2014. november 14., péntek

Hatlapos - Karamellás szelet

Ugye nem kell bemutatnom ezt a süteményt, amit legfőképp az ünnepekkor, azon belül is leginkább a lakodalmakkor sütöttek a falusi asszonyok. Én még fiatal lánykoromban, anyósoméknál kóstoltam először, férjemnek nagy kedvence, és mivel most volt a névnapja, gondoltam meglepem vele. Pár nehézségem akadt az elkészítésénél, mivel elég elnagyolva kaptam meg a receptet és fontos momentumok kimaradtak belőle, de nektek itt már a megbízható és pontos adatokkal és elkészítéssel írom le.

 
 
 

Hozzávalók a tésztához:
  • 600 g liszt
  • 100 g zsír
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag szalalkáli
  • 150 ml tej
  • 1 nagy tojás
  • 175 g tejföl
  • csipet só

Hozzávalók a krémhez:
  • 400 g kristálycukor
  • 1 liter tej ezt vegyük kétfelé!
  • 1 tojás
  • 1csomag karamellás puding (főzős)
  • 2 kissé púpozott evőkanál liszt
  • 100 g szoba hőmérsékletű vaj


Elkészítés:
  1. A tésztához langyos tejben a szalalkálit feloldjuk.
  2. A zsírt kissé elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy liszttel, ha túl kemény tejföllel korrigáljuk. 6 részre osztjuk és folpackkal letakarva (hogy ne száradjon ki), a gyúródeszkán pihentetjük míg a sütő bemelegszik.
  3. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
  4. A gáztepsi hátulját zsírozzuk és lisztezzük le.
  5. A tésztákat a tepsi méretére nyújtjuk, és laponként 10 percig(!) sütjük. A második tésztalapnál már nem kell újra zsírozni és lisztezni a tepsit, mert ami rajta marad az bőven elég. A kisült lapokat egy palacsinta lapáttal alányúlva tegyük egy fa deszkára, szépen sorban egymásra.
  6. A karamellás pudingot a liszttel a tojással és az egyik kimért fél literes tejből elvett néhány evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük.
  7. A másik fél liter tejet tegyük fel melegedni lángterelő karikán és takarékon.
  8. A kristálycukrot tegyük egy 2,5-3 literes lábosba, mert ebbe fér majd el a sok krém.
  9. Kezdjük melegíteni, egészen addig míg felolvad, majd tovább, amíg szép aranyszínű nem lesz. Ekkor a tűzön melegedő tejet óvatosan kis adagokban kezdjük hozzáönteni, miközben folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, fortyogni, futni és habzani fog, ezért adagoljuk csak kis mennyiségekben a tejet különben kifutna a lábosból. Mikor az összes tejet beleöntöttük, kicsit visszaszilárdulhat a karamella, így addig kevergetjük tovább míg teljesen elolvad.
  10. Ekkor hozzáöntjük a pudingporos keveréket és sűrű krémmé főzzük.
  11. Mikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat, majd hideg vízbe állítva és kevergetve teljesen kihűtjük.
  12. A krémet 5 részre osztva megtöltjük a lapokat szépen sorban egymásra téve.
  13. Egy éjszakára, letakarva hűtőbe, kamrába tesszük és hagyjuk megpuhulni.
  14. Másnap szeleteljük és porcukorral meghintjük.

 
Ezt a szép gyertyatartót a napokban vettem, nagyon tetszik,
ezért előfordulhat, hogy pár képen még viszontlátjátok.
Jó étvágyat!

27 megjegyzés:

  1. Ó, Barbi ez egy csoda :) Gyönyörű és valami isteni lehet. Kénytelen vagyok elmenteni ezt a receptet, csak azt nem tudom még, hogy mikor merem majd elszánni magam az elkészítésére, de egyszer eljön majd az ideje :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, bevallom 5 évig tartott mire nekiálltam, és komolyan nem hazudok, de kár volt ennyit halogatni! :) Ráadásul az én baklövéseimet már ez a recept kiküszöböli, így ha követik a leírtakat, könnyedén megvan! :) Köszönöm szépen amit írtál!

      Törlés
  2. Nagyon örülök ennek a receptnek, mert a napokban jutott eszembe, hogy korábban ajánlották, de nem volt megfelelő receptem. Ez nagyon gusztának tűnik, így hamarosan megsütöm. És gyönyörűek a fotók is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsolt nagyon köszönöm, ez a recept nagyon régi, férjem anyukájától kaptam, és most, hogy én is megsütöttem, már a recept is pontosan lett leírva. Remélem sikere lesz nálad is!

      Törlés
  3. De helyes az a kis mécsestartó! A süteményt ismerem, csak más krémmel. Sosem sütöttem még, talonban van régóta. Nagyon finom lehet, megkóstolnám végre...

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűt sütöttél! Nagyon szeretem! Viszem is a receptet! :) Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  5. Meg lehet ezt sütni zabliszttel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom László, első körben vegyesen sütném, azt elbírja. :)

      Törlés
  6. Nagyon jol néz ki! Eddig minden nagyon jol sikerült, amit Tőled sütöttem :) azt szeretnem kérdezni hogy margarinnal is lehet csinálni a tésztát zsír helyett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvia, ha megfogadod a tanácsomat bátran használsz zsírt, mert a margarin egy szörnyű "élelmiszer", de persze elkészítheted azzal is, bár szerintem a zsírral sokkal finomabb a tészta és jobb az állaga. :)

      Törlés
  7. Szia, tetszik a recept, meg fogom sütni hétvégén. Csak azt nem értem, hogy a lisztet hova használod fel a krémben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liszttel, a pudinggal és a tojással sűríti be. Én csak lisztet használok, mert az én nagyim receptje azt írja.

      Törlés
    2. Javítottam a szövegben:
      A karamellás pudingot a liszttel a tojással és az egyik kimért fél literes tejből elvett néhány evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük.

      A karamellás pudingot a férjem 70 éves anyukája kísérletezte ki és állíthatom, hogy tökéletes, próbáld ki úgy is Unknown. ;) :)

      Törlés
  8. Szia!
    Megmondanád, hogy mekkorára kell nyújtani a tésztákat?
    Köszi: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi! Akkorára nyújtsd amennyire engedi a tészta, vékonynak kell lennie, de centit nem tudok mondani. :)

      Törlés
  9. Kedves Barbi!
    A recepted tökéletes. Szeretek sütni, a hatlapost is imádom. Viszont valami oknál fogva eddig mindig csak öt lapot tudtam megsütni (szóval ezt én mindig csak ötlaposnak hívtam :) ), ezidáig. Ez az első olyan hatlapos recept, amiben tényleg ki tudtam nyújtani a hat lapot....:))) Jól nyújtható tészta, szép vékony lett, mégsem szakadt el.
    Szóval köszi, a recept elmentve. :)
    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Timi, örülök, hogy megírtad! További jó sütögetést és szép nyarat kívánok neked! :)

      Törlés
  10. Szia! Meg tudnád mondani, hogy kb. mekkora a tepsi, amiben sütötted?

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Tegnap rá szántam magam,hogy megpróbálom megsütni....be kell vallanom a nyers igazságot, hogy elég béna vagyok a sütésben😔Mivel a párom kedvenc sütije,gondoltam szerzek neki meglepetést.Szóval tegnap megcsináltam,1 éjszakát pihent....ma megkóstolta és azt mondta, hogy olyan,mint amit az anyukája csinált régen😁 Nagyon boldog voltam és köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Karamellás hatlapos
    https://gasztroangyal.hu/receptek/karamellas-hatlapos/
    Jó nagy adag, hogy mindenkinek jusson belőle.

    VálaszTörlés
  13. Nálunk Vajdaságban ez a Magyar pite.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...