2014. április 27., vasárnap

Zebrakocka

Nem is emlékszem hányszor terveztem, hogy elkészítem. Az utóbbi napokban komolyan vele álmodtam... :))) Tulajdonképpen azért vagyok így receptekkel, mert annyi van már kinyomtatva, arra várva, hogy elkészítsem, hogy megszámolni sem tudnám. Az biztos, hogy kitapétázhatnám vele az egész házat. :))
Pedig még sütni sem kell, csak összefőzni pár hozzávalót, de az sem tart sokáig. Nagyon finom, örülök, hogy kipróbáltam. Felvettem az alapreceptek közé! Köszönet érte Krisztinek akinél először láttam, aztán Anitának és Mohának akiknél újra és újra belefutottam.

 

Hozzávalók a tésztához egy kisebb 20x30 cm-es  tepsihez:
  • 500 g darált háztartási keksz
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál rum
  • 50 g vaj
  • 5 evőkanál porcukor
  • kb. 250-300 ml tej

a krémhez:
  • 300 ml tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 evőkanál porcukor
  • 50 g vaj
  • 150 g kókuszreszelék

a tetejére:
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 kávéskanál olaj

Elkészítés:
  1. Először a krémet készítjük el. A vajat a cukorral habosra keverjük.
  2. A lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáadjuk a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzzük.
  3. Kevergetve kihűtjük, majd beledolgozzuk a vaníliát, habos cukros vajat és a maradék kókuszt. Ezzel készen van a krémünk, tegyük félre.
  4. A tésztához a darált háztartási kekszet keverjük össze a porcukorral, és kakaóporral.
  5. Adjuk hozzá a lekvárt, rumot és a sajtreszelőn lereszelt vajat, kicsit morzsoljuk össze majd apránként adagolva a tejet, gyúrjuk masszává míg össze nem áll. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy, nekem elég volt 250 ml tej.
  6. Osszuk 3 részre a tésztát és porcukorral (ne sajnáljuk) megszórt deszkán nyújtsuk tepsi méretűre.
  7. Terítsük a tepsibe majd a krém felét simítsuk rá. Erre újabb tésztaréteg jön majd a maradék krém és a végül a harmadik kinyújtott tésztalap.
  8. A csokoládét az olajjal vízgőz felett (vigyázzunk, hogy ne érjen a vízbe a tál alja!), félig felolvasszuk. Vegyük le a gőzről és kevergessük addig, míg az összes csokidarabka elolvad. A sütemény tetejére simítjuk, majd pár órára hűtőbe tesszük dermedni. Díszíthetjük fehér csokoládéval.
  9. Forró vízbe mártott késsek szeleteljük.
Jó étvágyat!


És pár szép fotó amiket én készítettem...
Fű helyett ezzel van tele a kertünk. ?? :))
Szeretem az orgonákat...
Hoztam már pávaszemes lepkéről fotót, de most egy tenyérnyit találtam az udvaron,
és mind a négy szeme tökéletesen látszott! :)
 
Csodaszép látvány!

2014. április 25., péntek

Burgonyafelfújt vagdalthússal

Ilyen sem fordult elő velem, hogy egy recept nem került fel ide, pedig a fotók is elkészültek hozzá. Egyszerű ebédnek való, akár előző este is összeállíthatjuk, másnap pedig csak sütni kell.



Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált hús
  • 1 doboz hámozott paradicsom (400 g)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 3 főtt tojás
  • 2 dl húsleves lé
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • kókuszzsír
  • só, bors


Elkészítés:
  1. A burgonyát megpucoljuk és karikára vágjuk, majd egy kevés kókuszzsíron, pirosra sütjük ügyelve hogy nagyon ne törjük össze.
  2. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és kókuszzsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst és megsózzuk.
  3. Megsütjük, ezután ráöntjük a konzerv paradicsomot, szétnyomkodjuk a fakanállal, majd a pirospaprikával megszórjuk és kb. 15 percig pároljuk.
  4. A jénait vagy tepsit kikenjük kókuszzsírral, a krumpli felét elterítünk rajta, sózzuk, aztán rákanalazzuk a darált húst és kirakjuk a tojásszeletekkel, majd a maradék krumplit is eligazgatjuk a tetején.
  5. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a húslét és szárított petrezselyemmel megszórjuk.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon pirulásig sütjük.
 Jó étvágyat!

2014. április 23., szerda

Csokoládés keksz aszalt gyümölccsel és mandulával

Most hozok Nektek egy finom csokoládés kekszet a nagy Húsvéti dőzsölések utáni levezetőnek. Nincs is jobb mint  a délutáni tea vagy kávé mellé elmajszolni párat. ☺ A recept Janka oldaláról van, köszönöm szépen! ☺

 
 

Hozzávalók:
  • 200 g étcsokoládé (lehet a fele tejcsokoládé is!)
  • 100 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 100 g xilit
  • 130 g sima liszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 2 evőkanál sötét kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g aszalt gyümölcs (nálam fekete cseresznye és mazsola)
  • 20 g szeletelt mandula



 Elkészítés:
  1. A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk.
  2. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd az olvasztott csokoládét és a sütőporral, sóval, kakaóval elkevert lisztet, felváltva hozzádolgozzuk.
  3. A kis darabokra vágott aszalványokat és a mandulát is belekeverjük.
  4. A masszát folpackba csomagoljuk úgy, hogy egy 4 cm átmérőjű hengerré igazítjuk.
  5. 1 órára hűtőbe tesszük, majd mikor megszilárdult forró vízbe mártott, majd papírtörlőn szárazra törölt késsel 30 db-ra vágjuk, ha kell lapítjuk és kerekre igazítjuk.
  6. Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket, majd 180 fokon 12 percig (nem több!) sütjük. A tepsit hideg kőre téve hagyjuk kihűlni, ezalatt készre sülnek.
  7. Ha kicsit szebbé szeretnénk varázsolni, akkor vízgőz felett olvasszunk kb. 60 g fehér csokoládét, és csurgassuk meg a tetejét, utána pedig tegyük hűtőbe dermedésig.
  8. Dobozba, a rétegeket zsírpapírral elválasztva, jó pár napig elállnak.

Jó étvágyat!

2014. április 19., szombat

Őszibarack sütemény - a lagzik üdvöskéje

Megint egy lagzis süteményt sütöttem, mert nagyon szereti a sógornőm és szerettem volna meglepni vele. Apa a kristálycukrot - pont mint a porcukrot - sidorgatta a külsejéről, de ennek ellenére még nála is nagy sikere volt. Össze sem lehet hasonlítani a lakodalmakban fellelhető változattal!! :) Rengeteg krém került bele és finom ízletes, lágy lett, így még én is jóízűen megettem.

 
 


Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
  • 400 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 100 g puha vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • annyi tej, hogy összeálljon a tészta kb. 1dl

Hozzávalós a töltelékhez:
  • a tészta kivájt belseje kézzel szétmorzsolva
  • 100 g porcukor
  • 100 g puha vaj
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 2-3 evőkanál baracklekvár
  • 50 ml rum

Dísztítéshez:
  • kristálycukor
  • természetes ételszínezékek, piros, sárga és zöld kicsi vízzel keverve
  • kicsi buxus levelek

Elkészítés:
  1. A lisztet a sütőporral összekeverjük.
  2. A puha vajat a cukrokat, tojássárgájával habosra keverjük, majd felváltva hozzáadjuk sütőporos lisztet és a tejet, eleinte géppel, aztán kézi gyúrásra váltva.
  3. Könnyen kezelhető puha de nem ragadós tésztát kapunk amiből 26 db egyforma golyót formázunk és sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Nem kell lelapítani őket, mert majd terülnek. 15 percig sütjük előmelegített sütőben 180 fokon (gáz 3-as fokozat).
  4. Előfordulhat, hogy néhányan kirepednek, de ha túlsütjük biztosan ez történik.
  5. A kész  félgömbök alját egy éles hámozókés segítségével kivájjuk, de még melegen, mert hűlés után széttörhetnek.
  6. A kivájt darabkákat jól szétmorzsoljuk, ráöntjük a rumot.
  7. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a lekvárt is beledolgozzuk végül a kakaót (óvatosan), és a rumos morzsát is belekeverjük.
  8. A krémmel betöltjük a félgömböket és összeragasztjuk őket. Érdemes hűtőbe tenni, hogy a krém megszilárduljon. Ezután a barackokat vegyesen megfestjük mindegyik színnel és kristálycukorba forgatjuk. Buxus levelet helyezünk rá díszítésnek.
 
 
 Jó étvágyat!

2014. április 16., szerda

Százszorszép - éjszaka kelesztett csodatésztából

Mónika Szászorszépe levett a lábamról. Az enyém meg sem közelíti az övét, majd nézzétek csak meg. Már a hosszú sziromláncok felszedése és a piteformába helyezése feladta a leckét, mivel ez volt a leghosszabb, a behelyezése katasztrofálisra sikeredett, közben rendesen röhögtem! :))) Nem volt mit igazgatnom rajta, főleg a szirmokat nem, mert minden össze-vissza kuszálódott. A többi már könnyebben ment valamivel, mert jóval rövidebbeket nyújtottam. De mentségemre legyen szólva, hogy nem a hagyományos kelt tésztából készítettem (mert erre sajnos nincs időm), hanem az esti kelesztésűből, ami teljesen más állagú mint a megszokott kalácstészták. Ez sokkal lágyabb zsírosabb és nem is kel úgy meg. Tehát aki olyan szépet szeretne mint Mónié az szánjon rá időt és kövesse a receptjét. Egyszer majd azzal is elkészítem! :)
Azt viszont még hozzá teszem, hogy szerintem így is nagyon mutatósra sikeredett és irtó finom volt!


Hozzávalók a csodatésztához:
  • 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 6 evőkanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • fél kg liszt

  • kevéske olvasztott vaj
  • 1 tojássárga a kenéshez

Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
  4. 3 óra múlva már lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
  5. Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük 6 részre.
  6. A piteformába (30 cm átmérőjű) vágjunk sütőpapírt.
  7. Az egyik tésztá nyújtsuk kör alakúra mint a piteforma. Kenjük meg olvasztott vajjal, amibe én porcukrot és vaníliaaromát kevertem.
  8. Mindegyik tésztát nyújtsunk keskeny hosszú alakúra és a fotón látható módon pizzavágóval vagdossuk be, majd a hosszabbik oldallal párhuzamosan hajtsuk ketté.
  9. Kezdjük el kívűlről körberakni a kerek tészta szélét és így haladunk majd a többi tésztával csigavonalban befelé. A szirmokat igazítsuk el, fordítsuk kifelé.
  10. Az utolsó tésztadarabból egy nagyobb diónyit szakítsunk le még a nyújtás előtt, mert abból lesz a virág közepe.
  11. Kenjük le tojássárgával és a közepébe szórjunk mákot.
  12. Én hideg sütőben kezdtem a sütést 180-ra állítva a hőfokot, így nem kelesztettem külön.
  13. Ez nem egy hagyományos kelt tészta, hanem kicsit omlós zsíros jellegű.
  14. Ha valaki szeretné akkor hagyományos kelttésztából is elkészítheti ezt a kalácsot.

 
  Jó étvágyat!

Már elültettem 15 muskátlit, kezdődhet a nyári virágözön. :)

A konyhaablakomban virágzik a korallvirág.

 Néha meglepem magam egy kis csokorral. :)

2014. április 14., hétfő

Az igazi Tiramisu, ami nem nélkülözheti a tojást!

Ahogyan a címbe is írtam, nálam a Tiramisu csakis tojással készülhet. Sokan félnek tőle, pedig lássuk be, a friss és jól megmosott tojás nem okozhat problémát, még nyáron sem. Persze itt nem azokról beszélek akik allergiások rá!
A tojásban nem található Salmonella. Ha pedig a tojás belülről fertőzött, a fogyasztásra alkalmatlanságáról aligha kell magyarázattal szolgálni. :)
Ki ne emlékezne arra, mikor gyerekkorunkban a tojássárgát porcukorral kevertük habosra és ennél finomabb gyors édességet el sem tudtam volna képzelni. Manapság is szoktam ilyet összeütni. No és kapott valaki salmonellát??? Mi nem az biztos! :))) Olvastam olyat is, hogy aki nem szereti a nyers tojás ízét az készítse a tojás nélküli verziót??? Mióta van a nyers tojásnak íze? Ekkora badarságot rég nem hallottam! :)
Ez a tiramisu azoknak is örömet okoz majd, akik ennek ellenére félnek tőle, ugyanis itt a tojások egy ügyes kis beavatkozással pasztörizálva vannak.
Úgyhogy Tiramisura fel!

A fotózáshoz a szeletek nem sikerültek szépre, mert a piskóta rétegeket nem keresztbe tettem egymásra és a hűtőben sem pihent eleget a kész sütemény, ezért ezekre figyelni kell! De gondolom látszik, hogy a poharas verzió is tökéletes arra az esetre, ha nem bírnátok kivárni a dermedési időt. :)

 

 Hozzávalók 6 személyre:
  • 500 g mascarpone
  • kb. 30 db babapiskóta
  • 1,5 dl feketekávé
  • 30 ml amaretto (mandula) likőr
  • 3 db tojássárgája
  • 6 evőkanál porcukor
  • holland kakaópor

Elkészítés (30 x 18 cm tálba állítjuk össze):
  1. Készítsük el a kávét így lesz ideje kihűlni.
  2. Egy nagyobb tálba - amibe a gőz felett használt tálat könnyedén bele tudjuk állítani -, tegyünk jéghideg vizet.
  3. A tojások sárgáját vízgőz felett (mikor a víz felforr vegyük takarékra a lángot, hogy csak gyöngyözzön) két percig kézi habverővel keverjük. Krémes állagú lesz, ez a pasztörizálás miatt kell, fontos, hogy a két percet ne lépjük túl. Vigyázzunk, hogy a tál szélére ne kenjük fel mert megsülhet, és a tál alja ne lógjon a forró vízbe!
  4. Tehát két perc után a tálat a hideg vizes tálba állítjuk és addig keverjük míg teljesen kihűl, ez hamar megtörténik.
  5. Gépi habverőre váltunk és a cukorral fehéredésig verjük a tojásokat.
  6. Ekkor beletesszük a mascarpone-t és tovább keverjük, míg egynemű krémet nem kapunk.
  7. Tegyük a hűtőbe fél órára.
  8. A lehűlt kávéba keverjük a likőrt, a babapiskótákat éppen hogy beleforgatjuk majd a tál aljába hosszában teszünk egy réteget, erre simítjuk a krém felét, majd újra piskótát de ezt a sort keresztbe tegyük és végül krém. A tetejét megszórjuk kakaóporral.
  9. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.

 
Jó étvágyat!

Forrás: itt

2014. április 11., péntek

Húsvéti kalács - 6-os fonású

Még tavaly készítettem ezt a hatos fonású kalácsot ennek a videónak a segítségével. Meg is mutattam facebookon, de ide nem tettem még fel, úgyhogy most pótolom. Nagyon szép lett és nem volt bonyolult a fonása sem.

 

 Hozzávalók:
  • 500 g liszt (nálam 1/3 teljes kiőrlésű búza 2/3 sima liszt)
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
  • 3 ek. olvasztott vaj
  • 1 egész krumpli megfőzve és összetörve (elhagyható)
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, egy kis mélyedést igazítunk a közepébe és ide teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett felületen átgyúrjuk, hat felé vesszük és  rudakat sodrunk belőle.
  4. A fonás technikáját ide kattintva megnézhetitek.
  5. Ha a fonással készen vagyunk, tegyük sütőpapiros tepsibe, majd tovább kelesztjük 30 percig.
  6. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  7. Mikor szépen megkelt, a tetejét lekenjük tojásfehérjével.
  8. 180 fokon pirosra sütjük.
 Jó étvágyat!

2014. április 10., csütörtök

Réteges töltött karaj

Imádom ezt a tölteléket, de eddig csak csirkébe jutott belőle. Szerettem volna karajjal is elkészíteni, de mivel nem volt kedvem göngyölgetni így hát rétegezve tettem a tepsibe. Brutál finom lett, és nem csak én állítom, mert megint sokan voltunk rá! :) Úgyhogy tessék kipróbálni! :))



Hozzávalók:
  • 20 szelet karaj
  • 200 g csirkemáj
  • 4 db zsemle
  • 2 egész tojás
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 teáskanál piros paprika
  • kb. 10 szeletelt bacon
  • só, bors
Elkészítés:
  1. A karaj szeleteket vékonyra kiklopfoljuk és megsózzuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk és kis zsíron megdinszteljük, majd félrehúzzuk, hogy hűljön.
  3. A zsemléket vízbe áztatjuk.
  4. A megmosott májat egy késsel szétkaparjuk.
  5. A zsemléket kinyomkodjuk és a májjal, hagymával, petrezselyemmel, sóval, borssal pirospaprikával, a kinyomott fokhagymával, tojással összekeverjük és annyi zsemlemorzsát keverünk még bele, hogy ne legyen túl lágy a töltelék.
  6. Egy közepes tepsi alját kizsírozzuk, 10 karajt terítünk rá, az összes tölteléket rásimítjuk és a másik 10 szelet karajjal betakarjuk.
  7. A legtetejét bacon szeletekkel borítjuk.
  8. Előmelegített sütőben alufóliával letakarva kb. 1 órát sütjük, majd a fólia nélkül a szalonna réteget megpirítjuk.
 Jó étvágyat!

 És pár saját fotó a kertünkben virágzó almafáról
és a viharos szél elől menedéket kereső Pávaszemes lepkéről.
Utoljára pedig egy panorámafotó
a kertünk végében található kilátásról, már csak egy magasles hiányzik!


 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...