2014. augusztus 27., szerda

Csíkos kalácskoszorú

Ezt nem tudtam kihagyni, annyira szép volt Mohánál és annyira vágytunk a reggeli kakaó mellé egy finom kalácsra, és kellett egy kis meleg, mert olyan hidegek vannak mostanában. Na szóval elég sok okom volt rá, hogy megsüssem! :))) Süssétek meg Ti is! Egyébként már sütöttem csíkos kalácsot, ami szintén nagyon mutatós és finom, érdemes azt is megnézni! :)

 
 

Hozzávalók:
  • 600 g keltészta liszt
  • 150 g cukor
  • 110 ml tej
  • 200 g tejföl
  • 2 tojás
  • 50 g puha vaj
  • 25 g élesztő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor kevés vízzel kikeverve
  • + lekenéshez 1 tojássárga
 
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel.
  2. 10 perc múlva mikor az élesztő felfutott, a kakaó kivételével tésztát dagasztunk, majd kettévesszük és az egyik felébe még belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport.
  3. Lágy tésztákat kapunk, amiket külön tálban duplájára kelesztünk (kb. 1 óra).
  4. A barna és fehér tésztát is két részre vesszük.
  5. Kinyújtjuk az egyik fehér tésztát kb. 20 X 40 cm-es téglalappá, és egy barnát is ugyanekkorára és azt a fehér tésztára tesszük. Rúdba feltekerjük. A másik két tésztával is így járunk el, majd a két rudat összetekerjük és koszorút formálunk belőle.
  6. (Én gáztepsin sütöttem, de legközelebb 26 cm-es kapcsos tortaformába teszem, mert túlságosan szétkelt.)
  7. Szóval a sütőpapíros formában vagy tepsin hagyjuk megint kelni kb. 45 percet, a kelesztés félidejénél egy éles késsel vagy borotva pengével bevágom az íveket.
  8. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
  9. Lekenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával és 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, vigyázzunk mert hamar pirul és csalóka lehet mert olyankor még belül nyers a tészta, ezért az első 20-30 perc után, ha már szép piros, takarjuk le sütőpapírral és úgy süssük tovább. Rácson hagyjuk kihűlni.
 
Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Csodás látványnak is, de gondolom nem sokat nézegettétek nagyon finom lehetett!:-)) Már csíkos kalácsot és is csináltam , hasonló tekerési móddal is csak az egyenes volt. Nagyon tetszik így elkészítve! Szerintem kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, valóban nagyon mutatós, főleg ha vendégeknek is megmutathatjuk! :)

      Törlés
  2. Csodaszép!
    Tevezem, hogy meg is sütöm.
    Amennyiben meg is mutatnám a blogon, belinkelhetlek, Barbi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. The persze, örülnék neki!!! Köszönöm! :)

      Törlés
  3. De nagyon szép lett! Irigyellek érte :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett kívül, belül!
    Én is befűtöttem a tegnap a konyhát, este fél nyolckor jött rám a süthetnék:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szörnyű hidegek lettek, ma kicsit melegebb volt. Azt hiszem bele kell törődnünk, hogy korábban jött meg az ősz. :) Köszi Gerdi, hogy benéztél! :)

      Törlés
  5. Csurog a nyálam és korog a gyomrom! Nem lenne szabad a blogod nézegetnem ebéd előtt, éhesen :-)
    Gyönyörűséges remekmű, nagyon finom lehet...kár, hogy nem a közelemben laksz, akkor elmennék tesztelni a kajákat :-) ;-) üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne, mert akkor nem ennék ennyit, Te is csökkentenéd az adagot! :) Köszi Flögi! :D

      Törlés
  6. Érdekes, különleges és nagyon szép kalácsot sütöttél! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Elkészìtettem! Nagyon jó lett s minden recept bevàllt! Köszönöm szépen! Folytasd mert szükség van a munkàdra!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...