2014. január 2., csütörtök

Kakaós csiga sokadszor, de most hűtőben kelt és kora reggel sült ♥

Tudom sokszor hoztam már kakaós vagy ilyen olyan csigát, de ez megint egy kicsit más, méghozzá azért mert az este legyúrt tésztát folpack-kal letakarva betettem a hűtőbe és hagytam reggelig kelni. Így reggel a gyors összeállítás után frissen süthettem a ropogós kakaós csigákat. Ma ezt reggeliztük! :)

 

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3 csapott evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál olvasztott vaj

Kakaós töltelék:
  • 6 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • olvasztott vaj, a kakaós töltelék alá kenni

Elkészítés:
  1. Egyik este a lisztet a dagasztótálba tesszük és egy kis mélyedést igazítunk a lisztbe, ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk.
  3. Itt jön a csavar, mert egy nagy tálba tesszük a tésztacipónkat és folpack-kal letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap reggel enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és  félcenti vastagságúra nyújtjuk.
  5. Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaó-porcukor keverékével.
  6. Feltekerjük és 2 cm-es szeleteket vágunk, majd a sütőpapiros tepsire fektetjük őket egymástól kb. 1 cm távolságra.
  7. Letakarva fél órát még kelesztjük, megkenjük az egyik megmaradt tojásfehérjével majd megsütjük.
  8. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Jó étvágyat!

20 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az éjjel kelt tésztákat. Kiflit, muffint is próbáltam. Ez a csiga is szuper! Vajon milyen lenne ha este felcsavarnám megtöltve, felszeletelve tepsin keleszteném és reggel be a hideg sütőbe, ott majd magához térne:-) ki kell próbálnom!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam úgy is kifliket és tökéletes volt, úgyhogy hajrá! ...és köszönöm! :)

      Törlés
  2. Boldog Új Évet kívánok:) Gyönyörűek:)

    VálaszTörlés
  3. Szia Barni, mind a kettő előzőleg itt közzétett recepted elmentettem már ezer éve és még sosem csináltam meg. Nekem a főzés az erősségem, a sütésben egy katasztrófa vagyok, főleg az élezstős tésztákkal nem boldogulok sosem. Pedig olyan egyszerűnek tűnik. De egyszer már csak nekiveselkedek, hiszen imádom és itt nálunk, Németországban a pékségekben csak diós csigát lehet kapni, kakaósat sehol, pedig milyen eygszerű lenne már. BUÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flögi kérlek ne halogasd, mert bánni fogod, mikor végre rászánod magad és rájössz milyen pofonegyszerű, aztán szidod majd magad, hogy miért vártál eddig!!! :) Puszi és nagyon boldog új évet Nektek is!!! :)

      Törlés
    2. Most éppen felszedtem pár kilót, úgyhogy egyelőre nem annyira lenne praktikus, de igérem, jelzem, amikor megcsináltam egyszer. köszi :-)

      Törlés
  4. Nincs is jobb a frissen sült péksütinél, finom reggelitek volt! :)

    VálaszTörlés
  5. A csigákat megunni nem lehet! Nekem ezzel csak egy bajom van: hogy reggel fel kell kelni megsütni:-) De talán eljön az az idő is:-)
    Boldog új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog új évet Nektek is Gerdi!!! :) Köszönöm! :)

      Törlés
  6. Csoda guszta lett :) Képzeld én már mindent a hűtőben kelesztek, sokkal jobban boldogulok utána a tésztákkal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka lehet én is megtartom ezt a jó szokást! :)))

      Törlés
  7. Örök kedvenc nálunk is, ezt nem lehet megúnni, hagyon jól sikerültek:) Sütöttem én is egy panettonét éjszakai kelesztéssel, gyönyörű lett és még fotózni is tudtam:) Megkérdezhetem Barbi, hogy már nem tartjátok a paleo étrendet vagy nem az egész család?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak dolgok amiket teljesen elhagytunk, ilyen a tej, és a legtöbb tejtermék, ezekből csak az alapokat használom néha, pl. túró, tejföl, tejszín, mascarpone. A hüvelyeseket és krumplit nem használom. Azt az óriási fordulatot nem tudtam tartani amit az elején, mert elkezdtem dolgozni és egyfelé sem tudok főzni nem hogy kétfelé, így inkább az arany középutat választottuk egyenlőre. Szerencsére egészségügyi problémák még nincsenek, és remélem, hogy ez a kis változás is változás. :)

      Törlés
    2. Köszi, hogy válaszoltál:) Tényleg nagyon nehéz kétfelé főzni munka mellett, én sokszor ezt csinálom, ha nem sikerül olyat kitalálnom, ami mindenkinek jó:) De teljesen igazad van, amit most csináltok, már az is nagyon szuper és biztos, hogy jót tesz:) A tejtermékek a gyengéim nekem is:)

      Törlés
  8. Jaj, de szép csigák! Szívesen megkóstolnám őket! :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Barbi, tegnap és ma elkészítettem a kakaós csigát. Bárki kóstolta mindenkinek ízlett. Köszönöm a receptet. Két kérdésem lenne, az egyik, hogy jó volt -e, hogy légkeveresésben készült 165 fokon kb. 30 percig (magasabb hőfok kellett volna kevesebb idő - ilyenre gondolok). A másik, hogy jobban kezelhető lett volna -e a tészta, ha előtte szobahőmérsékleten hagyom egy kicsit, mert nekem nehéz volt nyújtani.
    Köszönöm válaszodat előre is:
    üdv.: Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó! A légkeveréses sütőknél gond szokott lenni, hogy kiszárítja az ételeket, én nem értek hozzá, de a kelt tésztához nem használnám. :) A tésztát a hideg hűtőből kivéve valóban kellene egy kicsit akklimatizálódni hagyni, de a nyújtás szerintem sok esetben nehézkes, amit nagyon én sem tudok megmagyarázni, mert, hol könnyen nyújtom, hogy megszenvedek vele. Talán Limara a kelt tészták szakértője tudna erre tökéletes választ adni. :) http://www.limarapeksege.hu/

      Törlés
    2. Szia, köszönöm válaszodat. Biztos elkészítem még, kísérletezem majd :). Most a villámgyors kakaóscsigára csillant fel a szemem ;).

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...