sóval, tejföllel elkezdjük dagasztani és még annyi vizet adunk hozzá, hogy szép ruganyos tésztát kapjunk. 30 percre letakarva félretesszük kelni.
 - Ezalatt a hájat ledaráljuk(!), majd robotgéppel habosra keverjük.
 - Mikor a tészta megkelt 05,-1 cm vastagra kinyújtjuk és a háj 1/3-val megkenjük. Feltekerjük, kicsit ellapítjuk a sodrófával és jobbról, balról felhajtjuk, majd megfordítjuk és letakarva 15 percig pihentetjük.
 - Ezt még kétszer megismételjük, majd az utolsó 15 perces pihenő után kinyújtjuk kb. fél cm vastagra.
 - A sütőt az utolsó 15 perc előtt gyújtsuk be és állítsuk 200 fokra.
 - A tetejét berácsozzuk, lekenjük egy összekevert tojással, majd egy pizzavágóval tetszés szerinti méretre felkockázzuk.
 - Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk, ne érjenek össze mert kelni fognak. Kb. 20 perc alatt készre sülnek.
 
 Jó étvágyat! 



Nagyon guszta lett! Attól, hogy szögletes még jobban tetszik! :)
VálaszTörlésMivel sosem voltam disznóvágáson, így sosem kerültem kapcsolatba a hájjal sem. Ez kimaradt az életemből. Viszont nagyon csinos pogácsákat lehet belőle sütni. Szépek, levelesek! :o)
VálaszTörlésValóban nagyon szép leveles, egyáltalán nem baj hogy vágtad :-) Van olyan, amit én is vágni szoktam, mert az ilyen leveles tésztát nem jó még egyszer összegyúrni.
VálaszTörlésRégen a nagymamám, amikor még kiskoromban voltak otthon disznóvágások, mindig sütött hájas sütiket. Nagyon szerettem....
Akkor jól tettem, hogy nem szaggattam. :)) Köszönöm szépen nektek!
VálaszTörlésNem tudom mikor lesz rá alkalmam, hogy újra hájhoz jussak, egy csomag még van a fagyasztómban, félek az lesz az utolsó. :(
Nagyon szépek lettek! Én még soha nem sütöttem igazi hájast, de arra vár egy adag háj a mélyhűtőben, hogy végre próbára tegyem magam:-)
VálaszTörlésSzia Barbi ! Először is kellemes hùsvéti ünnepeket ! Én is találtam egy félkiló hájat igy receptet kerestem és rátaláltam a teceptedre 5 tepsi finomság lett belöle köszönet érte !!!!!
VálaszTörlésSzia Barbi ! Először is kellemes hùsvéti ünnepeket ! Én is találtam egy félkiló hájat igy receptet kerestem és rátaláltam a teceptedre 5 tepsi finomság lett belöle köszönet érte !!!!!
VálaszTörlés