2014. március 26., szerda

Kókuszhabos csiga

Ugye mindenki emlékszik erre a finom kókuszos habos csigára, az esküvői aprósütemények egyik fontos résztvevőjére? Azt mindenképpen meg kell jegyezzem, hogy ilyen finomat még egyik esküvőn sem ettem, talán mert nagyon jó receptet örököltem és mert a friss sütésnek párja nincs. :))
Szerintem nem mondok újat azzal, hogy szünet nélkül jártam a dobozra és nem sokat hagytam a többieknek. Legközelebb akkor sütöm majd, ha édességre kiéhezett vendégek jönnek! Valahogy óvnom kell magam a sütimérgezéstől! :))

 

Hozzávalók a tésztához:
  • 450 g liszt
  • 250 g vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 g élesztő
  • 4 evőkanál tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelékhez:
  • 4 tojás fehérje
  • 300 g porcukor
  • 100 g kókuszreszelék

 Elkészítés:
  1. A hideg vajat lereszeljük a a sajtreszelőn és 20 percig puhulni hagyjuk.
  2. Az élesztőt, a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
  3. A vajat a liszttel, cukorral, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat és a tejfölt, majd tésztát gyúrunk.
  4. A munkapulton könnyebben összeállítható.
  5. 3 részre osztjuk és a hűtőbe tesszük amíg a habot elkészítjük.
  6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a gáztepsit és még egy másik tepsit sütőpapírral bélelünk.
  7. Gőz felett a cukorral kemény habot verünk.
  8. A gőzről levéve beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
  9. A tésztákat egyesével vékony téglalap alakúra nyújtjuk és a krém egyharmadával megkenjük.
  10. Óvatosan rúdba feltekerjük és kb. 1-1,5 cm-es csigákat vágunk és a sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A többi tésztával is elvégezzük az előbbi műveleteket.
  11. 180 fokon kb. 13 percig sütjük. Sűrűn nézzünk rá, nehogy megbarnuljon, de azért átsüljön. A sütőből kivéve még percekig úgyis sül a tepsiben.
    Porcukorral meghintve kínáljuk.
 
Jó étvágyat!

18 megjegyzés:

  1. Drága nagyikám mindig kókuszos csigát sütött nekem,ha mentem hozzá. Imádom! Most hiába kérdezem,már nem emlékszik rá. Köszi Barbi,a hétvégén megsütöm és viszek neki!! :-) :-)
    Megjegyzem isteni receptek vannak az oldalon,már párat kipróbáltunk,a csajokkal..:-)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, nekem is egyből a régi idők jutottak eszembe. Nekem anyukám sütötte ezt időnként. Most jó, hogy ráakadtam. :) Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Ez nálunk is nagy kedvenc, mi a kókusz mellé szoktunk egy kis darált diót is tenni, jobb lesz a hab állaga, nem szárad ki.

    VálaszTörlés
  4. Gyerekkori kedvencem, nekem is anyukám sütötte mindig, meg a lakodalmakban is erre vadásztam:)

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan néz ki! A dédim készített ilyet, amióta meghalt nem is ettem. Köszi, mentettem :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon régen sütöttem :-) Pedig mindenk szereti. Valahogy elfelejtődött :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek! Szeretem én is ezt a süteményt, nem tudom hogy miért nekem mindig több a hab!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva én egy kicsit elrontottam mert a kókuszt is a habverővel kevertem bele és nagyon összeesett meg folyós lett azért ilyen vékonyka a habréteg, de sülés után már tökéletes volt! A receptbe már úgy írtam, hogy lapáttal óvatosan keverjük bele a kókuszt. :)

      Törlés
    2. Szia Barbi!

      Kicsit tudatlan vagyok, hogyan oldod meg a gőz felett a habverést? :) köszi, Csilla

      Törlés
    3. Szia Csilla!
      Egy lábosba felteszek két ujjnyi vizet forrni és egy akkora fém tálat helyezek rá ami nem esik bele, de stabilan rajta van mint egy felfordított fedő. Fontos, hogy ne érjen a tál alja a vízbe és legyen elég nagy amiben a tojások fehérjét a robotgéppel fel tudjuk verni.

      Törlés
  8. jó lesz ez kókuszos darázsfészeknek is, ugyanis ez a neve

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek bizony nem darázsfészek a neve, mert az kelt tésztából készül. De ezen nem fogunk összeveszni. :)

      Törlés
    2. http://www.sutnijo.hu/recept/2291-kokuszos_darazsfeszek

      http://www.nosalty.hu/recept/kokuszos-darazsfeszek

      https://www.google.hu/search?q=k%C3%B3kuszos+dar%C3%A1zsf%C3%A9szek&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=3ZJPU-zoAane8geO1oCICg

      Törlés
  9. Egy süteménynek több neve is lehet, én így ismerem és a google a kókuszos csigára ennyi találatot dobott ki. Tehát hívhatjuk akárhogyan, nem ez a lényeg, hanem, hogy finom! :) Vagy neked nem ez a véleményed?
    https://www.google.hu/search?q=k%C3%B3kuszos+dar%C3%A1zsf%C3%A9szek&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=3ZJPU-zoAane8geO1oCICg

    VálaszTörlés
  10. túltárgyalva, mifelénk, mindenki ezt a receptet használja futtatás nélkül, több generáció óta, vagyis ha az élesztőt langyos tejbe teszed, akkor már kelesztesz, tehát a Te verziód a kelt tésztás, vagyis akkor mégis csak darázsfészek, akkor a miénk a csiga, de a végeredmény ugyanaz, egy édes, kókuszos, omlós csoda :D

    VálaszTörlés
  11. Megcsináltam.Irtó jó lett,mindenkinek ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta nagyon örülök neki, azt hiszem a napokban újra készítem én is mert imádom!!! :)

      Törlés
  12. Hello. Tuti ki fogom próbálni,:-) ma szilvás kosárkákat csináltam,,, szilva helyett almával. :-) Isteni lett...
    Köszi a fincsi recepteket..:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...