2013. október 12., szombat

Rugelach - diós és csokoládés

Mese a csodálatos süteményről...
(részlet)

"Ünnepi asztal, dús minden jóval.
Sütemény, kifli, finom kuglóffal.
Ették, csak ették friss kakaóval.
Este nem kellett már altatódal.

Mámoros, édes, pimasz, szép képek
Annyira, igen, annyira szépek.
Lecsukott szemmel látja a lélek.
Elhessegetni nem szabad. Vétek."

                                (Bobby Leng)

Ez a csodálatos sütemény, amit fenséges tekercsnek is hívhatunk, a zsidó ünnepeken kerül asztalra, mintegy megkoronázva az előtte felsorakoztatott menüt. A töltelékbe akár marcipán, mogyoró, mandula, aszalt áfonya, gyömbér is kerülhet. Létezik már élesztős változata is, ami inkább hasonlít édes croissant-ra. Nem ragozom tovább, érdemes rögtön dupla adaggal indítani, mert páratlanul finom.



Tészta hozzávaló 16-24 darabhoz:
  • 120 g Mascarpone vagy natur Philadelphia
  • 120 g vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 170 g simaliszt
  • 1 csipet só

Diós töltelék:
  • 40 g kristálycukor
  • 25 g mazsola
  • 40 g durvára tört dió
  • 1 mokkáskanál kakaópor (a kakaó helyett fahéjat is tehet aki szereti)
  • baracklekvár a kenéshez

Csokoládés töltelék:

  • 1 mokkáskanál kakaópor
  • 40 g kristálycukor
  • 30 g minimum 53%-os étcsokoládé
  • (+ 1 mokkáskanál fahéjat is tehet aki szereti)
  • olvasztott vaj a kenéshez

A kenéshez:
  • 1 tojássárgája + pici tej
Mindegyik tölteléket nyomkodjuk bele a tésztába.

Elkészítés:
  1. A krémsajtot a vajjal, cukorral habosra keverjük. Jobb ha géppel mert akkor nem olvad annyira a massza.
  2. Ezt a vajas krémet a liszttel és sóval jól összegyúrjuk lisztezett gyúródeszkán. Folpackba csomagolva min. 1 órára a hűtőbe tesszük, de előző nap is elkészíthetjük.
  3. Diós töltelékhez összekeverjük a cukrot, a kakaót, a mazsolát és a durvára vágott diót.
  4. Csokoládés töltelékhez a kakaót a cukorot és a durvára vágott csokoládét összekeverjük.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  6. A lehűtött tésztát kétfelé vesszük, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe.
  7. Másik feléből lisztezett deszkán 25-28 cm átmérőjű kört nyújtunk.
  8. Ne ijedjünk meg ha kicsit a szélei törnek, lisztet használjunk a tetejére is nyújtás közben.
  9. A kinyújtott tésztát megkenjük a lekvárral és eligazítjuk rajta a diós tölteléket, jól nyomkodjuk is rá.
  10. Pizzavágóval kedvünk szerint 8 vagy 12 cikkre vágjuk, feltekerjük őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  11. A másik tésztát is kinyújtjuk, olvasztott vajjal jól megkenjük és a csokoládés töltelékkel megszórjuk, majd rányomkodjuk. Szintén cikkekre vájuk, tekerjük.
  12. A tetejüket 1 tojássárga és pici tej keverékével lekenjük, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.
  13. A tepsiben hagyjuk kihűlni és csak utána tegyük tányérra, mert különben szétesik annyira puha!
Készítsünk asztaldíszt a következőképpen, egy szép csészébe töltsünk
illatos kávészemeket és a tetejére ültessünk egy mécsest!
Nagyon hangulatos!

Forrás: desszert.eu

20 megjegyzés:

  1. huuu ilyet mar en is sutottem,annyira finom!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm ezt a szép idézetet , igazán jól eset olvasni és a sütemény is nagyon guszta:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem gondoltam, hogy valakinek is örömet szerzek vele, most nagyon örülök! Köszönöm Mónika! :)

      Törlés
  3. Ó, ez már igazi karácsonyi hangulatot áraszt, a képek is meg a vers is, nagyon szép:) Nekem van egy mascarponés kalács receptem, az is isteni, finom puha, ez is nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Trollanyu! Mivel már sajnos nem jön vissza a nyárból semmi, így megpróbálom élvezni az őszt! :)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki! Biztos finom is! A képek is nagyon hangulatosra sikeredtek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Csigabige, elmondhatatlanul finom volt!!! :)

      Törlés
  5. Ez nagyon jól néz ki. Szuper finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Barbi most mentettem el a receptet,lehet holnap elkészitem!!!! De az is lehet,hogy még ma este! ma estém szabad.Hét után!!! Nagyon finomnak látom!!!! :) :) Nagyon szép a blogod!!!

    VálaszTörlés
  7. De kedvesen szívdobbantó a versrészlet! A süti meg igencsak csábító!

    VálaszTörlés
  8. El hiszem Neked, hogy nagyon finom. :) Csak úgy kínálják magukat, mentem is a receptet. :)

    VálaszTörlés
  9. Hú de jól néz ki! Az biztos, hogy dupla adaggal indítanék:-)

    VálaszTörlés
  10. Ezt tuti ki fogom próbálni!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa biztosan nagy örömet okozol majd a családodnak!! :) Köszönöm!

      Törlés
  11. szia.ma megcsinátam a receptet.de sajnos valamit nagyon elcseszthettem mert az egesz tészta szétesett...alit tudtam fektekerni.ráádasul sütés közben meg szinte szétfolyt...pedig mindent ugy csináltam ahogy irtad..:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andrea! A mascarpone hűtőhideg kell hogy legyen a vaj pedig puha, de nem túl lágy, én úgy csinálom, hogy lereszelem a kemény vajat sajtreszelőn és szobahőmérsékleten állni hagyom kb. 15 percet és így keverem habosra a cukorral majd a hideg mascarpone-val. Ha így is lágy lenne a liszt hozzáadása után akkor még tehetsz bele lisztet. A mascarponék között óriási különbségek vannak, az olcsóbb változatok túl folyósak, lágyak ezért a Szarvasit használom. Így biztosan sikerül a sütemény. Egyébként a tészta könnyű, lágy formázáskor, de nem annyira, hogy nehéz legyen vele dolgozni! :) Remélem tudtam segíteni!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...