2014. február 10., hétfő

Hájas pogácsa

A mélyhűtőben találtam két adag hájat, így az egyiket gyorsan bevetettem a rég vágyott hájas pogácsához. Remélem senkit nem zavar, hogy négyzetesre vágtam, de egy ilyen leveles tésztánál a leeső részeket, nem jó újra összegyúrva szaggatni. Ráadásul sokkal gyorsabban is végzünk vele, és az íze ezáltal nem változik. Nézzétek milyen szép leveles! :)

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 250 g háj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 50 g puha zsír
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 jó púpozott teáskanál só
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl langyos víz
  • + 1 dl langyos víz a tészta összeállításához
  • +1 tojás a kenéshez


Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, közepébe kis mélyedést igazítunk, rámorzsoljuk az élesztő és beleszórjuk a cukrot, majd 10 percre letakarva félretesszük.
  2. Mikor felfutott az élesztő a zsírral, tojással, sóval, tejföllel elkezdjük dagasztani és még annyi vizet adunk hozzá, hogy szép ruganyos tésztát kapjunk. 30 percre letakarva félretesszük kelni.
  3. Ezalatt a hájat ledaráljuk(!), majd robotgéppel habosra keverjük.
  4. Mikor a tészta megkelt 05,-1 cm vastagra kinyújtjuk és a háj 1/3-val megkenjük. Feltekerjük, kicsit ellapítjuk a sodrófával és jobbról, balról felhajtjuk, majd megfordítjuk és letakarva 15 percig pihentetjük.
  5. Ezt még kétszer megismételjük, majd az utolsó 15 perces pihenő után kinyújtjuk kb. fél cm vastagra.
  6. A sütőt az utolsó 15 perc előtt gyújtsuk be és állítsuk 200 fokra.
  7. A tetejét berácsozzuk, lekenjük egy összekevert tojással, majd egy pizzavágóval tetszés szerinti méretre felkockázzuk.
  8. Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk, ne érjenek össze mert kelni fognak. Kb. 20 perc alatt készre sülnek.
 
 Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Attól, hogy szögletes még jobban tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Mivel sosem voltam disznóvágáson, így sosem kerültem kapcsolatba a hájjal sem. Ez kimaradt az életemből. Viszont nagyon csinos pogácsákat lehet belőle sütni. Szépek, levelesek! :o)

    VálaszTörlés
  3. Valóban nagyon szép leveles, egyáltalán nem baj hogy vágtad :-) Van olyan, amit én is vágni szoktam, mert az ilyen leveles tésztát nem jó még egyszer összegyúrni.
    Régen a nagymamám, amikor még kiskoromban voltak otthon disznóvágások, mindig sütött hájas sütiket. Nagyon szerettem....

    VálaszTörlés
  4. Akkor jól tettem, hogy nem szaggattam. :)) Köszönöm szépen nektek!
    Nem tudom mikor lesz rá alkalmam, hogy újra hájhoz jussak, egy csomag még van a fagyasztómban, félek az lesz az utolsó. :(

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek! Én még soha nem sütöttem igazi hájast, de arra vár egy adag háj a mélyhűtőben, hogy végre próbára tegyem magam:-)

    VálaszTörlés
  6. Szia Barbi ! Először is kellemes hùsvéti ünnepeket ! Én is találtam egy félkiló hájat igy receptet kerestem és rátaláltam a teceptedre 5 tepsi finomság lett belöle köszönet érte !!!!!

    VálaszTörlés
  7. Szia Barbi ! Először is kellemes hùsvéti ünnepeket ! Én is találtam egy félkiló hájat igy receptet kerestem és rátaláltam a teceptedre 5 tepsi finomság lett belöle köszönet érte !!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...