2015. január 8., csütörtök

Tízperces fánk

Azt hiszem megint egy süti ami futótűzként terjed az interneten, persze nem újdonság csak egy elfeledett recept ami még nekem is megvolt, de megfeledkeztem róla. Aztán tegnap HahóPihe konyhájában láttam meg újra és gondoltam felelevenítem az emlékeimet, nem keresgéltem a receptet tökéletesen megtette nekem HahóPihe változata is! :) Nagyon finom, tényleg 10 perc! A 2 dl tejfölt elég körülményes mérni így inkább grammban adom meg a mennyiséget, és, ha esetleg nagy tojást használunk akkor még ennyi sem kell majd bele.
Szerintem ez is egy alaprecept! Köszönöm Pihe! :)



Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 180 g tejföl
  • 3 evőkanál por eritrit (vagy porcukor)
  • fél csomag sütőpor
  • 1 teáskanál rum
  • 250 g liszt (nálam 200 g sima és 50 g zabpehelyliszt)
  • sütéshez 0,5 liter olaj

Elkészítés:
  1. A tojást elkeverjük a cukorral, majd a tejföllel és a rummal, majd összegyúrjuk a sütőporos liszttel.
  2. Tehetünk hozzá lisztet, ha esetleg lágy lenne a tészta a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, de könnyen tudjuk nyújtani.
  3. Az olajat forrósítsuk fel, tegyünk lángterelő karikát a gázlángra, tekerjük maximum lángra és így biztosan átsül, megégés nélkül. Én ezt most elmulasztottam és elég sötétek lettek.
  4. A tésztát azonnal (pihentetés nélkül) nyújthatjuk, kb. fél cm vastagra, és szaggassuk nekünk tetsző méretre. Lyukat is tehetünk a közepére. Nálam 8 és 5 cm-es pogácsa szaggatóval készült.
  5. A forró olajba teszünk pár tésztakorongot az aljukkal felfelé és arany színűre sütjük mindkét oldalukat.
  6. Papírtörlőre szedjük, hogy az olajat felszívja, majd porcukorral meghintjük és lekvárral fogyasztjuk.


HahóPihe a következő adatokat is kiszámolta.

A fenti adag az olajat is beleszámolva kb. 400-450 Ft-ból kijön,

és 8 cm-es szaggatóval kb. 14 db fánk lesz.

Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Nah most kérem szépen, nem ér kínozni az embert olyankor, amikor éppen próbál nem enni effajta finomságokat! :-) Brutálisan jól néz ki! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Jaj, és milyen jólesett, eritrittel készítettem meg a liszt egy részét zabpehelylisztre cseréltem, hogy ne legyen olyan nagy bűnözés! :) Köszönöm gionetta!

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki ezek a gyors fánkocskák! Kaphatok egyet?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, és örülök, hogy ízlett! ;) HahoPihe

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem, nagyon-nagyon köszönöm a receptet, felvettem a repertoárba. :)
    http://dittimodra.blogspot.hu/2015/03/10-perces-fank.html

    VálaszTörlés
  5. Kedves Barbi és Pihe! Megcsináltam és Isteni lett! Tényleg gyors és jó ízű. Köszönöm Nektek! :-)

    VálaszTörlés
  6. Szia !Az lenne e kérdésem ,hogy ha csak zabp.lisztel csinálnám és sütőben akkor szerinted a z.pehely maradhatna 250g vagy máy arányban kéne hozzá adni?köszi

    VálaszTörlés
  7. Guszták. Most megennék párat

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...