2015. február 2., hétfő

Skolebrød, a Norvég iskolakenyér

Drága Szofikának köszönhető az újabb kedvencünk, ez a vaníliapudinggal töltött, cukormázzal bevont és kókuszba forgatott könnyű kelt tésztás guriga, aminek a neve Skolebrød.
Szofikát idézve: "A szó jelentése "iskolakenyér", a norvég gyerekek ezt viszik uzsonnára, tízóraira. Országszerte népszerű, kávézókban, pékségekben, üzletekben kapható."
Mostantól mi is élvezhetjük itt Magyarországon, mert Szofika szerint ez pontosan olyan mint az eredeti, bár én mindig azt mondom, hogy a házi még jobb, de ugye én nem kóstoltam az eredetit és nem látom esélyét, hogy valaha is fogom, ezért nem tudok ebben dönteni egyik oldal javára sem, viszont azt elmondhatom, hogy imádni való! :)
 




Hozzávalók ( 10 db-hoz):
  • 500 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 40 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája

A töltelékhez:
  • 1 tasak Oetkeres vaníliapuding
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 dl tej

A cukormázhoz:
  • 1 csésze porcukor
  • víz

  • kókuszreszelék



 Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, egészen addig amíg a tészta el nem válik az edény falától és szép gömböc nem lesz. Ezután letakarva egy órát kelesztjük.
  2. Átgyúrjuk a munkapulton, lisztezni nem kell, ha szép a tésztánk és nem ragad le, majd letakarva további fél órát kelesztjük.
  3. A pudingport összekeverjük a cukorral és egy pici tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva, sűrű krémet főzünk. Hagyjuk teljesen, de legalább langyosra hűlni.
  4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  5. 10 egyenlő részre osztjuk - itt sem kell lisztezni - és gombócokká formáljuk.
  6. A gombócokat kissé kilapítjuk, sütőpapiros tepsire helyezzük őket majd közepükbe kis krátert mélyesztünk - hát ezzel egy kicsit eljátszottam, mert elég rugalmas a tészta és hamar visszaemelkedett, ezért egy buci nyelű kést használtam segítségnek -, és mindegyikbe teszünk a pudingból.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és vaníliapudingot teszünk a kráterbe.
  8. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kb. 10-15 perc.
  9. A mázhoz a porcukrot vízzel elkeverjük, hogy sűrű kenhető mázat kapjunk. Ezzel bekenjük a langyosra kihűlt sütik oldalát és megszórjuk őket kókuszreszelékkel.


Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...