2013. augusztus 31., szombat

Meggyes habkocka

Leporoltam egy régi receptet, jó ideje nem sütöttem, pedig nagyon finom és gyorsan elkészíthető. Kicsit megvariáltam, így fehér liszt és cukormentes lett a szépségem. Szerintem gyönyörű és ínycsiklandó látvány! :)


Hozzávalók a tésztához:
  • 200 g vaj
  • 150 g xilit
  • 1 teáskanál folyékony édesítő
  • 6 tojás
  • 200 g zabliszt
  • 150 g őrölt mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 140 ml tej
  • 1 kg kimagozott meggy vagy 1 üveg meggybefőtt

Habhoz és mázhoz:
  • 250 ml tejszín
  • 1 tasak habfixáló (Dr. Oetker)
  • poxukor ízlés szerint
  • 1 és fél tábla Boci étcsokoládé
  • 50 g vaj
  
Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a 40 x 24 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk.
  2. A lisztet a darált mandulát és sütőport összekeverjük.
  3. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját is hozzákeverjük egy kevés mandulás liszttel, majd a tejet.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és szilikonlapáttal a vajas krémbe forgatjuk a lisztkeverékkel felváltva.
  5. A krém egyik felét a tepsibe simítjuk, a másik felébe keverjük a kakaót majd rásimítjuk a világos tésztarétegre.
  6. A lecsepegtetett meggyet belenyomkodjuk a tésztába és szilikonlapáttal elsimítjuk a tetejét, hogy kissé befedje a tészta.
  7. 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  8. A tejszínhabot a porxukorral félig felverjük, majd a habfixálót hozzászórva kemény habbá verjük, majd a kihűlt tésztára simítjuk. Tegyük hűtőbe míg a csokimázat készítjük!
  9. A csokit összetördelve egy tálba helyezzük a kockára vágott vajjal együtt.
  10. Vízgőz felett elkezdjük összeolvasztani, mikor félig elolvadt, levesszük a tűzről és kevergetve teljesen felolvasztjuk, így nem lesz meleg a csokimáz és rögtön kenhetjük a hab tetejére.
  11. Ezután tegyük ismét hűtőbe min. 1 órára.
  
Jó étvágyat!

2013. augusztus 28., szerda

Karfiolbundás csirkecombok

Megláttam és beleszerettem! Ihletadó Klára volt, nem sokat vártam vele mert másnap elkészült! Irtó finom, és még az is jóízűen megeszi aki nem szereti a karfiolt, ezt garantálom, mert teszteltem! Picit megvariáltam, de a lényeg megmaradt, köszönöm az ötletet! :) Akik gluténmentesen táplálkoznak azok is bátran elkészíthetik.


Hozzávalók:
  • 10 db filézett csirkecomb

Karfiolbundához:
  • 150 g karfiol ledarálva
  • 100 g zsemlemorzsa (gluténmentesen kb. 2 ek. szezámliszt 1 ek. szezámmag)
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • só, bors
--------------------------------
  • + 100 g reszelt sajt ezt majd félidőben kell a megsült húsra szórni!

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kizsírozzuk.
  2. A kifilézett és besózott csirkecombokat a tepsibe fektetjük
  3. A ledarált karfiolt, az apróra vágott hagymát és a többi hozzávalót összekeverjük és a húsokra tesszük, lehet kézzel is úgy könnyebb eligazgatni.
  4. Ráöntünk 1 dl vizet és betoljuk 180 fokra sülni.
  5. 35 perc múlva rászórjuk a + 100 g reszelt sajtot majd pirulásig sütjük.
  6. Rizzsel vagy salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

2013. augusztus 26., hétfő

Pirospaprikás tarja

Évek óta sütöm, de eddig nem fotóztam le, és már éppen itt volt az ideje, mert például ez is egy nagyon egészséges étel, ha paleos szemmel nézem! Paleo kenyérrel vagy sült zellerrel esszük, de Ti tálaljátok rizzsel, amiből a Basmatit néha én is használom! :))))
 

Hozzávalók 5 személyre:
  • 10-11 szelet tarja
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 db paradicsom
  • 5 db paprika
  • kb. 8 evőkanál olvasztott zsír
  • pirospaprika, só
 

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A paradicsomot, paprikát kockára, a hagymát  apróra vágjuk
  3. A fedeles kacsasütőt, jénait vagy tepsit meglocsolom olvasztott zsírral, majd a felvágott zöldségekkel beborítjuk.
  4. A már előre besózott húsokat pirospaprikával bepanírozzuk és az előbbi rétegre terítjük.
  5. A tetejét meglocsoljuk olvasztott zsírral, lefedjük, és 180 fokos sütőben 1 órát minimum sütjük.
  6. A fedőt levéve, ha meggyőződtünk a hús puhaságáról, akkor a tarja szeleteket megfordítjuk.
  7. Ha túl sok levet eresztett akkor öntsünk le róla és fedő nélkül még kb. 10 percig süssük.
 
Jó étvágyat!

2013. augusztus 20., kedd

Szilvás pite

Annyira guszta volt Marka pitéje, hogy nem bírtam ki és megsütöttem, igaz kicsit átalakítva és az almát kihagyva, de nagyon örülök neki, mert megint bővül egy jó kis recepttel a gyűjteményem. Köszönjük! :)


Hozzávalók 40x23 cm-es tepsihez:
  • 300 g zabliszt
  • 100 g őrölt mandula (én a mandulalapokat szoktam késes aprítóban megőrölni)
  • 50 g kókuszliszt
  • 130 g xilit
  • 1 evőkanál folyékony édesítő
  • 1 és 1/2 csomag sütőpor
  • 150 g puha vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej


 Elkészítés:
  1. kb. 22 db szilva kimagozva és félbe vágva
  2. 1 mokkáskanál fahéj és 4 evőkanál porcxukor összekeverve
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapirral kibéleljük.
  4. A hozzávalóka robotgéppel összekeverjük.
  5. Félbevágott szilvákat oldalazva, sorban, félig belenyomjuk a tésztába, majd a fahéjas porxukorral mindegyiket meghintjük.
  6. Tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  7. Szeletelés után még megszórhatjuk porxukorral, de vaníliafagyival az igazi!

 Jó étvágyat!

2013. augusztus 17., szombat

Főispánné remeke - Váncza recept

Megmondtam, hogy hozok még Váncza receptet, de egy kicsit megkéstem vele. Erre is azért került sor, mert Mónika sorban süti a "A mi süteményeskönyvünk" receptjeit és végre képet is kapunk ezekről a finomságokról. A fotókat én nagyon hiányoltam az új kiadásból, mert vizuális alkat vagyok és szeretem látni, hogyan fog kinézni egy édesség, sőt már ránézésre tudom, hogy szeretni fogom vagy sem. Nem tévedtem ezt bizony szeretem, szeretjük. Hajni és Zoli is megsütötték és azt hiszem a végső lökést tőlük kaptam.


Hozzávalók 24x40 cm-es tepsihez:
  • 20 dkg zsír
  • 3 tojás szétválasztva
  • 1 csomag sütőpor
  • 150 g kristálycukor (nálam eritriol)
  • 1 kezeletlen citrom héja és leve
  • 500 g liszt (nálam fele sima fele zabliszt)
  • 1 cs. vaníliáscukor (nálam kimaradt)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • + 150 g porcukor a tojásfehérje felveréséhez
  • meggylekvár, nálam szilva volt xilittel
  • + 1 tojássárgája a rács lekenéséhez

 

Elkészítés:
  1. Az utolsó tétel 150 g porcukor, és a tojásfehérjék kivételével, a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, ha nem állna össze a tészta akkor tehetünk hozzá tejfölt, kefirt vagy joghurtot.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  3. A tészta kétharmadát tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőformába helyezzük.
  4. Megkenjük vastagon lekvárral, majd a 3 tojásfehérjéből és 150 g porcukorból vert, fényes, kemény habbal is beborítjuk.
  5. A maradék tésztát kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk a sütemény tetejét, majd tojássárgával lekenjük, de ez el is hagyható, mert a recept sem tartalmazza.
  6. 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, inkább barnuljon meg jól a tetején a tészta, mert a közepe alul könnyen nyers maradhat!
 
Jó étvágyat!

2013. augusztus 12., hétfő

Fetasajtos pogácsa

Ez eredetileg nem is pogácsa, mert Trollanyunál még "Mogyorós csokival töltött túrós vajas puffancsok" nevet viselte, aztán Hajninál és Zolinál "Juhtúrós-vajas puffancsra" lett átkeresztelve! :) Na ugye milyen sokoldalú egy recept! Nálam zabliszttel készült egészséges sós nasi lett, egy egész napos kirándulásra készült. Már most van pár új ötletem erre a tésztára, de az legyen meglepetés! :)


Hozzávalók:
  • 200 g fetasajt kis lyukú reszelőn lereszelve
  • 200 g puha vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • kb. 11 púpozott evőkanál zabliszt vagy amennyivel lágy, de már nem ragacsos tésztát kapunk
  • 1 mokkáskanál só


 A tetejére:
  • 1 tojássárga összekeverve egy csipet pirospaprikával
  • reszelt sajt

Elkészítés:
  1. A fetasajtot a puha vajat a tejfölt a liszttel, sóval összegyúrjuk.
  2. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára, de akár egy éjszakára.
  3. Mikor megdermedt elővesszük és négy vagy két részre vágjuk, 10 percig hagyjuk melegedni, majd lisztezett (zabliszt!) felületen fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  4. A tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük pirospaprikás tojássárgával és megszórjuk reszelt sajttal.
  5. 180 fokon kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  6. Kettő tepsivel lett, nem sok, aki nagyobb mennyiséget szeretne, dupla adaggal készítse.
Jó étvágyat!

2013. augusztus 5., hétfő

Őszibarackos mandulakrém - Paleo

Ez egy olyan desszert recept amit még a régi diétám alatt kaptam a dietetikusomtól, csak éppen már Paleosítva! Aki szeretné hagyományosan készíteni az cserélje le nyugodtan a kókusztejet és tejszínt, a hagyományos verzióra. Kicsit felturbózhatjátok - hogy laktatóbb legyen -, tejben áztatott babapiskótával! :)


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 üveg 370 gr-os sárgabarack lekvár xilittel vagy más diabetikus lekvár
  • 6 db őszibarack hámozva
  • 1 db héjastól
  • 4 lap zselatin
  • 30 g őrölt mandula
  • 4 dl kókusztej (a nem paleosokna sima 1,5 %-os tej)
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 2 dl kókusztejszín (a nem paleosokna sima tejszín)
  • 5 evőkanál xilit cukor

 Elkészítés:
  1. A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
  2. A tejet a tojássárgával és 2 evőkanál xilittel összeforraljuk, majd a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a kicsavart zselatint és a mandulát. Az egészet folyamatosan kevergetve addig melegítjük míg egyet rottyan. Félretesszük, hogy teljesen lehűljön.
  3. A 6 db barackot forró vízbe mártunk és a bőrét lehúzzuk. 3 db-ot félreteszünk, a másik 3-at összeturmixoljuk majd 2 evőkanál xilittel és a lekvárral összekeverjük.
  4. A tejszínhabot 1 evőkanál xilittel kemény habbá verjük és a kihűlt(!) mandulás krémhez keverjük, majd a barackos lekvárral - amiből kb. 4 evőkanállal félreteszünk - is összeforgatjuk.
  5. 4 pohár aljára elosztjuk a falatkákra felvágott 3 hámozott barackot.
  6. Elosszuk rajtuk a mandula krémet, majd a legtetejükre teszünk egy-egy kanállal barackos lekvárból. Reszeljünk rá csokoládét és a hámozatlan barackból cikkeket vágunk a tetejükre.
 
 Jó étvágyat!

2013. augusztus 4., vasárnap

Lángos

Ennek a lángosnak a története a következő. Mikor Anna még bölcsis volt Családi napot tartottak ahol palacsintát és lángost sütöttek számolatlanul a kicsiknek és szüleiknek. A bölcsi vezetője Gizike néni volt Anna csoportjának az egyik gondozója, és Anna imádta, minden reggel a nyakába mászott, annyira szerették egymást. Na tőle kaptam ezt a csodás lángos receptet. 10 perc alatt összeállítható és még másnap is süthető, nem szívja tele magát zsírral, kívül roppanós belül puha tésztája levett a lábamról. Azóta minden nyáron megsütöm, de idén csak egyszer, mert ez is nagy bűn a gluténmentesség ellen! :))) A Balatonon is ettünk, de ez messze lekörözi, érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
  • 1 kg sima liszt
  • 1 tojás
  • 2 kis pohár kefir vagy tejföl vagy joghurt, mindegy (1 pohár 175 g)
  • 1 evőkanál só
  • 4 dl tej
  • 1 kocka friss élesztő (50 g)
  • 1 kiskanál cukor

  • 300-350 g disznózsír a sütéshez, mert így sokkal finomabb és egészségesebb! Felejtsük el az olajat, mert rákkeltő!

Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsolt élesztővel összekeverjük, majd szalvétával letakarva 10 percig félretesszük felfutni.
  2. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a sóval, hozzáütjük a tojást, beletesszük a kefírt, majd a felfutott élesztőt és kézzel összegyurmázzuk. Ragacsos tésztát kapunk! Szilikonlapáttal az edény faláról a tésztához dolgozzuk a felragadt részeket is.
  3. 1 órát meleg helyen kelesztjük vagy estére folpackkal letakarva a hűtőbe is tehetjük.
  4. Kelés után vagy másnap átgyúrjuk a tálba, liszt nélkül.
  5. Egy nagyobb teflon serpenyőben disznózsírt olvasztunk. Nagylángon és nagy karikán vagyis lángterelőn sütöttem.
  6. Jól bezsírozott kézzel (Én olvasztottam külön zsírt és abba mártogattam a kezem.), a teniszlabdánál kicsit kisebb darabokat szakítunk le a tésztából, és az ujjainkkal húzogatva körbe-körbe forgatva megnyújtjuk.
  7. Egy kicsit lecsípve és a zsírba dobva győződjünk meg arról, hogy forró-e a zsír, ha rögtön pezsegni, buborékozni kezd akkor süthetünk.
  8. Beleteszünk 1 vagy kettő kinyújtott tésztát és két villával kicsit széthúzzuk kilyukasztjuk, hogy sülés közben, mikor felhólyagosodik, ne robbanjon szét és ne okozzon a szétfröccsenő forró zsír balesetet! Pár perc alatt pirosra sütjük mindkét oldalát.
  9. Papírtörlőre szedjük ki, fokhagymával, de tejföllel és sajttal is tálalhatjuk, sőt van aki lekvárral eszi, de akkor szerintem kevesebb só kell a tésztájába! :)
Jó étvágyat!

2013. augusztus 2., péntek

Túrós-mákos szelet

3 hónapja nem sütöttem "igazi" sütit, bár a hozzávalókat elnézve, ez sem az a nagyon hagyományos, de azért ez mégis bűnösebb mint eddigi társai. :)
Nagyon finom lett, jóízűen falatoztuk mindannyian. A hosszú lista ellenére meglepően könnyű elkészíteni, szívből ajánlom Nektek! :)


Hozzávalók egy 40x24 cm-es tepsihez:
  • 150 g finomliszt
  • 100 g zabliszt
  • ½ kávéskanálnyi  só
  • 120 g puha vaj
  • 10 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor (ennyi belefér, mert úgyis megeszi az élesztő :))
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

A máktöltelékhez:
  • 250 g darált mák
  • 100 g porxukor (nyírfacukor vagy xilit darálva)
  • 2 ek. lekvár (meggy, narancs, barack vagy ami van)
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. puha vaj
  • kb. 130-150 ml tej

A túrótöltelékhez:
  • 250 g félszáraz tehéntúró
  • 100 g porxukor
  • 1 ek. folyékony édesítő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 cs. vaníliaízű pudingpor

Elkészítés:
  1. Meleg tejben a kristálycukorral elkeverve, felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc.
  2. Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
  3. Az élesztős tejet, a tojás sárgát is hozzákeverjük, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen kezelhető puha tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelesztjük.
  4. A mák hozzávalóit összefőzzük annyi tejjel, hogy kenhető krémet kapjunk, majd félretesszük hűlni.
  5. A túró villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt és porxukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a tejfölt, a pudingport és összekeverjük. Nem baj ha folyós mert a tojáshabtól és a sütéstől megszilárdul.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. A tésztát kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, hogy a tepsi oldalára is felkanyarodjon, egyszerűbb, ha már a méretre vágott sütőpapíron tesszük ezt, majd belehelyezzük a tepsibe, és villával megszurkáljuk.
  8. Nálam nagyon lágy lett kelés után és féltem, hogy a mákot nem tudom rákenni, mert elhúzza, kiszakítja a tésztát, ezért hűtőbe tettem 10-15 percre.
  9. A hűtőből kivéve ráterítjük a máktölteléket és szépen elsimítjuk.
  10. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, összeforgatjuk a túrós masszával és a mákos rétegre simítjuk.
  11. kb. 50 percig sütjük 180 fokon, gázsütő 3-as fokozatán, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral tálaljuk.
 Jó étvágyat!

Gofri - zabliszttel, cukor- és tejmentes

Ebben a nagy hőségben csak a palacsintára és gofrira voltam hajlandó rászánni magam! :)
Aki fehér lisztet használ az nyugodtan helyettesítheti azzal a zabliszt mennyiségét, és a kókusztej helyett is lehet tehéntejet használni. A víz azért kell bele mert fehér liszttel készítve ettől lesz olyan roppanós a külseje, ezt egyébként egy gasztro műsorban hallottam és igaz, bár a zablisztnél ez nem jött meg, viszont nem pazaroltam a kókusztejet! :)

 

 Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 125 g puha vaj
  • 100 g nyírfacukor
  • 250 g zabliszt
  • 150 ml kókusztej
  • 100 ml víz
  • fél cs. sütőpor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat

Elkészítés:
  1. A puha vajat kikeverjük a cukorral majd a tojásokkal és a vaníliával.
  2. A sütőporral elkevert zablisztet, a tejjel felváltva keverjük az előbbi vajas krémhez.
  3. Gofrisütőben - ha ilyen virág alakú -  kb. 2 evőkanalanként kisütjük.
  4. Krémes túróval, lekvárral, csokoládé vagy vaníliapudinggal is tálalhatjuk. Én áfonyalekvárral ettem. :)
 Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...