2014. október 20., hétfő

Zserbó szelet

Sokan ismeritek és biztosan sokan meg is sütöttétek, sőt bevált családi recepttel rendelkeztek. Nekem Horvát Ilona receptje a kedvencem, több mint 15 éve sütöm, kicsit felturbózva dióval, a tésztájába plusz tojássárgával és ezzel a tökéletes fényes kakaós mázzal. Szigorúan tilos olvasztott csokoládéval bevonni, mert így az igazi és fenséges! :) Szerintem senki nem fog reklamálni, ha karácsony közeledtével próbasütést végzünk! ;) Nekem tipikusan az a sütemény (egypár kedvenc közül) amit év közben többször is elkészítek. :)




Hozzávalók a tésztához:

  • 360 g liszt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 150 g puha zsír vagy 200 g puha vaj
  • 10 g élesztő
  • 1 dl tej
  • csipetnyi sütőpor
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 160 g darált dió
  • 120 g cukor
  • 200-300 g sárgabarack lekvár

Fényes csokoládémáz:

  • 50 g vaj
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál víz
 

Elkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttajuk.
  2. A puha zsírt a liszttel elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval meg az élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán könnyebben összeállíthatjuk, közben ha kívánja még lisztezhetjük. 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.
  3. A gáztepsit sütőpapírral béleljük.
  4. 40 x 25 cm nagyságúra nyújtjuk a tésztákat. Egy tésztát a sodrófára feltekerve a sütőpapírra borítjuk, vastagon (félujjnyi!) megkenjük lekvárral majd megszórjuk a cukros diókeverék felével. Erre megy a második lap, majd megint lekvár és cukros dió, végül a harmadik kicsit nagyobb lappal beborítjuk és körbe ráhajtjuk a széleit.
  5. Azért nyújtom ekkorára a tésztát, mert a gáztepsimben így még marad hely a tészta növekedéséhez, keléskor és sütéskor.
  6. Szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük egy órát.
  7. Sütés előtt szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 40 percig. Egyenletes világospirosra sül a teteje.
  8. Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládémáz hozzávalóit, majd a kihűlt süteményt bevonjuk vele.
  9. Hűtőbe tesszük dermedni, hogy szépen szeletelhető legyen. Forróvízbe mártott késsel végezzük a szeletelést.
 

 Jó étvágyat!

18 megjegyzés:

  1. Barbi, gyönyörűek a képek! És az a csokimáz a tetején-hibátlan!A kedvenc sütim :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is a kedvenc sütim. Jaj, de megennék egy szeletet belőle! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagymamám nagyon sokat sütött zserbót, pedig nem szerettem, mert nem vagyok oda a diós sütikért, de mégis megettem, de magamtól még sosem jutott eszembe csinálni. A képeiden pontosan ugyanúgí néz ki, mint a mamámé volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jól hangzik Flögi, még akkor is, ha Te nem szeretted!!! :)))) Köszi!

      Törlés
  4. Ez az igazi zserbó, ami a vidéki lagzikon is szokott lenni! Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  5. Nekem is nagyon tetszik,bár én nem vagyok nagy zserbó készítő,
    azonban a te recepted kipróbálós:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!!! A tészta gyúrásakor a tojás méretétől függően, lehet lágyabb a tészta vagy keményebb, de ilyenkor liszttel, vagy tejföllel szoktam javítani, úgyhogy nem megijedni, ha valamelyik bejön! :)

      Törlés
  6. Nagyon szeretem a zserbót, de még soha nem készítettem. Az idén fel van véve a listára és biztos, hogy megsütöm az Ünnepekre! :)
    Hjaj, most milyen jó is lenne pár szelet!!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, akkor hajrá, komolyan mondom elronthatatlan, és nagyon fogjátok szeretni! :) Köszi!

      Törlés
  7. Csodás! Már alig várom a Karácsonyt, akkor szoktam megsütni... Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  8. A legfinomabb zserbó recept! Karácsony előtt kérdeztem, lehet-e fagyasztani? Igen, bátran ajánlom, én próbáltam, mivel más lehetőségem nem volt. A csokimázt kiengedés után készítettem el. Isteni! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, ez nagyon jó hír nekem is, ki fogom próbálni! :)
      Pontosan hogyan fagyasztottad le, dobozban, vagy más módon és hol és hogyan olvasztottad ki?
      Előre is köszönöm a válaszodat! :)

      Törlés
    2. A csokimáz nélkül egy tálcára tettem és fóliával takartam le. Tehát egyben hagytam. Karácsonykor kivettem, szobahőmérsékleten kb. másfél óra múlva kiengedett és akkor csináltam meg rá a mázt. Mintha akkor sütöttem volna! Azóta újra készítettem, de nem fagyasztottam, és egyáltalán nincs különbség!

      Törlés
    3. Köszönöm Melinda! Aranyos vagy, hogy válaszoltál!! :)

      Törlés
  9. Karácsonykor mindig ez a sláger édédesség

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...