2014. május 31., szombat

Rakott káposzta

Hú de szeretem, még hidegen is rájárok. Na persze én mire nem, imádok enni!!! Ha lehetne 3 kívánságom az egyik az volna, hogy bármit és bármennyit ehessek büntetlenül.:-D Na nem szaporítom  tovább a szót inkább írom a receptet. :)

 

Hozzávalók:
  • 300 g savanyú káposzta
  • 500 g darált sertéscomb
  • 250 g rizs (szárazon mérve)
  • 1 vöröshagyma
  • só, pirospaprika
  • 1 nagy pohár tejföl (375 g)

Elkészítés:
  1. A savanyú káposztát párszor átöblítjük. (Nem muszáj, de én nem szeretem, ha könnyfacsaróan savanyú lesz a kész étel.)
  2. Vágjuk fel a káposztaszálakat/csíkokat különben meggyűlik vele a bajunk evés közben! :)))
  3. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük és egy jó kanál zsíron átforrósítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Ízesítsük 1 és fél kávéskanál sóval. Fedő alatt takarékon megfőzzük, addig míg a víz teljesen elpárolog róla. Mikor kész, egy villával átforgatjuk és a fedőt félig tesszük csak rá.
  4. A kockára vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál sertészsíron megdinszteljük, majd a darált húst hozzátesszük és fehéredésig sütjük.
  5. Egy evőkanál pirospaprikával megszórjuk, adunk hozzá kb. egy deci vizet és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk.
  6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  7. Egy fedeles jénai tál aljába tejfölt simítunk vagy kizsírozzuk, erre mehet egy réteg rizs, majd egy réteg darált hús, ezután káposzta, és ezt addig ismételjük amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legtetejére káposzta kerüljön, majd a doboz tejföl.
  8. Tegyük rá a fedőt és 180 fokon süssük kb. 30-40 percig.
 Jó étvágyat!

2014. május 29., csütörtök

Epres triffle

Sokféle pohárkrémet szoktam nyáron készíteni, mikor bejön a friss gyümölcsök szezonja. Van már jó pár gyümölcsös krém az oldalon, de most Zsanuária és Duende után beálltam sorba, hogy megmutassam nálam hogyan készül a triffle.

 

Hozzávalók:
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 450 ml tej
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál cukor (nálam eritit)
-------------------------------------------------------
  • 250 ml tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor (nálam por eritrit)
  • 1 kis tasak habfixáló
-------------------------------------------------------
  • kb. 2 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • 12 db babapiskóta
  • 25 db közepes eper



Elkészítés:
  1. A  pudingport a mézzel, cukorral és két evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejjel sűrű krémmé főzzük.
  2. Hagyjuk kihűlni, de közben keverjük át, nehogy nagyon megbőrösödjön, bár én ezt a bőrös réteget imádom. :)
  3. A tejszínt a habfixálóval és a cukorral a leírás szerint kemény habbá verjük, majd a kihűlt pudinggal összeforgatjuk.
  4. Egy mélyebb tál aljára teszünk pár kanál krémet.
  5. A babapiskótákat a rumos tejbe gyorsan belemártjuk és rárakjuk a krémrétegre, ismét krémet kanalazunk rá, majd az eprek kb. felét  rádaraboljuk. (Pár szemet hagyjunk a tetejére díszítésnek.) Újra krém, majd a maradék piskóta, ismét krém, eper és a legtetejére megint krém. Díszítsük a félretett eperszemekkel és mentalevéllel.
  6. Tegyük pár órára a hűtőbe tálalás előtt.

Jó étvágyat!

2014. május 26., hétfő

Búrkifli és pár szép fotó

Mennyire szerettem gyerekkoromban a pékségben kapható búrkiflit, persze nem csak azt hanem a mákos kockát, a tömör ropogós zsemléket, kifliket, a túrós batyut, lekváros buktát amik már rég nem kaphatók a mostani pékségekben. Ezért sütöm inkább itthon mindet így a búrkiflit is mert egy kicsit nosztalgiázhatom és persze egy jót ehetek. :)

 
 

Hozzávalók 8 db-hoz:
  • 2 csomag 500 grammos készre nyújtott leveles tészta
  • 150 g darált dió
  • 120 g porcukor
  • 2 tojás
  • darált dió a szóráshoz

Elkészítés:
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, gázsütő 5-ös fokozat.
  2. A diót ledaráljuk, plusz a szóráshoz való kis mennyiséget.
  3. A tojásokat szétválasszuk és a fehérjéből kemény habot verünk a porcukor fokozatos hozzáadásával.
  4. A kemény habhoz keverjük óvatosan a darált diót.
  5. A tésztákat kiterítjük és 8 téglalapot vágunk belőle. Én még nyújtottam rajtuk egy kicsit.
  6. A fotón látható módon a széleket végigkenjük tojássárgával, hogy majd süléskor a töltelék ne folyjon ki.
  7. A tölteléket is 8 felé osztjuk és megtöltjük a tésztákat, feltekerjük, kiflire formázzuk és sütőpapiros tepsibe sorakoztatjuk őket.
  8. 200 fokon kb. 25-30 perc alatt arany színűre sütjük.
 
Jó étvágyat!


És pár szép fotó amit a napokban készítettem...







2014. május 23., péntek

Diós habos csiga

Ezt a csigát a kókuszhabos iránti rajongásom szülte, mert amikor elkészült már tudtam, hogy lesz pár variációja annak ahogy elkészítem. Aztán anyu mesélte, hogy a nagybátyám felesége, sütött diós verziót, így én is kipróbáltam és egyszerűen abbahagyhatatlan. Mami (férjem anyukája) odáig volt tőle!!! :)) Van még pár ötletem amiket kipróbálok majd.

 
 
 
Hozzávalók a tésztához:
  • 450 g liszt
  • 250 g vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 g élesztő
  • 4 evőkanál tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelékhez:
  • 4 tojás fehérje
  • 300 g porcukor
  • 100 g darált dió
 

 Elkészítés:
  1. A hideg vajat lereszeljük a a sajtreszelőn és 20 percig puhulni hagyjuk.
  2. Az élesztőt, a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
  3. A vajat a liszttel, cukorral, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat és a tejfölt, majd tésztát gyúrunk.
  4. A munkapulton könnyebben összeállítható.
  5. 3 részre osztjuk és a hűtőbe tesszük amíg a habot elkészítjük.
  6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a gáztepsit és még egy másik tepsit sütőpapírral bélelünk.
  7. Gőz felett a cukorral kemény habot verünk.
  8. A gőzről levéve beleforgatjuk a darált diót.
  9. A tésztákat egyesével vékony téglalap alakúra nyújtjuk és a krém egyharmadával megkenjük.
  10. Óvatosan rúdba feltekerjük és kb. 1-1,5 cm-es csigákat vágunk és a sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A többi tésztával is elvégezzük az előbbi műveleteket.
  11. 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Sűrűn nézzünk rá, nehogy megbarnuljon, de azért átsüljön. A sütőből kivéve még percekig úgyis sül a tepsiben.
    Porcukorral meghintve kínáljuk.
 
Jó étvágyat!

2014. május 17., szombat

Kekszszalámi

Megint egy gyerekkori kedvenc készült nálam, szerintem mindenki ismeri. Igaz, hogy ennél egy fokkal jobban szeretem a Pletykát ami ennek a szaláminak egy turbósított változata, de ezt sem unnám meg napokig az biztos. Nemsokára újra elkészítem, mert ezzel szeretném várni a szülinapi köszöntőket. :)

 

 Hozzávalók 3 rúdhoz:
  • 250 g  tördelt háztartási keksz
  • 250 g darált háztartási keksz
  • 260 g cukor
  • 300 ml tej
  • 200 g vaj
  • 60 g holland kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál rum
  • porcukor vagy kókuszreszelék a külsejére
Elkészítés:
  1. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd a tűzről félrehúzva kevergetve olvasszuk fel benne a vajat.
  2. Ezután belekeverjük a kakaóport és a rumot.
  3. Mehet bele a darált és tördelt keksz, ezeket egy szilikon lapáttal vagy fakanállal jól összekeverjük és félretesszük hogy a kekszek felszívják a folyadékot és összeálljon a massza.
  4. Terítsünk ki folpackot és a masszát kanalazzuk rá egy sávban, majd tekerjük fel és a két végét csavarjuk addig míg egy szép tömbös, hengerré nem válik. Tegyük hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen és szépen szeletelhető legyen.
  5. Tálalás előtt forgassuk meg porcukorban vagy kókuszreszelékben.
 Jó étvágyat!

Újabb fotóegyveleg tőlem...
Itt az eperszezon...
Férjem anyukájától kaptam születésnapomra. :)
Ilyen szép törökszegfű díszeleg az udvaron, az illata csodálatos...
Cudar idő volt nálunk a napokban...

2014. május 15., csütörtök

Csirkecombok tejszínes, krémsajtos zöldségekkel és baconban sült spárgával

Ma a szülinapomra valami finomat és egészségeset akartam sütni. Nem volt kedvem elmenni sehová, mert ítéletidő van, és jobb itthon a meleg lakásban. Persze a gyerekekért ki kellett mozdulnunk, de csak ennyi. Az ebéd nagyon finom lett, és különleges. A sajtos, tejszínes vajas zöldség ötletét Anikótól csentem, mennyei lett, sűrűn fogom készíteni, rengeteg variációja lehetséges, csak legyünk kreatívak. :) A baconba tekert spárga tippet pedig Marka konyhájából csentem, tökéletes, köszönöm! :)
Eszti egy gyönyörű csokorral és a kedvenc desszertemmel jött haza a suliból és amíg Annáért az oviba mentünk, sütött nekünk nutellás muffint (már harmadszor!), úgyhogy édesség is van bőven. El vagyok kényeztetve, köszönöm nektek Apa, Eszti, Anna!

 
 
 

Hozzávalók:
  • 4-6 egész csirkecomb lebőrözve
  • házi ételízesítő
  • só, bors
  • sertészsír
    -----------------------------------------------
  • egy csomag zöld spárga
  • bacon csíkok
    -----------------------------------------------
  • 2 cukkini
  • 2-3 zellerszár
  • 1 kis zacskó (450 g) zöldhüvelyű vágott zöldbab
  • 1 rúd camping sajt (100 g)
  • 70 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 ml tejszín
  • 1 teáskanál liszt
  • házi ételízesítő


Elkészítés:
  1. A húsokat sózzuk borsozzuk, és a házi ételízesítővel ízesítjük
  2. Fedeles tepsibe vagy kacsasütőbe tesszük, mindegyik combra teszünk egy teáskanál puha zsírt.
  3. Lefedjük és előmelegített 180 fokos sütőben min. 1 órát sütjük, majd a a fedőt levéve, locsolgatva pirosra sütjük.
  4. A spárgákat megpucoljuk, vagyis a „sárkánykarom” szerű kinövéseket nagyjából lehúzzuk, a alsó részéről kb. 2 cm-t levágunk, mert az általában fás szokott lenni. Én ezt elmulasztottam, de evés közben levágtuk.
  5. Jól átmossuk, és tetszés szerint 3-5 szálat baconba tekerünk, majd sütőpapiros tepsire helyezzük őket és előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.
  6. A zellerszárat és a cukkinit feldaraboljuk.
  7. A vajat egy serpenyőben megolvasszuk, rádobjuk a zöldségeket és a fagyasztott babot, sózzuk borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
  8. A krémsajtot kinyomjuk egy tálkába és a tejszínnel, liszttel, a kinyomott fokhagymákkal elkeverjük, ízesítjük sóval, házi ételízesítővel, borssal, majd a puha zöldségekre öntjük és még kb. 5-10 percig hagyjuk takarékon rotyogni.
 

Ezeket a csodaszép virágokat kaptam egy csokorban Esztitől
és itt a finom muffinról is egy fotó.


Nutellás muffin recept itt.
Jó étvágyat!

2014. május 10., szombat

Olvadó csokoládétorta - Paleo

Megint Esztimnek kedveskedtem ezzel a tortával, mert igazán megérdemli, amilyen kitartóan figyel arra, hogy Palos ételeket egyen. Mi is megkóstoltuk és cseppet sem érződött rajta, hogy más lenne mint a hagyományos társai. Bátran készítsétek el és a sok finom epret, málnát se sajnáljátok mellőle tálaláskor, nekem sajnos most nem volt. :)
A recept eredetije Nyamm Zsófitól van, és nem csak engem bűvölt el a lágyan elterülő csokoládé látványa! :)



Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
  • 100 g cukormentes étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 140 g nyírfacukor (nem paleozóknak150 g fehér kristálycukor)
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 tojás
  • 50 g tápióka keményítő (nem paleozóknak sima liszt)
  • 50 g mandulaliszt (nem paleozóknak sima liszt)

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A csokoládét, a vajat, a cukrot és a kakaóport gőz felett megolvasztjuk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a vanília kivonatot, a tojásokat és végül a lisztet is.
  3. A kapcsos tortaforma (18 cm-es) alját kibéleljük sütőpapírral és a tésztánkat beleöntjük.
  4. 20-25 perc alatt megsütjük, akkor érdemes kivenni mikor a külső 2-3 cm már szilárd, a belseje pedig lágy. A formában még úgyis sül egy keveset és másnapra már nem folyós, hanem krémes állaga marad a tortának. Máskülönben száraz és élvezhetetlen lesz!
 

 Jó étvágyat!

...megint pár szép fotó tőlem...
 
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...