2014. január 30., csütörtök

Játék - Ismerjük meg egymást!

A játékot Szera indította útjára. Lényege, hogy aki ránk volt kíváncsi annak beírjuk a nevét linkeljük az oldalát és elárulunk magunkról 7 olyan információt amit, esetleg még nem tettünk. Majd kiválasztunk 7 bloggert akikre mi is kíváncsiak vagyunk.
A kiválasztott játékosoknak szóljunk, hogy őket választottuk, így nem fog megszakadni a játék.
Bár egyszer régen volt már hasonló amiben részt vettem, de a rövid idő hiánya miatt nem találtam meg.

Elhihetitek nem vagyok különleges ember, nincsenek feltűnő és egyedi szokásaim így nehéz lesz, de igyekszem!
Akik pedig rám voltak kíváncsiak az Kokki Ildi, Marka, Pipacs, Csigabige és Brigitta.

Tehát 7 dolog rólam:

1) Szeretem a szép várakat, hegyeket, természeti vizeket, a havat, a nyarat, a családomat, a fényképezést, a filmeket, könyveket, lakberendezést, a kézműves dolgokat, a szárogató gépemet ☺, a szánkózást (amit gyerekkorom óta hiányolok), a virágokat, a finom ételeket, süteményeket, a blogomat és persze újra a családomat!

2) Akik közel állnak hozzám sokszor érezhetik a kíméletlen őszinteségem, sajnos megbocsájtok azoknak is akik megbántanak, becsapnak, és mindig magamban keresem a hibát, még akkor is, ha egyértelműen a másikban kéne.

3) A nagylányom 13-án született, sosem voltam babonás erre a számra, de most még szerencsésnek is tartom, sőt Esztim, 2013. január 13-án pénteken(!) lett 13 éves! :)))

4) Az életemből teljesen kimarad a bulizás, diszkózás szüleim féltése miatt. Persze az is közrejátszott, hogy férjemet 17 évesen ismertem meg! Ja, Apával 1993-ban eljutottam a U2 Zooropa című lemezének megjelenésekor zajló turnéjuk, Berlini koncertjére, ahol trabantok lógtak a színpad fölött! :)

5) Vágyaim, eljutni Skóciába, Toszkánába, Párizsba! Svájcban napozni a havas helycsúcsok között. Megtanulni angolul, birtokba venni álmaim konyháját.
 
 

6) Autóvezetéses időszakom kezdetén, figyelmetlenségemnek köszönhetően volt szerencsém találkozni egy kamionnal, így az autó bal oldala finoman fogalmazva lehámlott, szerencsére az őrangyalom nem tétlenkedett. 
A kamionsofőr egy nagyon kedves ember volt, valahol neki is köszönhetem, hogy még élek! Azóta koccanásom sem volt! Lekopogtam! :)))
 Nem szép látvány...

7) Sokáig tartottuk magunka a férjemmel ahhoz az elhatározáshoz, hogy csak egy gyerekünk legyen, mert akkor azt az egyet teljességgel tudjuk segíteni, támogatni. Aztán mikor Esztim 9 éves lett, mégis úgy döntöttünk, hogy szeretnénk neki testvért, így a következő hónapban már várandós voltam Annával. 36 évesen is lehet anyává válni, nem bántam meg, sőt boldogok vagyunk, hogy nem szalasztottuk el az utolsó lehetőségünket.
Na erről beszélek, egy égetnivaló tünemény! :)))
Hát ennyi...
Akikre pedig én vagyok kíváncsi (elnézést, de csak 3-at választok, mert úgy látom már majdnem mindenki sorra került):

Hajnit és Zolit (őket vehetjük kettőnek :))))

További jó játékot mindenkinek!

2014. január 26., vasárnap

Fasírozott pogácsák sütőben sütve

A kedvenc fasírozott pogácsánk, nem bonyolult, lehet sokan szoktatok is hasonlót sütni, de én azért mindenképpen lejegyzem, hogy a lányoknak itt legyen, mikor hirtelen erre vágynak és én nem vagyok elérhető közelségben.

 
 
Hozzávalók:
  • 500 g darált sertés hús, comb vagy amiből szeretjük
  • 1 kis reszelt sárgarépa
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsír
Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A zsemléket vízbe áztatjuk, a sárgarépát mossuk, pucoljuk és lereszeljük.
  3. A hagymát apróra vágjuk és az evőkanál zsíron megdinszteljük, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A zsemlét kinyomkodjuk és a darált hússal meg a többi hozzávalóval és a hagymával, meg az alatta lévő zsírral összegyúrjuk egy masszává. Ha túl lágy zsemlemorzsával tömörítjük.
  5. Sütőpapiros tepsire pogácsákat formázunk.
  6. 180 fokon pirosra és ropogósra sütjük.
 Jó étvágyat!

2014. január 21., kedd

Majomkenyér vagy Mogyorós aszaltgyümölcs-kocka sütés nélkül

Egy olyan nassolni való kis kockát hozok amit a Paleozók és hagyományos étkezést folytatók is elkészíthetnek, pár alapanyag lecserélésével. Nem kell sütni, nagyon egészséges és ezt meghazudtolva nagyon finom! :) Jó érzés úgy élvezni egy édességet, hogy nincs bűntudatunk.
Nekem egy kicsit hasonlít arra a bio édességre a DM drogériákban kapható, két ostyalap között megbújó gyümölcsös réteg, amit csak néha szoktunk venni a nem éppen pénztárcabarát ára miatt. De csak hasonlít, mert ez messze fölülmúlja! :)



Hozzávalók:
  • 250 g dió
  • 200 g török mogyoró
  • 200 g magozott aszalt datolya
  • 150 g aszalt szilva
  • 2 evőkanál akácméz
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipet só
  • 1-2 kanál tej (paleozóknak kókusztej) az összeállításhoz
  • kakaó és porcukor (paleozóknak darált xilit) a tetejére
 Elkészítés:
  1. A mogyorót forró serpenyőben pirítsuk meg, míg a héja felpattogzik, majd konyharuhába csomagolva dörzsöljük addig míg a héj leválik. Nem baj, ha egy kevés rajtamarad.
  2. Csak kis adagokban dolgozzunk, mert az aprítógép motorját könnyen leégethetjük, ez történt velem is! Megpróbálom úgy írni, hogy ez nálatok ne következhessen be.
  3. Az aszalványokat a mézet és sót késes aprítóban krémesre daráljuk le. Ezt elvileg bírja a daráló.
  4. Aztán külön a diót és külön a mogyorót, szakaszosan, viszonylag krémesre aprítjuk, többször megállítva a darálót és fakanállal rásegítve, az edény oldaláról letolva a felragadt darálmányt.
  5. A többi hozzávalóval (én kézzel dolgoztam) összekeverjük és annyi tejjel lazítjuk, hogy formázható masszát kapjunk.
  6. Kóstoljuk meg és, ha szeretnénk édesebbre akkor még lehet bele őrölt xilitet vagy a nem paleozóknak sima porcukrot.
  7. Folpackkal bélelt műanyag fedeles dobozba simítjuk, a tetejét kakaós porcukorral megszórjuk és hűtőbe tesszük pár órára dermedésig.
  8. Tetszés szerint vágjuk, nagyon finom!
 
Jó étvágyat!


Ötlet: Stahl magazin Csupa Csoki különszám

2014. január 17., péntek

Méteres kalács - Kintekunta

Karácsonyra szerettem volna az ünnepi asztalra ezt a színes, csíkos süteményt. Nem jött össze... Anyukám sütötte gyerekkoromban, aztán férjem anyukája régebben, évekig. Most én is kipróbáltam, nem bonyolult, főleg, hogy a tésztákat előző este megsüthetjük, másnap pedig megfőzzük a krémet és összeállítjuk a rudakat.
A színe csak azért lett ilyen élénk, mert megszaladt a kezem a meggyleves üveggel! :))))

 

Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 200 g cukor
  • 100 ml olaj
  • 100 ml meleg víz
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor

Krémhez:
  • 300 g porcukor
  • 2 csomag puncs vagy eper ízű pudingpor
  • 250 g puha vaj
  • 600 ml tej
  • 2 evőkanál rum

Csokoládé bevonathoz:
  • 300 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj



 Elkészítése:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az őzgerincformákat kivajazzuk és lisztezzük.
  3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a vizet és olajat is hozzáadjuk, utoljára pedig a sütőporos lisztet is hozzákeverjük.
  4. A tészta felét az egyik formába öntjük, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaóport és a másik formába simítjuk.
  5. 180 fokon sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig.
  6. Ha megsült fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel a bordák mentén.

Krém elkészítése:
  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral és rummal.
  2. A pudingot először egy kis tejjel keverjük csomómentesre, majd a többi tejet hozzáadva krémet főzünk.
  3. Ha már langyos a puding, keverjük a vajas krémhez.
  4. Egy hosszú tálra tegyük a süteményszeleteket, világos-kakaós felváltva a krémmel összeragasztva. Kettő rudat készítsünk.
  5. A csokoládét az olajjal, vízgőz felett olvasszuk meg félig, majd a gőzről levéve kevergessük tovább olvadásig.
  6. Vonjuk be vele a sütemények tetejét és tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen és összeérjen a sütemény.
  7. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, ferdén szeleteljük, akkor lesz ilyen szép mintája.
 
 
Jó étvágyat!

2014. január 11., szombat

Képviselőfánk

Milyen régóta vágytam már rá, de pont mint a mézes lapoknál csak kerülgettem az elkerülhetetlent. Nem tudom miért ez a mummus érzés bizonyos süteményekkel kapcsolatban.
Nem mondom, hogy gyorsan megvan, de könnyen az biztos. Érdemes előző este megsütni a fánkokat, a töltést hagyjuk másnapra. Ugyanis a krém és tejszín elkészítéséhez, töltéséhez használt eszközök elmosogatása egy örökkévalóságnak tűnt. Arról nem is beszélve, hogy így még dél körül tudtam fotózni.
Szóval azt kell mondjam, hogy ne féljetek, hanem bátran próbáljátok ki! Egyszerűen mennyei finom lett, sosem ettem cukrászdában, sehol ilyen csodálatos képviselőfánkot! :)

 

 Hozzávalók a fánkhoz:
  • 200 g liszt
  • 200 g vaj
  • 200 ml (2 dl) víz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 db felvert tojás

A fánkok elkészítése:
  1. A sütőt 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük.
  2. A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és  összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától.
  3. Egy keverőtálba félretesszük hűlni.
  4. Mikor már langyos a tészta, robotgéppel apránként hozzákeverjük a tojásokat. Lágy fényes tésztát kapunk.
  5. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt gáztepsire dió vagy kisebb almácska nagyságú halmokat nyomunk, attól függően, hogy nagy vagy kis (két harapásos) fánkokat akarunk.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forróvizet öntünk és a sütő aljára helyezzük. Kb. 40 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját mert összeeshetnek a fánkok. A színéről is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínűre sülnek.
  7. Még melegen vágjuk le a tetejüket egy recés késsel, mert a belsejében lévő gőztől összeeshet a tészta. A közepéből kiszedhetjük a maradék tésztát, de nem muszáj, mert így is üreges annyira, hogy beleférjen a krém.
  8. A tészta sütését előző este is megejthetjük, így másnapra marad a töltés.
 
 
Vaníliás krém:

  • 2 csomag főzős vaníliapuding
  • 100 g kristálycukor
  • 500 ml (5 dl) tej
  • 4 tojás
  • 50 g porcukor

Tejszínes réteg:
  • 250 ml (2,5 dl) tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló

Töltelékek elkészítése:
  1. A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
  2. A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sűrű krémet főzünk.
  3. Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
  4. Hagyjuk langyosra hűlni, ezalatt a tejszínt a porcukorral elkezdjük felverni, majd óvatosan hozzászitáljuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
  5. A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük.
  6. A fánkokban elosztjuk a vaníliakrémet, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot.
  7. Rátesszük a tésztasipkákat és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral tálaljuk.
 
Jó étvágyat!

2014. január 8., szerda

Csörögefánk

„A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.”

A Farsang jellegzetes édessége a fánk, aminek több változata is ismeretes. Szerintem kevesen vannak aki ellenállni képesek eme finom süteménynek. Nekem biztosan nem sikerülne. Sokszor előfordul, hogy év közben is megsütöm nem csak farsang időszakában.
Érdemes kipróbálni, a tészta összeállításától a kóstolásig csupán 30-40 percet vesz igénybe! ☺

 

Hozzávalók:
  • 300 g liszt
  • 50 g puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 175 g tejföl
  • csipet só
  • porcukor a szóráshoz
  • zsír a sütéshez

Elkészítés:
  1. A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel és sóval majd a tojások sárgájával és a tejföllel tésztát gyúrunk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt.
  3. Amíg olvadozik a zsír, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra.
  4. Rombusz alakúra vágjuk egy derelye szaggatóval majd a közepüket is megvágjuk.
  5. A forró zsírba tesszük az alsó felükkel felfelé és mindkét oldalon pirosra sütjük.
  6. Papírtörlőre szedjük, majd rögtön porcukorral megszórjuk. Lekvárral leöntve tálaljuk.
 Jó étvágyat!

2014. január 4., szombat

Pilóta keksz

Gyerekkoromban a Vaníliás karikáért rajongtam, aztán felnőtt éveim alatt a Pilóta kekszet is megkedveltem. Talán van abban valami, hogy sejtjeink 7 évente lecserélődnek és sok mindenben többé kevésbé változhat az ízlésünk, gondolkodásmódunk.
Most bevallom, hogy egyik nyáron, diákként a Győri Keksz és Ostyagyárban dolgoztam! Pont a pilóta szalagon válogattam a kekszeket, és volt, hogy a csomagoló részen dobozoltuk ezt a közkedvelt csokis kekszet. Persze a vaníliás karikához is volt szerencsém ezekben a hetekben.
Az édesipari gyárak közül elsőként privatizálták győri gyárat, és a külföldi tulajdonosok pedig gőzerővel bontották le a épületegyüttest. Ahányszor elmegyünk a kopár telek mellett mindig eszembe jut az ott töltött hetek emléke.
Egy kicsit nosztalgiáztam a keksz elkészítésekor...


Hozzávalók 17 db-hoz:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g puha vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1-2 evőkanál tejföl ha szükséges
 
Töltelékhez:

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 3 nagy evőkanál mogyorókrém
  • 3 evőkanál mascarpone
A sütipecséteket itt vettem. :)
Elkészítés:
  1. A liszteket és cukrot összekeverjük, a puha vajjal elmorzsoljuk, összeállítjuk, ha ez nem sikerülne akkor adjunk hozzá tejfölt.
  2. A tésztát kettévesszük és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport, ha kell itt is lágyíthatunk tejföllel.
  3. Tegyük a hűtőbe 15 percre.
  4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagra, szaggassunk belőle kedvünkre való formákat, majd sorakoztassuk őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert terülnek sülés közben.
  6. A sütőben 10 perc alatt félkészre, majd a járólapra letett tepsiben készre sülnek.
  7. A csokoládés töltelékhez vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat együtt, de csak addig míg félig elolvadt. Vegyük le a gőzről és kevergessük míg teljesen egyneművé válik, így nem lesz meleg. Mikor tényleg csak langyos vagy szobahőmérsékletű, de még folyékony, keverjük hozzá robotgéppel a mogyorókrémet és a mascarpone-t.
  8. A kihűlt kekszeket ragasszuk össze diónyi krémmel. Ha lágy lenne, dermedésig tegyük hűtőbe a kekszeket, majd dobozba téve tárolhatjuk, míg el nem fogy.
 
Jó étvágyat!

Recept forrása itt.

2014. január 3., péntek

Túrós muffin

Az ünnepek alatt semmit nem sütöttem, legalábbis süteményt. Nem is bántam, mert így is rengeteg édességet ettünk a nagymamák jóvoltából. Most sem nagyon vágyunk nehéz sütikre, de a hűtőben találtam egy csomag túrót, így gyorsan összedobtam ezt a finom kis muffint. Jól látjátok, nincs tojás a tésztában és nem is hiányzik belőle. :)) Azokat a gyöngyöket a tetején bátran meg lehet enni nem fog kitörni a fogunk, de csak mert Márti barátnőm van olyan kedves, hogy kintről hoz nekem ilyen kis nyalánkságokat, mert sajnos az itthon árult Dr.Oetker-es díszítő cukorkák életveszélyesek. Ennek a gyöngynek keksz szerű a belseje, nagyon finoman elrágcsálható. :)) Köszi Márti! ♥

 

Tészta 12 darabhoz:

  • 200 g finomliszt
  • 150 g cukor
  • 30 g kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 80 g olvasztott, de nem meleg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Túrós réteghez:
  • 200 g túró
  • 70 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
Ezt a szép kis mécsest pedig Annától kaptam
az oviban tartott karácsonyi ünnepség után!

Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A muffin formákat kibéleljük papírral.
  3. A túrós réteghez valókat összekeverjük.
  4. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük.
  5. A vajat a vízzel összekeverjük és az előbbihez dolgozzuk.
  6. Nem kell nagyon kevergetni, csak éppen hogy összeálljon.
  7. Elosztjuk a formákba, majd a tetejükön a túrós masszát is szétosztjuk.
  8. Kb. 30-40 perc alatt készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
  9. A tetejére gőz felett olvasszunk csokoládét.

Jó étvágyat!

Ezek a gyönyörű porcelánok a PIP STUDIO-tól származnak
a Dekorál-Lak oldalról.
Aki szeretne hasonló különleges darabokat,
esetleg minőségi ajándékot keres, az nézzen körül az oldalon!

Forrás: Stahl/Csupa csoki

2014. január 2., csütörtök

Kakaós csiga sokadszor, de most hűtőben kelt és kora reggel sült ♥

Tudom sokszor hoztam már kakaós vagy ilyen olyan csigát, de ez megint egy kicsit más, méghozzá azért mert az este legyúrt tésztát folpack-kal letakarva betettem a hűtőbe és hagytam reggelig kelni. Így reggel a gyors összeállítás után frissen süthettem a ropogós kakaós csigákat. Ma ezt reggeliztük! :)

 

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3 csapott evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál olvasztott vaj

Kakaós töltelék:
  • 6 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • olvasztott vaj, a kakaós töltelék alá kenni

Elkészítés:
  1. Egyik este a lisztet a dagasztótálba tesszük és egy kis mélyedést igazítunk a lisztbe, ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk.
  3. Itt jön a csavar, mert egy nagy tálba tesszük a tésztacipónkat és folpack-kal letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap reggel enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és  félcenti vastagságúra nyújtjuk.
  5. Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaó-porcukor keverékével.
  6. Feltekerjük és 2 cm-es szeleteket vágunk, majd a sütőpapiros tepsire fektetjük őket egymástól kb. 1 cm távolságra.
  7. Letakarva fél órát még kelesztjük, megkenjük az egyik megmaradt tojásfehérjével majd megsütjük.
  8. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Jó étvágyat!

2014. január 1., szerda

Sajtos ropi

A húgom születésnapján kóstoltam ezt a fajta sajtos rudat vagy ropit és rögtön el is kértem egy kedves ismerőstől Sacitól a receptet. Tegnap délelőtt pedig gondoltam egyet és szilveszter estére megsütöttem. Nagyon finom és gyorsan megvan, itt is köszönöm a receptet! :)


 Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 250 g vaj
  • 1 kávéskanál só
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 200 g reszelt sajt
  • annyi tejföl hogy közép kemény tésztát kapjunk
 
Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, sütőport,
  3. sajtot, 2 tojássárgáját és összegyúrjuk a tejföllel.
  4. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, megkenjük tojássárgával és rászórjuk a sajtot.
  5. Derelye vágóval vékony csíkokat vágunk és ízlés szerint daraboljuk. zsírpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
  6. 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Ne süssük túl.
 Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...