2014. március 14., péntek

Macskaszem - Pávaszem

Imádom a lakodalmakat, és nem tudok ellenállni bizonyos aprósüteményeknek. Ilyen a macskaszem vagy pávaszem néven ismert diós, mákos, meggyes csoda. Kissé időigényes az elkészítése, de megéri. Férjem anyukájának is vittem belőle, és már mikor a dobozba belekukucskált, boldogan felsóhajtott, és azt mondta: "- Szegény Erzsi sütött ilyet sokszor..." Erzsi néni a nővére volt aki sajnos már nem él.
Alig mentem el, 5 perc múlva csengett a mobilom, Mami (én így hívom) telefonált, hogy ez valami csoda finom! :)))
Na, ugye mondom, hogy megérte a fáradtságot! Köszönöm szépen Szofikának és Tisztatésztának a receptet! ♥

 

Hozzávalók a tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • 140 g vaj
  • 10 g élesztő
  • fél dl/50 ml tej
  • 1 evőkanál cukor
  • tejföl a tészta kenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 200 g dió darálva
  • 200 g cukor
  • 4 tojásfehérje
  • sárgabarack lekvár
  • magozott meggy
  • kevés zsemlemorzsa

Elkészítés:
  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe kis fészket igazítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és meleg tejjel felöntjük. Hagyjuk felfutni.
  2. Mikor felfutott az élesztő hozzáadjuk a tojássárgákat és tésztát gyúrunk.
  3. Ha bírjuk akkor 3 részre vesszük és 3 lapot nyújtunk, nekem csak kettő sikerült.
  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  5. A téglalap alakúra nyújtott tészták két hosszabbik oldalát egy csíkban megszórjuk zsemlemorzsával, majd egy sor meggyet teszünk rá és mindkét oldalon feltekerjük pár centire.
  6. A középen maradt sávot megkenjük lekvárral majd ráhalmozzuk a diós-habos krém felét vagy egyharmadát. Attól függően, hogy hány lapot nyújtunk.
  7. A krémet a következőképpen készítjük.
  8. A tojásfehérjéket a cukor szakaszos adagolásával kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
  9. Végül a tészta két szélét megkenjük tejföllel.
    180 fokon aranyszínűre sütjük.
  10. Ha kihűlt szeleteljük, porcukorral tálaljuk.
 
Jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. De aranyosan néznek :-) Fincsi lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, valóban nagyon finom! :)

      Törlés
  2. Annyira mutatós süti és képzeld, még sosem ettem ilyet. De elmentem a receptjét és meg fogom sütni. Nagyon finom lehet! Még meggyem is van hozzá a fagyiban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez az egyik legfinomabb apró süti, az eszemet sem tudom mióta imádom! Nem fogod megbánni, ha elkészíted, és mikor beleharapsz... jaj, már nyelek is. :))))

      Törlés
  3. Én is imádom!! Sokszor készül nálunk is .Ha szeretitek a kókuszt azzal is finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki fogom próbálni! Köszönöm! :)

      Törlés
  4. De jó! Régen mifelénk is sütötték. Épp a napokban nézegettem Anyukám régi macskaszem receptjét, hogy jó lenne kipróbálni, csak épp diót kéne törni hozzá... A kókuszt viszont nem kell megtörni... azzal is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi akkor ne halogasd mert ez minden fáradtságot megér! :) Köszönöm!

      Törlés
  5. Ó, azok a szemek nagyon kacsintgatnak erre felém. Vidéki lagzikban tényleg mindig ott volt a sütis tálon. Gyerekkoromban sokat ettem belőle, de azóta valahogy elfelejtődött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nea én is hasonlóképpen voltam vele, de Szofikánál észrevettem és végem volt. :) Köszönöm!

      Törlés
  6. Igazán szuper recept, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lilla, biztosan szeretnéd, de Te erősebb vagy nálam! :)

      Törlés
  7. Nagyon guszta lett! Nagyon régen ettem ilyet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Ideje újra kóstolnod. :)

      Törlés
  8. Na most tökéletes, el is mentettem, köszi:-))))))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szuper,nagyon szep lett :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...