2014. június 14., szombat

Kenyérlángos

Annyi elég lesz, hogy nagyon szeretjük? :)) Szerintem vetekszik a pizzával, de hát úgy is nevezik, hogy a magyarok pizzája. Van aki Töki pomposnak, esetleg Langallónak hívja. :) Kicsit az eredetéről had írjak pár sort, én is úgy hallottam, olvastam, hogy dédszüleink idejében a heti kenyérsütések alkalmával a dagasztóteknőben maradt tésztát kikaparták, és a kemence lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Itt már egy sokak által továbbfejlesztett formában készült, mert a feltéttel együtt sütöttem. Nagyon ügyes kis találmány ez! :)



Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 2 kisebb krumpli megfőzve, összetörve
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál puha zsír
  • 250 ml langyos víz

Feltét, ami tetszik, nálam ezek voltak:

  • Zöldfűszeres kecskesajt
  • 1 kis pohár 175 g tejföl
  • bacon
  • pick szalámi
  • sonka
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 jó marék reszelt trappista
 
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztőt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letakarjuk, hogy szépen felfusson, kb. 10 perc.
  2. Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük és már nyújthatjuk is, a gáztepsi méretére.
  3. A pihentetés alatt előkészíthetjük a feltéteket, bemelegíthetjük a sütőt 180 fokra, és a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  4. Tehát a tésztát a tepsibe helyeztük és megkenjük a kicsit megsózott tejföllel, majd rászórjuk a húsokat, a hagymát, végül a sajtot.
  5. 180 fokon kb. 20-30 perc alatt pirosra sütjük.

 Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Jó kis éhségcsillapító és nagyon eteti is magát. Jó gazdag a feltét rajta, biztosan nem maradt senki éhes. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Barbi, imádom én is. Itt is ismeretes, Flammkuchen a neve, de egy papírvékony tésztából van, otthon az a bajom vele, hogy az az atom vastag tészta telít, így az ember nem is tud belőle sokat enni. Én mezei pizzatésztából szoktam csinálni. A tejfölbe fokhagymát keverek és arra csak a szalonnadarabok (nálam sovány bacon, zsírrész nélkül), lila és vöröshagyma és kis pizzafűszer jönnek, itt sajtot nem tesznek rá. üdv

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük. Én csak tejföl-császárszalonna-lilahagyma verziót szoktam sütni. Baromi guszta lett, reggelire elfogadnék egy kockát!

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom az előttem szólókhoz, mert mi is nagyon szeretjük :-)
    Még május végén én is sütöttem, bögrével kiszaggatva, kicsiket. Még várnak a képek, hogy felkerüljenek :-) Most nemrég jöttünk haza Erdélyből, van bőven lemaradásom....

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is nagy kedvenc, legkisebb öcsém kedvence :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...