2014. március 8., szombat

Rózsafánk

Tudom már lement a farsang, de a receptes füzetemet nézegetve, belebotlottam ebbe a fánk típusba, amit igencsak elfelejtettem az évek alatt. Aztán meg amúgy sem sütöttem még idén, meg nálunk nem csak farsang idején készül fánk, így gyorsan neki is álltam.
Lassan már fánk könyvjelzőt is rakhatok az oldalra, mert olyan iramban gyarapszik a repertoár.
 
 

Hozzávalók:
  • 400 g liszt (fele-fele rétes és sima)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • csipet só
  • 60 g vaj (hidegen)
  • 4 tojás sárgája (a poharat amibe leütöttük a sárgákat, ne mossuk ki, mert a benne maradt tojássárga maradékával össze tudjuk ragasztani a korongokat.)
  • 2-3 kanál tejföl
  • 2 evőkanál rum
 
 
Elkészítés:
  1. A tojások fehérjét dupla nejlonzacskóban fagyasszuk le későbbi felhasználásra. Vagy még aznap készíthetünk belőle Pavlovát, vagy Angyalok eledele nevű kuglófot.
  2. A lisztet  a sóval, porcukorral, sütőporral összekeverjük, majd a sajtreszelőn lereszelt vajjal elmorzsoljuk.
  3. A tojással, rummal és annyi tejföllel, hogy összeálljon, könnyű tésztát gyúrunk.
  4. Egy nagy lábosba bő zsírt vagy olajat forrósítunk.
  5. A tésztát vékonyra (kb. 3 mm) kisodorjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval egyforma számú korongokat szaggatunk. Ollóval bevagdossuk a széleiket és egy nagyobbra egy kisebb korongot ragasztunk a pohár alján maradt tojássárgákkal, majd a kis virágunk közepét nyomjuk össze az ujjunkkal.
  6. A forró zsiradékban mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.
  7. Ha netán mégis szétesnének akkor se keseredjünk el, mert lekvárral nutellával összeragaszthatók.
  8. Papírtörlőre szedjük őket és bőségesen szórjuk porcukorral.
  9. Lekvárral és nutellával töltsük be a rózsák közepét.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. De szépek lettek, még nem ettem ilyet :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek:) Mégsosem sütötem ilyet, de legközelebb, ha fánkot kérnek, ezt fogom kipróbálni:) Egyébként meg egész évben fánk szezon van:)

    VálaszTörlés
  3. Milyen szépek! Bevallom őszintén, egyszer én is kipróbáltam, de levált a kicsi a nagyról :(

    VálaszTörlés
  4. Csodaszépek! Mindig is kiszerettem volna próbálni ezt a fánkot és most legalább megvan hozzá a recept! :)

    VálaszTörlés
  5. Sosem sütöttem még rózsafánkot. Nagyon szépek így csokorban. :o)

    VálaszTörlés
  6. Bevallom nálam is szétesett pár, mert nem használtam tojást a ragasztáshoz, de azokat lekvárral vagy nutellával összeillesztettem! :) Köszönöm szépen, hogy írtatok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...