2013. október 31., csütörtök

Mimóza szelet - Váncza recept

Megint Váncza! :))) Lesz még az biztos, mert sok kedvencem van a könyvben, meg Mónika és Hajni, Zoli oldalán látott fotók között. Komolyan mondom, ha nem lennének ezek a színes képek, talán el sem készítem őket! :))) Nekem kell, hogy lássam, hogyan is fog kinézni amit sütök, van-e rá gusztusom, tetszik-e amit látok.
Na de a sütiről is valamit. Megint bajban voltam a sütési idővel, de ügyes voltam, főleg azért mert nem hallgattam anyukámra, aki már 20 perccel előbb kivetette volna velem! :)) Akkor megint elfolytunk volna az biztos. Hajniéknál olvastam, hogy a lekvárhoz zsemlemorzsát kevertek, ami szerintem nagyon jó ötlet és én is ezt tettem. Tepsiből kicsit használtam mert a tésztát nekem képtelenség volt ennél nagyobbra nyújtani. Azért ilyen sötét a tészta mert zablisztet is tettem bele. Anyukám és Eszti is alig bírták abbahagyni az evését, magamról már inkább nem is írok, úgyis ismertek! :)))

  
Hozzávalók egy 28x20 cm-es kicsi tepsihez:
  • 300 g liszt (nálam 150 g zabliszt és 150 g sima liszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 80 g xilit
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g puha vaj vagy ha hideg, akkor sajtreszelőn szoktam lereszelni
  • 1 tojás

Tölteléknek:
  • 180 g áfonyalekvár
  • 180 g narancslekvár
  • 180 g szilvalekvár
  • + 2 evőkanál zsemlemorzsa azokhoz a lekvárokhoz amelyek esetleg hígabbak
  • 1 tojássárga a kenéshez
  • 1 marék tört dió vagy mogyoró és 1-2 evőkanál xilit a szóráshoz

Elkészítés:
  1. A lisztet, a sót, cukrokat és a sütőport összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, végül a tojással összegyúrjuk. Ha nehezen állna össze, borítsuk ki a munkapultra és ott gyúrjuk tovább, mert ott sokkal könnyebben tudunk dolgozni, én mindig így csinálom.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a tepsit sütőpapírral béleljük vagy vajazzuk és lisztezzük.
  3. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
  4. Mindegyik lekvárt összekeverjük a két kanál zsemlemorzsával.
  5. Az első lapot tepsi méretűre nyújtjuk és a tepsibe helyezzük, erre kenjük az áfonya lekvárt, majd megint tészta és narancslekvár, majd újra tészta és szilvalekvár, végül beborítjuk az utolsó tésztalappal. A lekvároknál a sorrend csak a színek váltakozása miatt alakult így, sötét, világos, sötét.
  6. A tészta tetejét megkenjük egy tojássárgával, majd megszórjuk a cukros dióval.
  7. 180 fokos sütőben nálam 1 óráig sült.
  
Ezek a gyönyörű porcelánok a PIP STUDIO-tól származnak
a Dekorál-Lak oldalról.
Aki szeretne hasonló különleges darabokat,
vagy karácsonyra keres minőségi ajándékot az nézzen körül az oldalon!
 
 Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Jajjj, de nagyon szépek ezek a fotók !!! A süti pedig magáért beszél, ennyi finomságtól csak finom lehet.
    Én is így vagyok a látvánnyal, hogy látnom kell, hogy mit sütök, pusztán leírás alapján nehéz elképzelni - aztán az már más kérdés, hogy megreformálom a látványt :)

    VálaszTörlés
  2. Mennyire puhának látszik! Nagyon finom süti! Meg is kívántam:-)

    VálaszTörlés
  3. Áfonya-narancs-szilva lekvár... Már jól hangzik. Igai különleges sütemény, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! És milyen finom lehet ezekkel a lekvárokkal. :) Felveszem a listámra.;)

    VálaszTörlés
  5. Húh, de guszta! És ez az ízkombináció! Nyerő nálam! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Látom már közeledik a karácsony... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...