2014. június 25., szerda

Tejfölös pogácsa

Nagyon szeretem a pogácsákat, igazából mindegy milyen, csak legyen. Most a 9-dik változatot mutatom meg, a többit itt találjátok. :)



 Hozzávalók kb 55 db-hoz:
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 200 g tejföl
  • 2 db tojás szétválasztva
  • 3 mokkáskanál só
  • 30 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 1 csipet cukor az élesztő felfuttatásához
  • 100 g reszelt sajt

Elkészítés:
  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a csipet cukrot és ráöntjük a langyos tejet, majd letakarva 10 percig félretesszük, hogy felhabozzon az élesztő.
  2. Mikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a sót, a tejfölt a tojássárgákat és tésztát dagasztunk.
  3. Letakarva duplájára kelesztjük kb. óra.
  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  5. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tetejét pizzavágóval berácsozzuk és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk a tetejüket lekenjük a tojásfehérjével és megszórjuk reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
 
Jó étvágyat!

2014. június 21., szombat

Gesztenyés meggyes kocka - sütés nélkül

Nálam most a főszerep jó darabig a sütés nélküli édességeké lesz, nem is annyira a meleg miatt, inkább a nagy házátalakítás ami közrejátszik benne. Fotózni is nagyon körülményes volt, mivel a sok kellékem mind egy szekrényben van lenejlonozva, hozzáférhetetlenül. :)
Nos, ez a nagyon könnyű és finom sütemény, teljesen a saját agyszüleményem, csupáncsak mert ezek a hozzávalók általában mindig megtalálhatók a konyhámban a szomszédból pedig kaptam egy tál meggyet - igaz a fánkon egy kevés nekünk is van - és ez úgy adta magát. Ma egész nap villanyszerelés és újrakábelezés folyik, egy nagyon kedves ismerős segítségével, akinek szerettem volna a finom ebéd mellé egy könnyű desszertet is felkínálni. Jelentem olyan öröm ért, hogy kétszer is kértek belőle, és Apa (férjem) aki nam szívleli a gesztenyés édességeket, szintén két nagy kockával befalt. :)
Szóval nem csak szerintem lett nagyon finom. :)

 

Hozzávalók:
  • 500 g gesztenyemassza
  • kb. 54 szem meggy
  • 250 g mascarpone
  • 4 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál rum (1 a gesztenyekrémbe, 2 az áztató tejbe)
  • 400 ml tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • kb. 2-3 dl tej
  • 2 csomag babapiskóta kb. 20 db
  • díszítéshez pár szem meggy és mentalevél

Elkészítés:
  1. A kiolvasztott gesztenyét 2 evőkanál porcukorral, egy evőkanál rummal, 4 evőkanál tejszínnel és a mascarpone-val habosra keverjük.
  2. A babapiskótákat rumos tejbe mártjuk és kirakjuk vele a 22x30 cm-es forma alját.
  3. Rákenjük a gesztenyés krémet, és kirakjuk a meggyszemekkel.
  4. A maradék tejszínt 2 evőkanál porcukorral és a habfixálóval a csomagoláson lévő utasítás szerint kemény habbá verjük.
  5. Habzsákból vagy csak simán, szilikonlapát segítségével beborítjuk a sütemény tetejét.
  6. Meggyel és mentalevéllel feldíszítjük, majd hűtőben 2 órát dermesztjük.
 
Jó étvágyat!

2014. június 18., szerda

Málnás habos kocka - sütés nélkül

Könnyen elkészülhet a meleg nyári napokon ez a finom krémes sütemény, és még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Így több időm jut másra. :)
 



Hozzávalók:
  • kb. 35 db négyzet alakú háztartási keksz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 700 ml tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 300 g málna
  • 250 ml tejszín + 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló


Elkészítés:
  1. Egy 22 x 30 cm-es tepsi alját kirakjuk a kekszekkel.
  2. A málnát szűrőben átmossuk, majd hagyjuk lecsepegni.
  3. Ezalatt elkészítjük a pudingot. A pudingport a cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejjel együtt sűrű krémmé főzzük.
  4. A még meleg krémet a kekszek tetejére simítjuk, majd egy kicsit hagyjuk, hűlni, de csak annyit, hogy ne bőrösödjön meg nagyon, mert akkor nehéz lesz a málnaszemeket belenyomni.
  5. Tehát kirakjuk málnával, majd a porcukorral és habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel feldíszítjük.
  6. A tetejére elszórva tehetünk még málnaszemeket.
  7. Tegyük hűtőbe, minimum 2 órára fogyasztás előtt.



  Jó étvágyat!

2014. június 14., szombat

Kenyérlángos

Annyi elég lesz, hogy nagyon szeretjük? :)) Szerintem vetekszik a pizzával, de hát úgy is nevezik, hogy a magyarok pizzája. Van aki Töki pomposnak, esetleg Langallónak hívja. :) Kicsit az eredetéről had írjak pár sort, én is úgy hallottam, olvastam, hogy dédszüleink idejében a heti kenyérsütések alkalmával a dagasztóteknőben maradt tésztát kikaparták, és a kemence lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Itt már egy sokak által továbbfejlesztett formában készült, mert a feltéttel együtt sütöttem. Nagyon ügyes kis találmány ez! :)



Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 2 kisebb krumpli megfőzve, összetörve
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál puha zsír
  • 250 ml langyos víz

Feltét, ami tetszik, nálam ezek voltak:

  • Zöldfűszeres kecskesajt
  • 1 kis pohár 175 g tejföl
  • bacon
  • pick szalámi
  • sonka
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 jó marék reszelt trappista
 
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztőt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letakarjuk, hogy szépen felfusson, kb. 10 perc.
  2. Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük és már nyújthatjuk is, a gáztepsi méretére.
  3. A pihentetés alatt előkészíthetjük a feltéteket, bemelegíthetjük a sütőt 180 fokra, és a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  4. Tehát a tésztát a tepsibe helyeztük és megkenjük a kicsit megsózott tejföllel, majd rászórjuk a húsokat, a hagymát, végül a sajtot.
  5. 180 fokon kb. 20-30 perc alatt pirosra sütjük.

 Jó étvágyat!

2014. június 13., péntek

Reszelt túrós

Nem éppen egy különlegesség, de attól még nagyon finom és könnyen elkészíthető sütemény. Mi nagyon szeretjük, szerintem sokan ismeritek. Mikor a fényképeket feltöltöttem a gépre, akkor vettem észre, hogy a házi tojás azért megtette a hatását! :)) 


 


Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g liszt
  • 250 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás

Túrótöltelék:
  • 500 g túró
  • 150 g porcukor
  • 1 marék mazsola (én elhagytam)
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés:
  1. A vajat sajtreszelőn lereszeljük és 15 percig hagyjuk puhulni, ezalatt kimérjük a hozzávalókat.
  2. A lisztet a puha vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
  3. Két részre osztjuk és az egyiket folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük.
  4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
    Ha túl lágy a másik tésztát akkor betehetjük a hűtőbe kb. 10-15 percre, majd egy 30x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsi méretére nyújtjuk.
  5. A túrót a porcukorral, robotgéppel jól összedolgozzuk, majd a többi hozzávalóval is elkeverjük.
  6. A tésztalapra simítjuk a tölteléket, és a fagyasztóból elővett tésztát nagylyukú sajtreszelőn (vagy a régi fém, nokedliszaggatón) ráreszeljük.
  7. A sütőbe toljuk és kb. 30 percig sütjük.
  8. Ha kihűlt, kockára vágva, porcukorral hintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. június 9., hétfő

Csirkés alagút és egy új családtag ♥

A karajba zárt csülök készítésekor ezt is sütöttem szintén sógornőm régi receptje amit hasonlóan készítettem már, de ez még annál is jobb és talán egyszerűbb. Sűrűn készítem mert előző nap is összeállítható és megunhatatlanul finom!


 
 

Hozzávalók 1 rúdhoz:
  • 3 nagyobb csirkemell filé
  • 300-400 g szeletelt bacon
  • 3 csapott evőkanál zabliszt (lehet sima liszt)
  • 200 g tejföl
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem vagy egy púpozott evőkanál szárított
  • 3 jó marék (kb. 300-400 g) reszelt trappista sajt
  • só, bors

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal oldalon.
  3. A csirkemelleket kis kockákra vágjuk és megsózzuk, borsozzuk.
  4. A tojásokat sózzuk, kicsit villával összekeverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a petrezselymet, a lisztet, majd a reszelt sajtból egy marékkal.
  5. Végül a csirkét is beleforgatjuk.
  6. A baconnal kibélelt formába tegyünk reszelt sajt réteget erre kanalazzuk a csirketölteléket, megint reszelt sajt jön rá, utolsó fázisként pedig a túllógó baconszeleteket szépen ráhajtogatjuk.
  7. A hézagok eltüntetésére, még tehetünk bacont.
  8. A nagy gáztepsibe helyezzük az őzgerincformát, hogy ha sülés közben kifolyna a leve akkor legyen mi felfogja.
  9. Szép pirosra sütjük 180 fokon, kb. 1 óra alatt, majd kivesszük, a gáztepsibe sütőpapírt helyezünk és a formából a csirkés rudat óvatosan ráfordítjuk, így toljuk vissza a sütőbe és a másik felét is pirosra sütjük.
 
Jó étvágyat!

Új családtaggal bővültünk, a neve Borisz.

2014. június 3., kedd

Vőlegényfogó táska

Régóta kiszemelt áldozat volt ez a sós sütemény, egyszer már kóstoltam egy ismerőnél (kb. 5 éve), na szóval ilyen régóta tervezem a gyártását. Ritkán sütök hasonlót, mert inkább az édességeké a főszerep, de szerintem kicsit gyarapítanom kéne a palettát hasonló receptekkel. Tökéletes kísérője egy finom teának, tejeskávénak, és meglepően laktató. Frissen az igazi, de ha marad másnapra érdemes a a kenyérpirító feltétjén átmelegíteni. Amint a fotón is látszik Anna megelégedésére szolgált, a megszokott reggeli helyett kapott kis batyu. :)



 

Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
  • 500 g liszt
  • 100 g vaj
  • 10 g só
  • 200 g tejföl
  • 2 tojássárga
  • őrölt bors

Töltelék:
  • 150 g juhtúró
  • 50 g vaj
  • 50 g reszelt sajt
  • 150 g füstölt sonka vagy tarja


Elkészítés:
  1. A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas puha tésztát kapjunk. Gyúródeszkán vagy munkalapon végezzük a gyúrást mert könnyebben összeáll a tészta. Persze géppel is gyúrhatjuk, de én jobb szeretek gyurmászolni. :))
  2. Folpackba csomagolva tegyük hűtőszekrénybe.
  3. A túrót a puha vajat a reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát keverjük jól össze.
  4. A sütőt 180 fokra melegítsük elő és a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  5. A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd pizzavágóval 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  6. A tojások kissé felvert fehérjével kenjük körbe a négyzetek széleit és mindegyik közepére tegyünk egy kávéskanál tölteléket, majd a szemközti csúcsokat hajtsuk egymásra.
  7. A sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket a maradék tojásfehérjével lekenjük, egy kis reszelt sajttal és pirospaprikával megszórjuk. Ez arra is jó, hogy sülés közben összefogja a tésztát és így biztosan nem nyílnak szét.
  8. 180 fokon pirosra sütjük.
 
 Jó étvágyat!

Forrás: A Kisalföld receptjei 3. kiadás
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...